de Gabriela Niculescu
- O mamă care a oprit timpul în loc
Designerul vestimentar Romaniţa Iovan a avut parte în această toamnă de o triplă aniversare: 47 de ani de viaţă, 20 de ani de carieră şi 5 anişori ai fiului său, Albert. Dacă nu şi-ar arăta cartea de identitate, nu ar crede nimeni că are această vârstă, şi asta pentru că a reuşit să-şi păstreze o formă fizică extraordinară. Am vrut să aflăm care-i sunt secretele şi ce stil de viaţă a ales.
„Urmez un program complex de exerciţii: pilates, fitness şi yoga”
- Care e secretul tinereţii veşnice?
- Nu cred că există un secret al tinereţii. În plus, e o problemă subiectivă. Cred, în schimb, că există o abordare serioasă a întregii vieţi şi, probabil, firea mea sportivă, dar şi moştenirea genelor bune ale părinţilor mei, care sunt doi oameni care nu-şi arată vârsta, şi-au pus amprenta asupra mea. De tânără am avut grijă de dietă, de felul în care arăt, am dus o viaţă sportivă, am evitat excesele şi, până la urmă, acesta cred că este aşa-zisul secret al tinereţii. Este foarte important să faci sport, dar nu gândindu-te că este o necesitate şi că n-ai arăta bine fără el, ci venind din interior, ca o plăcere, ca o parte din viaţa ta, pentru că este un stil de viaţă. Eu nu mă consider un exemplu ieşit din comun, pentru că am foarte multe persoane în jur care arată bine. În plus, am născut la 42 de ani şi se spune că organismul întinereşte când dai naştere unui copil. Dacă naşti la 19 ani nu are ce să întinerească, dar probabil că la 42 de ani se întâmplă ceva.
- Aveţi un antrenor personal?
- Eu am făcut sport de performanţă, handbal, din clasa a V-a, până la 18 ani. Copilăria şi adolescenţa mi-au fost marcate de viaţa sportivă şi a fost un sport destul de dur, dar, în acelaşi timp, de echipă. După admiterea la facultate am făcut sport în mod constant. Când am fost însărcinată, mi-am satisfăcut toate poftele, fără să ţin cont de nimic şi am făcut excese alimentare. Când m-am văzut după sarcină cu 24 de kilograme în plus, m-am mobilizat, mi-am luat un instructor, mi-a făcut un program de sport şi mi-am revenit. Apoi am continuat. De cinci ani fac o oră de sport în fiecare zi, mai puţin în week-end.
- În ce constă programul de mişcare?
- Am trecut prin mai multe etape, dar de ceva vreme am un program complex de exerciţii, care atinge mai multe zone precum pilates, fitness şi yoga. Ajută foarte mult la tonifierea şi întinderea muşchilor şi la menţinerea tonusului prin propria greutate, fără să exagerez cu masa musculară. Acesta este un gen de sport pe care-l poţi practica până la adânci bătrâneţi, pentru că nu forţează organismul, dar este foarte bine gândit, astfel încât să faci şi respiraţie, şi mobilitate, şi tonifiere, şi, în acelaşi timp, să te simţi bine şi psihic. Antrenorul îmi stabileşte programul variat pentru a doua zi, să nu-mi producă plictiseală prin repetarea exerciţiilor. Dacă această activitate devine obicei, ajungi să ai o problemă când nu o faci, nu că trebuie s-o faci. Intră în rutină. Şi eu am momente când mă simt obosită, dar mă mobilizez, mai ales că-mi vine instructorul la uşă. Dacă m-aş lăsa pe tânjală, aş putea ajunge să repet acest lucru, şi nu e bine.
„Mănânc mult peşte”
- Ce reguli alimentare aveţi?
- Nu mănânc carne de porc, nu doar pentru că nu e sănătoasă, ci şi pentru că nu-mi place. De mică mănânc mult peşte, care este un aliment extraordinar. În rest, am grijă să nu fac excese şi consum fructe şi legume naturale. Mai am şi eu scăpările mele, pe care mi le pot permite tocmai în ideea că fac sport. De exemplu, îmi place foarte mult ciocolata albă, deşi ştiu că cea neagră este cea mai sănătoasă. Aici este un compromis fericit. Micile plăceri alimentare, o prăjitură, o felie de pâine sunt reprimate de anumite persoane în ideea că nu le au şi nu se îngraşă, dar nu este vorba numai despre acest aspect. În plus, e foarte important să nu-ţi privezi organismul de ceea ce-ţi cere şi tocmai de aceea este nemaipomenit să-ţi păstrezi greutatea şi sănătatea făcând puţină mişcare, fără de care nu putem funcţiona perfect.
- Iubirea poate înfrumuseţa?
- Am fost toată viaţa înconjurată de iubire şi fără ea nu cred că aş putea trăi. Nu consider că iubirea te face neapărat mai frumos, iar lipsa ei, mai urât, dar atunci când eşti iubit şi iubeşti ai o mulţumire interioară ce se revarsă şi la exterior. Despre asta cred că este vorba.
„Masaj anticelulitic, antistres şi reflexoterapie”
- Folosiţi măşti sau creme naturiste pentru păr şi ten?
- Nu prea folosesc tratamente făcute în casă. La coafor merg destul de des, să-mi îngrijesc părul la specialişti, şi atunci mi-l şi spală şi-i aplică tratamente. Norocul meu este că, nefiind vopsit, este foarte sănătos. În ceea ce priveşte problema cosmetică, nu sunt foarte preocupată. Ţin la întreţinere şi la calitatea produselor cosmetice şi mă înţeleg bine cu anumite creme, dar măşti nu-mi aplic decât atunci când merg la cosmetică. În schimb, iau colagen. M-am interesat despre cum putem menţine sau impulsiona producţia de colagen şi am aflat că una dintre metode este să iei colagen 100% pur, extras din somon sălbatic. Împreună cu acidul hialuronic, acestea sunt suplimente alimentare sub formă de pastile, ce trebuie luate în fiecare seară. Nu-mi dau seama momentan de efecte, pentru că iau de puţină vreme. Încerc să amân îmbătrânirea pielii. Dacă forma fizică o putem modela prin lucrarea musculaturii, la capitolul elasticitatea pielii nu prea avem ce face.
- Masaje sau tratamente corporale faceţi?
- Am un masor care-mi face masaj anticelulitic, antistres, dar şi reflexoterapie.
- Aţi achiziţionat o livadă bio. Ce produceţi din ea?
- Anul acesta am făcut, doar pentru prieteni, gem de prune bio. Adică fructele descojite, cu sâmburii scoşi şi fierte la ceaun, fără pic de zahăr. Pentru anul viitor ne-am gândit să facem un sistem de livrare la domiciliu a fructelor bio.