Main menu

header

1001 3 1de Roxana Istudor şi Adrian Barna

Cercetările oamenilor de știință extind constant lista de conexiuni dintre microbiomul intestinal și alte segmente importante ale metabolismului, cu impact major asupra stării de sănătate. Din acest tablou general face parte și menținerea greutății optime - în cazul în care există kilograme în plus, una dintre cele mai eficiente măsuri este „resetarea” acestui sistem complex de bacterii, prin câteva acțiuni simple, la îndemâna oricui.

Când intestinul reacționează…

Complexitatea intestinului și importanța acestuia pentru sănătatea generală continuă să uimească oamenii de știință. Până în prezent, echilibrul microbiomului a fost asociat cu tulburări de sănătate mintală, boli autoimune, afecțiuni endocrine, probleme gastrointestinale, boli cardiovasculare sau cancer. Nu întâmplător, alături de alte probleme, cum ar fi funcția imunitară scăzută sau instalarea anumitor afecțiuni, se pierde și controlul asupra greutății corporale atunci când microbiomul este afectat de niveluri ridicate de stres, de somnul insuficient, de tratamente agresive (în principal cele cu antibiotice) sau de o dietă bogată în alimente procesate și zahăr. Intestinul afectat de toate acestea reacționează: apar balonarea, acumularea de gaze, arsurile la nivelul stomacului și, mai ales, una dintre cauzele principale ale acumulării de kilograme, constipația.

Fibre, polifenoli, prebiotice, probiotice

Specialiștii recomandă o serie de măsuri care duc la „resetarea” microbiomului și implicit la eliminarea simptomelor amintite. În primul rând, se abordează constipația, prin dietă. În primă fază, se elimină alimentele declanșatoare ale celor mai frecvente simptome, schimbarea pozitivă fiind relativ rapidă. Reducerea cantității de alimente procesate, zaharoase și bogate în grăsimi duce la o sănătate mai bună a intestinului. Mai departe, se trece la consumul unor alimente care să asigure menținerea pe termen lung a microflorei. Primele chemate în această „luptă” sunt fibrele, renumite pentru capacitatea de a curăța colonul și de a scădea nivelul colesterolului. De asemenea, se pot introduce alimentele și băuturile bogate în polifenoli - micronutrienți care combat inflamația - precum legume, fructe, cafea, ceai. Totodată, la recomandarea unui specialist, se adaugă un supliment prebiotic sau probiotic la dietă, care să fie „hrană” pentru creșterea bacteriilor benefice în intestin, respectiv un plus de bacterii „bune” vii.

Resetarea microbiomului intestinal pentru sănătate generală și scădere în greutate necesită o cantitate de apă care să mențină hidratarea, să elimine deșeurile și să diminueze senzația de foame

Aport de colagen

Unele dintre alimentele cele mai eficiente pentru resetarea intestinului, care să antreneze revenirea la o greutate normală, sunt leguminoasele, în special fasolea neagră și năutul, împreună cu cereale integrale cum ar fi ovăzul și quinoa, migdalele și fisticul, precum și anumite fructe, în frunte cu merele și piersicile. Pe lista de alimente-vedetă care echilibrează microflora se află la loc de cinste usturoiul, în dreptul căruia studiile au demonstrat capacitatea de a crește diversitatea microbiomului intestinal, iar sub formă de extract poate spori nivelurile de bacterii benefice. De asemenea, aliați majori pentru resetarea sistemului intestinal sunt alimentele fermentate - kimchi, varză murată, iaurt. Nu în ultimul rând, o serie de studii recente au evidențiat faptul că un nivel constant de colagen în organism are un efect benefic surprinzător asupra sănătății intestinale, supa de oase și pielea de somon fiind printre cele mai eficiente alimente pentru aportul de colagen.