Main menu

header

1001 3 2de Roxana Istudor şi Flori Pintea

A mânca se numără printre cele mai mari plăceri din viață, iar mulți oameni se află în fața unei adevărate provocări: să mănânce ce le place după pofta inimii sau să se abțină de dragul menținerii greutății optime pe termen lung? Specialiștii care au analizat acest tip de analogii au răspunsul: în anumite condiții, plăcerea de a mânca poate fi (și) sănătoasă.

Eliberează dopamină și induce calm

Pe lângă faptul că timpul mesei este o experiență plăcută, bucuria de a mânca are și beneficii semnificative pentru sănătate. Savurarea alimentelor susține digestia, poate ajuta la îmbunătățirea relației cu hrana, poate contribui la depășirea tulburărilor de alimentație - printre multe altele. De ani buni, cercetătorii studiază mecanismele psihologice din spatele consumului de hrană din plăcere. Descoperirile cele mai recente în materie sunt surprinzătoare și, paradoxal, încurajatoare. „Plăcerea de orice fel, inclusiv cea oferită de mâncare, duce la eliberarea de dopamină în creier. Supranumită hormonul stării de bine, aceasta activează căile de recompensă, ceea ce ajută la promovarea fericirii, calmului, motivației și concentrării”, explică terapeutul și dieteticianul Aleta Storch, de la Wise Heart Nutrition and Wellness, din Washington.

Generează utilizarea completă a nutrienților

Din punct de vedere fiziologic, plăcerea pe care oamenii o obțin din mâncare apare atât în gură, cât și în creier. Unele cercetări indică faptul că persoanele cu obezitate ar putea avea perturbată tocmai sensibilitatea la dopamină, ceea ce le determină să mănânce în exces pentru a obține o plăcere adecvată de la mâncare. Dar când chimia creierului funcționează corect, bucuria oamenilor de a mânca poate duce la beneficii fizice și nu neapărat la kilograme în plus. „Când ne bucurăm de mâncarea pe care o savurăm și stimulăm dopamina, digerăm și metabolizăm hrana mai eficient. Iar când suntem relaxați ca răspuns la o experiență culinară plăcută, sistemul nervos intră în modul de odihnă și digerare, ceea ce permite descompunerea hranei utilizarea completă a nutrienților din alimentele consumate”, detaliază Storch.

„Există o convingere că mâncarea sănătoasă trebuie să fie fadă sau fără un gust bun, dar pur și simplu nu este adevărat“ (Sarah Gold Anzlovar, dietetician și consilier în alimentație intuitivă, SUA)

Poate reduce supraalimentarea

Dincolo de clișeele legate de greutatea corporală, mâncatul din plăcere ar putea promova o alimentație mai sănătoasă și are potențial de a „rezolva” tulburările de alimentație. Potrivit experților americani, atunci când oamenii mănâncă alimente de care se bucură, satisfacția crește, ceea ce poate îmbunătăți calitatea alimentației și poate reduce supraalimentarea sau apariția unor episoade de consum excesiv. De altfel, o revizuire extinsă a sute de studii despre legătura dintre plăcerea alimentară și o dietă sănătoasă a identificat un procent de peste 50% rezultate cu asocieri favorabile între plăcerea de a mânca și markerii greutății corporale - unele au relevat aportul nutrițional mai ridicat, altele legătura dintre preferința pentru alimente sănătoase și o dietă hrănitoare și echilibrată. În același timp, specialiștii arată că a mânca este o parte foarte importantă din experiența umană extinsă, aducând oamenii împreună și conectându-i cu moștenirea culturală.