Main menu

header

25-10-1de Ana Trifan

Există alimente a căror digerare necesită mai mult efort, consumându-se astfel un număr mai mare de calorii faţă de cel conţinut de ele. Pare incredibil, dar este adevărat! Pe acest principiu se bazează şi dieta pe care v-o prezentăm săptămâna aceasta.

Pe unii dintre dumneavoastră, titlul i-ar putea duce cu gândul la ideea că există alimente fără calorii. Total fals! Toate mâncărurile au o anumită cantitate de carbohidraţi (glucide), grăsimi (lipide) sau proteine. Toţi aceşti macronutrienţi sunt surse de energie. Termenul de calorii negative se referă la anumite alimente ce au o valoare energetică mică şi o serie de proprietăţi specifice, consumul lor forţând corpul să consume mai multă energie pentru a le digera şi pentru a le absorbi decât aduc ele în organism.

Această balanţă energetică negativă este o realitate biologică absolut necesară pentru pierderea kilogramelor. Susţinătorii dietei spun că acest mecanism le permite să slăbească fără stomac doar pe jumătate plin, fără leşinuri ori slăbiciuni provocate de înfometare. Această dietă funcţionează, spun susţinătorii ei, pentru că se bazează pe puterea unui instrument pe care îl avem deja: propriul corp.

Exersaţi fără să transpiraţi
Efectul caloriilor negative este uneori numit „termogeneză indusă prin dietă”. Această cură este gândită în aşa fel încât procesul digestiv din corp să fie oarecum mai dificil. Nu vă speriaţi, nu este vorba despre indigestie sau despre crampe, ci despre faptul că organismul e nevoit să consume mai multă energie pentru a digera. Altfel spus, aşa cum vă puteţi pune la treabă muşchii, inima şi plămânii prin exerciţii fizice, pentru a da jos kilogramele excedentare, prin această dietă va munci sistemul digestiv: esofagul, stomacul, intestinul subţire, pancreasul, intestinul gros. Doar că nu va mai fi nevoie de efort şi de transpiraţie, deoarece alimentele cu calorii negative şi sistemul digestiv fac tot acest exerciţiu de consum pentru noi.

Carnea accelerează metabolismul
Iată principalele alimente ce conţin calorii negative:
Legume: sparanghel, broccoli, varză, conopidă, ţelină, andive, fasole verde, ceapă, spanac, dovlecei şi ardei iute;
Carne: de vită şi de porc, dar slabă, de pui şi de curcan. În general, orice tip de carne va accelera metabolismul, deoarece digerarea ei completă este un proces de durată, ce necesită foarte multă energie din partea organismului. Cercetările au arătat că persoanele care urmează diete bazate pe o cantitate mare de proteine ard după o masă de două ori mai multe calorii decât persoanele care ţin un regim bazat pe consum mare de carbohidraţi;
Fructe: mere, afine, zmeură, mure, grepfrut, lămâi, portocale, ananas, pepene galben, pepene roşu, prune şi clementine;
Lichide: ceai negru, ceai verde şi cafea;
Peşte: somon, ton, sardine. Această carne conţine mari cantităţi de acizi graşi Omega 3 care, pe lângă faptul că sunt foarte sănătoşi, au şi un efect puternic asupra metabolismului, stimulându-l.

Pro şi contra
Există destule voci care contestă acest regim şi spun că nu există termogeneză indusă. Ficţiune sau nu, dieta vă ajută să consumaţi mai puţine calorii, deoarece majoritatea alimentelor din listă sunt legume, fructe şi carne slabă, dar, în acelaşi timp, vă educă să mâncaţi sănătos, ceea ce reprezintă un start excelent în lupta cu kilogramele.

Mâncărurile foarte condimentate sunt un catalizator pentru metabolism. Corpul nostru consumă cu până la 25% mai multe calorii decât în mod normal, pentru a digera o masă condimentată

Secretul lui Katie Holmes:

Staruri precum Katie Holmes (foto), soţia lui Tom Cruise, şi Tori Spelling ne-au uimit cu viteza cu care au reuşit să-şi recapete formele după ce au devenit mămici. Secretul lor a stat într-o alimentaţie sănătoasă, bazată pe alimentele considerate având calorii negative. După ce a născut a doua oară, vedeta din serialul Beverly Hills 90210 a revenit rapid la silueta cu care ne-a obişnuit pe micul ecran alegând să mănânce carne slabă, fructe, supe de legume şi consumând ca gustare... ţelină.