de Daniela Anton
Deşi grăsimea din masa corporală poate fi periculoasă pentru sănătate, ducând la boli precum diabetul sau afecţiuni ale inimii, unii experţi sugerează că în a fi supraponderal pot fi găsite şi aspecte pozitive uneori. Cotidianul Daily Mail prezintă câteva descoperiri surprinzătoare legate de ţesuturile adipoase.
Luptă cu infecţiile
Grăsimea este depozitată în celule care reprezintă o componentă esenţială a arsenalului cu care corpul luptă împotriva infecţiilor. Iar organismul are nevoie de multă energie pentru a duce această „bătălie”, energie care este furnizată de celulele adipoase. Aceste celule înconjoară centrii sistemului imunitar numiţi ganglioni limfatici. În plus, celulele adipoase pot simţi un atac bacterian sau viral, alăturându-se luptei organismului prin producerea de proteine care înlătură infecţia.
În exces nu creează probleme de sănătate tuturor
Dacă ai grăsime în exces nu înseamnă neapărat că vei dezvolta boli cronice (deşi riscul este destul de însemnat). 20% dintre persoanele care sunt supraponderale sau obeze nu au niciun fel de probleme metabolice - au un colesterol scăzut, o glicemie constantă şi o tensiune arterială bună, spun cercetătorii de la Universitatea Oxford. Iar această diferenţă, faptul că unele persoane supraponderale au probleme din cauza grăsimii, iar altele nu, este determinată de capacitatea de stocare a celulelor adipoase. Deja este destul de cunoscut faptul că unele persoane au în mod natural mai multe celule de grăsime decât altele, şi că aceste celule au o capacitate mai mare de stocare. Bolile cronice apar însă atunci când cantitatea de grăsime din organism depăşeşte această capacitate de stocare a celulelor adipoase. Atunci când celulele nu mai au spaţiu de stocare, nivelul acizilor graşi din sânge începe să crească mult prea mult, iar o parte din acizi sunt nevoiţi să îşi găsească loc în unele organe, cum ar fi ficatul, pancreasul, inima şi în alte locuri care, în mod normal, nu ar trebui să stocheze grăsime pe termen lung. Grăsimea depozitată în aceste locuri nepotrivite poate declanşa ulterior diverse probleme.
Prelungeşte speranţa de viaţă!
Deşi obezitatea scurtează speranţa de viaţă, câteva kilograme în plus, în jurul vârstei de 40-50 de ani, vă pot ajuta de fapt să trăiţi mai mult şi cu siguranţă creează şanse mai multe de a fi longeviv decât dacă aţi fi foarte slab. A fi puţin supraponderal în această perioadă a vieţii poate oferi organismului o rezervă pentru vârste mai înaintate, care vă pot ajuta să trăţi mai mult, spun specialiştii. Mai mult, grăsimea poate acţiona ca o rezervă de vitamine şi minerale, ajutând la contracararea malnutriţiei la vârste mai înaintate.
Grăsimea maro contribuie la eradicarea kilogramelor în plus
În corp există două feluri de grăsime - cea albă şi cea maro. Grăsimea albă este acel tip care este greu de înlăturat de pe abdomen şi partea posterioară. Grăsimea maro poate însă ajuta la scăderea în greutate. Spre exemplu, când corpul este expus la temperaturi scăzute, cea maro arde calorii, spre deosebire de cea albă, care le stochează. Doar 50 de grame de grăsime maro pot arde în jur de 500 de calorii pe zi. Bebeluşii au foarte multă grăsime maro însă, pe măsură ce cresc, ea scade în cantitate, aceasta putând fi una dintre cauzele care fac ca persoanele mai în vârstă să se îngraşe mai uşor.
Beţi lapte!
Trebuie să ţinem cont că grăsimile animale nu diferă foarte mult de cele vegetal-organice. Chiar şi carnea de porc conţine multe dintre grăsimile bune (acizi graşi nesaturaţi), care sunt atribuite doar celor de provenienţă vegetală. O cantitate mare de grăsimi nesaturate nu este nesănătoasă, din moment ce acestea contribuie la creşterea colesterolului bun care protejează vasele de sânge. Cele mai bune grăsimi sunt cele care provin din lapte, acestea conţinând cel mai larg spectru de substanţe nutritive şi acizi graşi. De evitat sunt doar grăsimile ieftine industriale, care conţin o mulţime de uleiuri hidrogenate. Margarina de calitate, de exemplu, nu conţine astfel de uleiuri, dar ele pot fi găsite în multe produse prăjite, în glazurile de zahăr şi ciocolată, în îngheţată, în prăjituri şi în specialităţile de patiserie.