de Elena Diaconu
Potrivit unor studii ale Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, în lume există peste un miliard de adulţi supraponderali şi peste 300 de milioane de persoane care suferă de obezitate. Şi în rândul copiilor se remarcă o creştere semnificativă a celor care suferă de supraponderabilitate şi obezitate. La nivel mondial există aproximativ 22 de milioane de copii obezi.
Duce la boli grave
Principalii factori care declanşează obezitatea sunt: grăsimile nocive din alimente, zaharurile consumate în exces şi sedentarismul. Această afecţiune poate duce la complicaţii, printre care se numără: hipertensiunea arterială, diabetul zaharat de tip II, colesterol mărit, depresie, ateroscleroză coronariană, sindromul de apnee în somn şi accidentele vasculare cerebrale.
Pe lângă un regim hipocaloric şi exerciţii fizice (mers pe jos sau jogging), 30 de minute pe zi, persoanele care suferă de obezitate pot recurge şi la tratamentele naturiste. În general, plantele sunt tolerate bine de organism, nu sunt toxice, iar în caz de supradozaj nu există complicaţii. Este indicat însă să nu abuzaţi de ele din dorinţa de a vedea rezultatele mai repede. Este nevoie de timp, răbdare şi multă voinţă pentru a lupta împotriva kilogramelor în plus. Cele mai bune plante sunt cele cu proprietăţi diuretice, depurative, detoxifiante, laxative, purgative, care stimulează secreţia biliară a ficatului şi ajută la digestie, de degradare a grăsimilor prin arderi metabolice şi chiar cu efecte de diminuare a poftei de mâncare.
Urzica elimină excesul de apă
Ceaiul de urzică ajută la eliminarea excesului de apă din organism. Se prepară dintr-o lingură cu frunze peste care se adaugă o cană cu apă fierbinte, se lasă la infuzat zece minute, după care se strecoară. Pentru un efect garantat, licoarea trebuie băută în fiecare zi, câte o cană, timp de două luni.
Ceaiul de soc provoacă transpiraţia abundentă, elimină toxinele din corp şi are efect laxativ, contribuind la pierderea din greutate. Infuzia se prepară din trei linguriţe cu flori uscate şi 250 ml de apă clocotită. Se lasă zece minute, după care se strecoară şi se beau maximum trei căni pe zi, timp de două săptămâni, cu o săptămână pauză, până la trei luni.
Sucul de ţelină taie apetitul, accelerează tranzitul intestinal şi elimină apa din ţesuturi. Se bea câte un pahar de zeamă înainte de masa principală.
Şi ceaiul de mentă ajută la tăierea poftei de mâncare. Se prepară din două linguriţe cu plantă uscată peste care se toarnă apă clocotită. Se lasă la infuzat, după care se strecoară şi se bea înainte de masa principală pe o perioadă lungă.
Se poate face şi un decoct din păpădie, mătase de porumb şi flori de soc: se amestecă 40 g de frunze şi rădăcină de păpădie, 20 g de mătase de porumb şi 15 g de flori de soc. Se prepară dintr-o lingură cu amestec şi o cană cu apă fiartă. Se consumă două-trei căni pe zi, între mese, timp de cel puţin o lună.
Masaj cu muşeţel
Masajul cu tinctură şi cu ulei de muşeţel ajută la eliminarea toxinelor din epidermă, activând circulaţia sangvină. 40 g de flori se macerează timp de şase-opt ore în patru linguri cu alcool. Maceratul se împarte în două părţi egale; o parte se depozitează într-o sticluţă închisă la culoare, iar peste cealaltă se adaugă 100 ml de ulei de măsline. Amestecul se fierbe timp de două-trei ore, după care se filtrează prin presare şi se depozitează tot într-o sticluţă de culoare închisă. Zonele afectate de celulită se masează cu ulei de muşeţel în combinaţie cu tinctură (20 ml tinctură la 60 ml ulei), timp de 20 de minute, în fiecare seară. Cataplasmele cu iederă sunt şi ele de ajutor în lupta cu obezitatea. Peste frunzele proaspete, tocate mărunt, se adaugă puţină făină de in şi apă şi apoi amestecul se fierbe timp de 20-25 de minute şi se lasă la răcit. Pasta călduţă se aplică pe corp timp de 30-45 de minute, după care se îndepărtează prin clătire. Cataplasma se foloseşte zilnic, pe termen îndelungat.
Pont! În tratarea obezităţii sunt indicate şi băile de şezut, de mâini şi de picioare cu amestec de cimbrişor, iederă, rostopască, salvie şi rozmarin.