Main menu

header

1003 3 1de Roxana Istudor şi Adrian Barna

Deși mulți occidentali continuă să considere că o zi „proastă” poate fi combătută cu alimente care dăunează organismului, o proporție tot mai mare de oameni afirmă că o masă sănătoasă gătită acasă ameliorează dispoziția și îi face să se simtă mai mulțumiți și mai energici.

Tot mai puțini recurg la junk-food

O cercetare de anvergură, derulată de OnePoll, a evidențiat faptul că este în continuă scădere proporția persoanelor care apelează la junk-food, la alimente prea sărate sau prea dulci, pentru a combate o zi „proastă”, stresul sau grijile. Dacă, pe de o parte, rezultatele miilor de chestionare care au stat la baza studiului au relevat că peste 65% dintre respondenți recurg la mâncare pentru a-și schimba starea de spirit, același procent a afirmat, pe de altă parte, că este valabilă și viceversa - starea de spirit le dictează alegerile alimentare. Remarcabil s-a dovedit rezultatul care arată că doar aproximativ un sfert dintre cei chestionați recurg la dulciuri sau la gustări sărate pentru a depăși o zi sau o perioadă încărcată de stres. Dat fiind faptul că acestea au abundat în pandemie, scăderea procentului celor care se „tratează” psihic cu alimente nesănătoase este îmbucurător de mic, consideră experții. Un alt rezultat al studiului a fost opțiunea pentru meniuri sănătoase, gătite acasă, răspuns pe care l-au dat doi din trei respondenți. Același procent a declarat faptul că preferă să „încingă bucătăria” de acasă în loc să comande mâncare de la restaurant.

Încredere în sine și control asupra ingredientelor

Circa 40% dintre cei chestionați au afirmat că gătesc meniurile de la început până la sfârșit și că - în proporție de aproape 70% - au un sentiment crescut de încredere în ei înșiși după ce gătesc, dar și după ce consumă mese astfel pregătite, în care au deținut controlul asupra ingredientelor. „Indiferent că sunt începători sau avansați în bucătărie, oamenii care gătesc un meniu au un sentiment de mândrie și simt că au realizat ceva”, detaliază Dana Murrel, reprezentant al companiei HelloFresh, care a comandat cercetarea. Majoritatea respondenților la chestionarele OnePoll au afirmat, de asemenea, că se folosesc de gătit pentru a se destresa și că aceasta este o adevărată terapie. Cele mai eficiente metode pe care le abordează sunt experimentarea de noi rețete, abordarea altor tehnici de a prepara meniuri clasice sau invitarea câtorva apropiați la masă. Demne de menționat sunt creșterile procentelor celor care apelează la fructe și legume în loc de ciocolată sau de gustări procesate foarte sărate și care au ajuns aproape să egaleze, ca pondere în societate, apelul la opțiuni nerecomandate.

„De fiecare dată când cineva gătește, își perfecționează sau își dezvoltă o abilitate, ceea ce menține alimentația pe direcția corectă pentru sănătate și stare de bine“ (Dana Murrel, HelloFresh)

Excesul de mâncare comandată creşte riscul de boli cardiovasculare

Potrivit rezultatelor unui studiu recent, derulat în cadrul Universității din Iowa, obiceiul de a comanda frecvent mâncare din oraș crește riscul de instalare a afecțiunilor cardiovasculare. Experții evidențiază faptul că aceste meniuri sunt mult mai calorice decât cele preparate acasă, au mai multe grăsimi, sare în exces, fiind mult mai sărace în legume, cereale integrale, fibre și antioxidanți. „Prea multă mâncare comandată crește pericolul de boli cronice, de diabet, boli de inimă și obezitate”, detaliază specialistul Wei Bao, autor al studiului.