de Roxana Istudor şi Flori Pintea
Modificările hormonale din timpul menopauzei, combinate cu înaintarea în vârstă și factorii stilului de viață pot duce la creștere în greutate, frustrantă pentru multe femei, precum și la exacerbarea problemelor tipice ale acestei perioade (bufeuri, insomnie, schimbări frecvente de dispoziție etc.). Elaborată de un medic specialist, dieta Galveston schimbă pozitiv ecuația bunăstării fizice și al greutății corporale la menopauză.
Pierderea kilogramelor în plus în ritmul propriu
Mary Claire Haver, medic obstetrician-ginecolog, a constatat că creșterea în greutate venită odată cu menopauza s-a menținut, deopotrivă la ea și la paciente, chiar dacă au aplicat regula „mâncare mai puțină, mișcare mai multă”; acul cântarului a continuat să indice mai multe kilograme decât ar fi trebuit, așa că specialistul a trecut la elaborarea unui regim alimentar care să inverseze acest efect. Haver a dezvoltat dieta Galveston pentru a ajuta femeile să ardă grăsimile mai eficient și să combată creșterea în greutate după vârsta de 50 de ani. În esență, planul alimentar Galveston este centrat pe ideea de pierdere în greutate în ritm propriu, printr-o combinație de alimente antiinflamatoare și post intermitent.
Aport de alimente antiinflamatoare
Concentrarea pe alimentele antiinflamatoare limitează caloriile și ajută hormonii să lucreze pentru pierderea de grăsime, afirmă Haver. Dieta pune accent pe alimentele integrale și limitează variantele procesate, zaharurile adăugate și ingredientele artificiale, mai precis sunt evitate până la eliminare alimentele cu adaos de zahăr, coloranții, aromele, siropul de porumb bogat în fructoză, carnea procesată (care conține nitrați/nitriți), mâncărurile prăjite, uleiurile inflamatoare, făina și cerealele rafinate. Întregul program asigură acces la curriculum, planuri de masă, rețete și instrumente utile, plus planuri de antrenamente pentru hormoni, pentru post și pentru combaterea inflamației, alături de ghiduri de cumpărături.
Dieta Galveston nu implică numărarea caloriilor, fiind mai durabilă decât majoritatea celorlalte planuri alimentare de slăbit și combate inflamațiile, ceea ce are ca efect o scădere a riscului de boli după o anumită vârstă
Postul intermitent 16:8, „nenegociabil“
Dieta Galveston acordă prioritate alimentelor integrale antiinflamatoare, din care fac parte proteinele slabe, fructele, legumele, leguminoasele, cerealele integrale, grăsimile sănătoase, peștele gras bogat în Omega 3, nucile, semințele și lactatele bogate în grăsimi. Mai departe, se acordă mare atenție momentului din zi în care sunt luate mesele. Haver afirmă că varianta potrivită pentru fiecare de post intermitent este o componentă „nenegociabilă” a dietei Galveston. Concret, medicul afirmă că postul intermitent duce la pierderea în greutate generată de restricția calorică. Cercetările susțin acest efect, prin simplă matematică (aport de calorii mai mic decât necesarul de consum înseamnă ardere de grăsime din rezerve, pentru energie), precum și prin efectele neuroprotectoare și antiinflamatoare ale postului intermitent. În general, în cadrul dietei Galveston se recomandă metoda 16:8 - post 16 ore și mâncare într-o fereastră de opt ore, care a demonstrat că este mai ușor de încorporat în viața de fiecare zi și mai ales de menținut pe termen lung.