Main menu

header

de Cristina Tache

Divele de la Hollywood urmează cu sfinţenie o dietă recomandată de nutriţionistul David Katz (foto). Două dintre cele mai frumoase femei din lume, Victoria Beckham şi Katie Holmes, îşi întreţin silueta cu ajutorul terapiei prin arome. Soţia lui David Beckham şi-a recăpătat formele la doar câteva săptămâni după ce a născut, iar jumătatea lui Tom Cruise a slăbit prin aceeaşi metodă după ce a devenit mămică. Ambele vedete au pierdut kilograme folosind „Trucul dietei cu aromă”, regim elaborat de David Katz.

Amestecul multor arome suprastimulează apetitul
„Cu toţii ştim că trebuie să mâncăm mai puţin pentru a slăbi. Însă de ce suntem tentaţi să consumăm un pachet întreg cu biscuiţi, în loc de unul singur? Şi de ce câţiva cartofi prăjiţi nu ne ajung niciodată?”, se întreabă doctorul Katz. Se pare că imensa cantitate de arome din dietele moderne ne suprastimulează apetitul. Aceeaşi cantitate de sare şi de zahăr dintr-o pungă cu chipsuri o găsim şi în una cu cereale. Dieta se bazează pe un principiu simplu: nu trebuie amestecate prea multe arome, ci consumate mâncăruri cu cât mai puţine ingrediente. „Cu cât este mai lungă lista de ingrediente din mâncare, cu atât există mai multe arome ascunse ce ne stimulează apetitul”, a adăugat Katz. Doctorul este ferm convins că dieta sa ajută organismul să ajungă la un punct în care să nu mai aibă nevoie decât de ceea ce îi dăm noi. „În timp ce varietatea de arome ne stimulează centrul apetitului din creier, repetarea aromelor îl blochează”, a mai spus el.

Cură în trei etape
Primul stadiu al dietei ţine patru săptămâni şi, în această perioadă, se consumă aceleaşi arome la fiecare masă. De exemplu, în ziua în care aveţi ca temă afinele, puteţi consuma plăcintă cu afine la micul dejun, salată cu afine la prânz şi carne de porc cu... afine la cină. Dieta nu elimină niciun fel de mâncare, ci păstrează aceeaşi aromă de-a lungul întregii zile.
În următoarele două săptămâni (a doua etapă), mesele trebuie să includă mai multe arome. În loc să folosiţi doar una de-a lungul întregii zile, veţi avea la fiecare masă câte o aromă diferită. De exemplu, dacă la micul dejun lămâia a fost de bază, la prânz va fi busuiocul şi veţi încheia ziua cu tomate.

Nu combinaţi mâncăruri diferite!
Ideea întregului regim este că nu trebuie consumate mâncăruri diferite. Sunt permise dulciurile, alimentele sărate sau condimentate, însă nu amestecate între ele. De exemplu, nu este bine să luaţi un mic dejun îndulcit cu miere, iar la prânz să mâncaţi un ou cu pâine prăjită. Alte lucruri ce nu pot fi combinate în timpul dietei sunt: sandvişurile cu carne şi băuturile cu zahăr, ouăle sărate cu dulceaţa. Astfel de combinaţii pot deregla apetitul. După şase săptămâni de dietă, faza a treia este cea mai simplă şi vă veţi acomoda foarte repede cu ea.

Se pot pierde până la 16 kilograme
Nutriţionistul Katz susţine că, prin aromaterapie, se pierd kilograme încet, dar sigur. În plus, nici nu veţi pune la loc ce aţi dat jos. De asemenea, se pare că această cură garantează şi vindecarea insomniilor, catifelează pielea şi revitalizează viaţa sexuală.

Program

Ziua ananasului
Mic dejun: cereale, lapte degresat şi suc de ananas;
Gustare: iaurt cu ananas;
Prânz: ananas, salată cu pui şi nuci, biscuiţi din grâu;
Gustare: bucăţi de ananas neîndulcit;
Cină: crevete cu ananas, salată verde şi mazăre dulce;
Desert: inele de ananas caramelizate.

Ziua roşiilor
Mic dejun: sandviş cu un ou şi sos de roşii;
Gustare: roşii mici;
Prânz: roşii, fasole neagră şi salată mediteraneană;
Gustare: chipsuri cu sos de tomate;
Cină: peşte prăjit în ulei de măsline, roşii şi tot felul de salate de grădină;
Desert: piersică feliată şi afine.

Ziua lămâilor
Micul dejun: se serveşte o plăcintă cu lămâie;
Gustare: iaurt cu lămâie şi cereale;
Prânz: lămâi şi găluşte din grâu;
Gustare: lămâi şi portocale;
Cină: afine proaspete cu zeamă de lămâie.

Ziua spanacului
Micul dejun
: spanac, omletă şi pâine graham;
Gustare:
biscuiţi din grâu şi suc de spanac;
Prânz:
spanac şi salată de curcan;
Gustare: morcovi şi suc de spanac;
Cină: paste cu sos de spanac şi salată;
Desert: zmeură, afine sau căpşuni.