Main menu

header

de Ana-Maria Cocea

Mesele îmbelşugate, vizitele la prieteni, însoţite şi de gustările dese şi diverse, şi-au cam pus amprenta pe trupurile noastre. Toxinele acumulate, radicalii liberi şi grăsimile din alimente s-au transformat în deşeuri greu de prelucrat şi de eliminat de organism. Cel mai bun lucru după perioada Sărbătorilor de Iarnă, pentru oricare dintre noi, este o cură de detoxifiere. Doctor nutriţionist Vera Daghie (foto) ne spune totul despre curăţarea colonului, dar şi despre otrăvurile regăsite în pastilele ce garantează detoxifierea şi slăbirea rapidă.

- Se vorbeşte tot mai des despre detoxifiere. Este aceasta o modă sau o obligaţie?
- Procesul de detoxifiere ar trebui făcut regulat, la maximum şase luni (ideal ar fi la fiecare schimbare de anotimp), nu doar după o perioadă cu excese culinare. Este necesar să înţelegem că detoxifierea este o NECESITATE şi nu un moft, un proces făcut cu mare prudenţă, cât mai NATURAL posibil. Zilnic suntem asediaţi de un număr catastrofal de toxine, venite atât din exterior (de la fructele şi legumele stropite cu pesticide şi ierbicide la E-urile nelipsite din toate alimentele, ajungem la vasele de aluminiu în care gătim, la cosmeticele cu care ne îngrijim, la aerul poluat), cât şi din interior, produse de propriul organism (radicalii liberi), toxine provenite din degradarea alimentelor.

„Nu cred în rezultatele de peste noapte”
- Cum ne dăm seama că este imperios necesar să ne curăţăm organismul de toxine?
- Primele simptome ce trag semnalul de alarmă sunt: balonare, constipaţie, probleme digestive, oboseală nejustificată, somnolenţă, lipsa puterii de concentrare, nervozitate, migrene, gust neplăcut în gură, scaun şi transpiraţii urât mirositoare, hemoroizi, stare de vomă, de greaţă, iar lista poate continua!

- Dacă am acumulat câteva kilograme în plus, care este cea mai rapidă metodă de a le da jos?
- Întotdeauna am avut o mare reţinere cu privire la superlativele „cea mai rapidă”, „cea mai eficientă” sau „cea mai cea”. Nu cred în rezultatele de peste noapte! Acest tip de regim nu este echilibrat şi nici durabil. Ideea este să ne mobilizăm pentru o perioadă lungă, să ţinem o dietă cu cap şi, de ce nu, să facem şi o cură de detoxifiere, ce ne-ar ajuta în pierderea câtorva kilograme.

Mirodenii, fructe de sezon şi trei litri de apă
- În ce constă cura de detoxifiere?
- Colonul este pionul central în ceea ce priveşte o reală detoxifiere a organismului. În afară de colon trebuie vizate şi următoarele organe: plămânii, rinichii, pielea şi ficatul. O cură de detoxifiere ar trebui să ţină minimum şapte zile şi maximum 21 de zile şi presupune un regim alimentar uşor, cu cât mai multe alimente naturale (fără E-uri), foarte multe lichide, ceaiuri, sucuri de legume, şi, concomitent cu toate acestea: sport, masaj, saună, reflexoterapie, mers pe jos etc. Practic, se consumă cât mai multe fructe şi legume crude de sezon, se mănâncă fructe uscate (smochine, stafide, curmale, fructe confiate, miez de nucă, migdale, alune de pădure neprăjite etc.), în locul zahărului alb se foloseşte cel brun sau mierea (atenţie la cei cu glicemie ridicată!), se înlocuieşte cafeaua cu ceaiul verde sau negru (atenţie la hipertensivi!), se utilizează doar ulei presat la rece, pentru stimularea funcţiilor de detoxifiere a organismului, şi se consumă din belşug mirodenii precum pătrunjel, mărar, oregano, rozmarin, cimbru, în loc de sare şi piper. Se beau minimum trei litri de apă plată pe zi, cu sau fără lămâie.
ATENŢIE: Persoanele cu probleme grave de sănătate, care nu pot urma aceste cure, trebuie să ceară avizul medicului specialist!

„Înlocuiţi tot ceea ce înseamnă «rafinat=alb» cu «integral»”
- Ce legume, fructe sau alimente curăţă cel mai bine organismul de toxine?
- Depinde foarte mult de anotimpul în care ne aflăm şi de preferat sunt cele ale sezonului pe care-l traversăm, de la noi din ţară, chiar dacă nu sunt atât de cosmetizate şi de apetisante ca acelea din import. Este de preferat mărul acela mai găunos şi mai mic, autohton, în locul celui roşu şi lustruit din import, numai Dumnezeu mai ştie cu ce umflat şi colorat. O creştere a aportului de fibre, de seminţe de in, de ceaiuri, precum şi înlocuirea a tot ceea ce înseamnă „rafinat=alb” (pâine, zahăr, paste, biscuiţi etc.) cu „integral” sunt cele mai bune metode de detoxifiere şi de curăţare a intestinelor.

„Sunt adepta unei alimentaţii echilibrate”
- Cât de importante sunt suplimentele de vitamine şi de minerale?
- Ca să putem vorbi despre necesitatea suplimentelor de orice natură, ar trebui să fim la zi cu analizele, pentru a vedea dacă şi de ce este nevoie. Sunt adepta unei alimentaţii echilibrate, din care ne luăm tot ceea ce are nevoie organismul (Hipocrate spunea că natura însăşi este cel mai bun medicament). Poate sunt puţin depăşită de „marile” performanţe făcute în industria farmaceutică, dar eu cred mai degrabă în beneficiile unui suc de ridiche sau de ceapă decât în efectele unui minunat antibiotic de ultimă generaţie.

„Pastilele de slăbit sunt otrăvuri ce omoară”

„Pastilele de slăbit” sunt cel mai mare duşman al organismului, fiind adevărate otrăvuri, ce realmente pot provoca moartea (şi nu folosesc figuri de stil!). Medicamentele de slăbit pe care foarte mulţi medici le recomandă cu o lejeritate ieşită din comun merg pe inhibiţia centrului foamei (deci acţionează la nivelul sistemului nervos), putând oricând să murim de infarct miocardic sau de accident vascular cerebral. Această nebunie sau poate modă ar trebui să înceteze, este necesar ca lumea să fie informată exact la ce se expune şi mai ales medicii care le prescriu ar trebui să se gândească de două ori înainte de a le recomanda...
Spuneţi un NU! categoric acestor buline aducătoare numai de nenorociri! Nu luaţi la întâmplare aceste medicamente, nu le luaţi după ureche, iar dacă vi le dă un medic, mai cereţi şi a doua părere. Viaţa noastră e mult prea preţioasă şi este una singură! Haideţi să o trăim cu responsabilitate!