de Gabriela Niculescu
După cum vă spuneam în numărul trecut al revistei, ne-am alăturat campaniei proalimentaţie sănătoasă, pe care Cornelia Marin (foto) o desfăşoară cu succes. Aşa cum vă anunţam săptămâna trecută, în acest capitol de nutriţie am abordat tema slăbirii, un subiect amplu, pe care-l vom detalia, pentru a vă uşura lupta cu kilogramele în plus. Deoarece stilul nostru de viaţă este, în majoritatea cazurilor, unul haotic, slăbitul a ajuns să ne ocupe din ce în ce mai mult timp şi să ne coste tot mai multă energie. Experta în alimentaţie sănătoasă ne spune cum putem uşura această povară, dând dovadă de seriozitate, voinţă şi răbdare.
Obiceiurile formate în ani se schimbă greu, dar merită
- Care sunt cauzele îngrăşării?
- Adunăm kilograme suplimentare pentru că avem o alimentaţie dezechilibrată şi axată prea mult pe produse care nu oferă nimic organismului. Pe lângă faptul că nu-i dau nutrienţii de care are nevoie, pentru că aceste produse nu prea le conţin, îl sleieşte de energie prin procesul de digestie greoi, dar mai ales îl încarcă de toxine, ce se transformă în grăsime.
- Care este dieta cu ajutorul căreia Răzvan Popescu a slăbit 50 Kg?
- După 20 de ani de studiu şi nenumărate încercări de a slăbi cu toate dietele posibile şi imposibile, am ajuns de vreo doi-trei ani la concluzia că nu cred în termenul „dietă de slăbit”, ci în termenul „stil de viaţă sănătos”. Ştiu că mulţi detestă ambii termeni, dar cine îşi doreşte cu adevărat să facă ceva pentru viaţa sa trebuie să lupte pentru aceasta. E greu să schimbi obiceiuri formate în ani, dar, odată ce ai făcut acest pas, nu regreţi niciodată şi realizezi că eşti alt om.
- Care alimente îngraşă?
- Făina albă, zahărul (alb sau brun), mălaiul, amidonul (de cartofi sau modificat, pe care îl găsiţi în aproape orice produs conservat sau dulce), porumbul, glucoza, orezul, pastele albe, grăsimile saturate în exces, grăsimile hidrogenate, conservele de orice fel, excepţie făcând peştele în ulei sau în suc propriu.
„Produsele degresate conţin carbohidraţi”
- Care sunt alimentele permise?
- Carnea albă de pui şi de peşte, legumele crude şi gătite, pâinea cu foarte multe fibre (eu le ofer pâinea Fibrio, pentru că este cea mai curată din câte ştiu şi cu cele mai multe fibre naturale), fructele (consumate dimineaţa pe stomacul gol), seminţele crude cu coajă, produsele Fibrio între mese ca şi gustare, ciocolata neagră cu minimum 70% cacao, iaurtul (cel mai bun este cel bio şi de capră, de două ori pe săptămână) şi telemeaua (preferabil de capră, bine scursă de zer şi nu foarte grasă). Nu agreez consumul de lapte, deoarece îl consider un aliment al copilăriei, şi nici produsele degresate, acestea fiind o invenţie a industriei alimentare din care se câştigă foarte bine, dar care nu sunt tocmai avantajoase pentru cel care vrea să slăbească. De ce spun asta? Pentru că atunci când elimini grăsimea dintr-un produs trebuie să-i adaugi alt ingredient care să-i dea consistenţă şi, de obicei, acest ingredient adăugat este un carbohidrat care nu ajută, ci, din contră, împiedică procesul de slăbire. Nu vă lăsaţi păcăliţi de produse pe care scrie „light”, „0% grăsimi” sau „fără zahăr adăugat”.
„Respectaţi trei mese şi două-trei gustări pe zi”
- Să înţelegem că putem mânca oricât din alimentele enumerate?
- Da, dar trebuie organizate mesele, adică este important să avem trei mese pe zi şi două-trei gustări. Dacă respecţi aceste lucruri şi consumi suficient de multe fibre, nu mai mănânci mult. De-asta sunt mândră de produsele Fibrio, pentru că au calitatea de a fi foarte săţioase, ţin de foame mult timp (între patru şi şase ore), nu creează pofte (aşa cum fac produsele rafinate), nu cresc glicemia (proces aflat în strânsă legătură cu obezitatea şi diabetul), reglează tranzitul intestinal şi ajută la eliminarea surplusului ponderal. Ce vreau eu să spun este că, dacă mănânci pâine Fibrio, două felii la o masă îţi ajung, pentru că este foarte consistentă şi săţioasă. Acelaşi lucru se întâmplă şi cu pizza Fibrio. Dacă mănânci corect, adică mesteci încet şi bine (lucru pe care foarte puţini oameni îl mai fac în ziua de azi) şi nu este singura masă dintr-o zi, nu ai cum să mănânci o pizza întreagă. O altă regulă la care ţin este ca absolut orice fel de mâncare gătită, mai puţin supele, să fie consumat cu salată de legume sau salată verde, simplă. Eu spun aşa: orice mâncare moartă trebuie însoţită de mâncare vie. În concluzie, dacă respecţi numărul de mese şi gustările, mesteci încet şi bine bolul alimentar, nu ai cum să consumi foarte mult la o masă. (va urma)
„Nimeni nu pune zece kilograme în şapte zile, încât să vrea să le dea jos tot atât de repede”
- Ce-i sfătuieşti pe cei care ajung la tine şi vor să slăbească?
- Nu sunt axată pe consultaţii de nutriţie, pentru simplul fapt că nu am vreme. Pe lângă activităţile dedicate restaurantului, am nevoie de timp şi pentru documentare, pentru probe de noi produse, pentru întâlniri cu clienţii şi prietenii, pe care i-am obişnuit să fiu acolo la dispoziţia lor. Accept să ofer consultanţă, cu condiţia ca acela care vrea să-l ajut să fie cu adevărat hotărât. Este prima regulă când vrei să reuşeşti, să fii înarmat cu hotărâre, voinţă şi răbdare. Nu sunt de acord din start cu slăbitul în viteză, adică „vreau să scap de X kilograme (şi, de obicei, multe) în Y zile (de regulă, număr mic). Mi se pare o amăgire sau, dacă vreţi, o strategie de marketing pentru produse care păcălesc. Nimeni nu pune zece kilograme în şapte zile, încât să vrea să le dea jos tot atât de repede. Eu merg pe principiul că trebuie să schimbi stilul de viaţă şi apoi organismul scapă singur de ce are în plus. Deci, după cele două reguli esenţiale, să fii foarte hotărât şi să ai răbdare cu organismul tău, urmează să înţelegem de ce ne îngrăşăm. În ciuda faptului că am citit foarte multe, nu am respectat niciuna dintre teorii 100%, ci mi-am format propria părere, care constă în ascultarea propriului corp şi orientarea spre a fi cât mai aproape de natură. Pare ciudat, dar, cu cât reduci totul la „cât mai simplu”, cu atât rezultatele vin mai repede. Oamenii au tendinţa să complice orice, şi atunci lucrurile se încurcă şi durează.