de Ana Trifan
Cum să vă bucuraţi de Sărbători fără să vă abţineţi şi fără să puneţi kilograme în plus? Aceasta pare să fie una dintre cele mai mari dileme ale lunii decembrie. Multe femei ar dori să scape de câţiva centimetri din anumite zone şi să ţină o dietă ca să le vină cât mai bine rochia pentru Revelion, însă cum să facă dacă majoritatea regimurilor de slăbit interzic alcoolul, iar decembrie e luna în care petrecerile se ţin lanţ fie că e vorba despre cele de la birou, de la şcoală sau despre reuniunile de familie? E momentul să vă liniştiţi şi să ridicaţi paharele în cinstea celei ce a provocat o adevărată furtună la New York: dieta cu şampanie.
Distracţie şi stil de viaţă sănătos
Dieta cu şampanie nu numai că permite consumul de alcool, dar chiar îi încurajează pe cei care o ţin să bea o cupă sau chiar două, ca parte a programului de slăbit. Conform Carei Leyba (31 de ani), cea care a inventat acest regim, dieta cu şampanie e constituită din două părţi: stil de viaţă sănătos şi o parte distracţie. Cara susţine că urmând această dietă s-a transformat dintr-o persoană deprimată constant din cauza greutăţii într-o femeie suplă şi cu poftă de viaţă. Şi, precizează ea, s-ar putea să funcţioneze şi pentru dumneavoastră. Femeia, care lucrează pentru MTV New York, spune că s-a luptat cu cântarul ani în şir şi că a încercat numeroase diete, dar nu a găsit una care să funcţioneze.
Singurul regim ce a funcţionat
„Spune-mi o dietă şi eu am ţinut-o!”, spune Cara. „Atkins, Weight Watchers, Dukan... Am fost durdulie încă din copilărie şi am urât chestia asta. M-am simţit mereu deprimată din cauza greutăţii mele”.
Stresul cauzat de serviciu combinat cu obligaţiile sociale au presupus de multe ori ca mesele sale să fie luate pe fugă sau să consume câte un pahar ori două cu vin roşu. Când un prieten i-a sugerat să înlocuiască vinul cu şampania şi să adauge, pur şi simplu, mâncare sănătoasă în meniul zilnic, s-a decis să încerce. „Un pahar normal cu şampanie are doar 91 de calorii. Şi pentru că bulele ajung în sânge mai repede, consumi mai puţin”, a declarat Cara. Pe măsură ce se simţea capabilă să continue să socializeze, noul plan de slăbit semăna mai puţin a sacrificiu şi mai mult a distracţie. Treptat, a început să slăbească, pierzând în jur de zece kilograme. Iar acum Cara este pregătită să publice o carte detaliată numită „Jurnalul şampaniei”.
Mâncaţi ca... reginele
Premisa de la care porneşte această dietă e simplă: nu există mâncăruri interzise, iar ideea este să vă bazaţi pe consumul de alimente de calitate, bogate în nutrienţi şi, nu în ultimul rând, gustoase (dar care să nu depăşească 1.400 de calorii pe zi). „Încurajez mesele care să vă dea senzaţie de lux”, a declarat promotoarea dietei. „Nu comandaţi din meniu cheeseburger, plin de grăsimi, şi cola. În loc de asta alegeţi o baghetă cu somon afumat, o salată de legume şi un pahar cu şampanie. Începeţi să introduceţi ce e mai bun în corp!”.
Teoria Carei este aceea că, mâncând feluri de mâncare „stilate”, vă va face să vă apreciaţi mai mult corpul şi să fiţi mai puţin tentaţi să consumaţi în exces. „Dacă mănânci alimente de calitate, te vei aprecia altfel şi este mai puţin probabil să alegi mâncăruri care îngraşă”, spune şi Dearbhla McCullough, psiholog la Universitatea americană din Roehampton.
Interdicţia duce la frustrare
Dar ce spun nutriţioniştii despre dieta cu şampanie? Poate fi băutura spumoasă o parte a unui regim de slăbire de succes? Elisabeth Weichselbaum, cercetător în nutriţie la Fundaţia Naţională Britanică, spune că un pahar sau două cu şampanie reprezintă un consum de alcool ce se înscrie în norma pe care o sugerează Departamentul pentru Sănătate.
„Femeile nu ar trebui să bea mai mult de două pahare mici de şampanie pe zi şi un total de 14 pe săptămână”, a declarat Weichselbaum. Dar acestea sunt limitele de sus şi nu se recomandă nimănui creşterea cantităţii de alcool consumată zilnic, ca parte a unui regim de slăbire. „Cele mai multe dintre diete interzic consumul de ciocolată sau de alcool”, spune Weichselbaum. „Dacă ştii că anumite lucruri sunt interzise, se poate crea un impact psihologic puternic asupra ta. Ajungi să le doreşti cu disperare, chiar dacă până atunci nu te gândeai la ele”, a mai spus cercetătoarea.
Iată cum arată o zi din regimul pe care l-a urmat Cara:
Mic dejun: o baghetă din cereale integrale unsă cu ulei de măsline şi presărată cu ierburi aromate.
Gustare: o banană.
Prânz: o felie de pizza cu brânză, ardei şi ciuperci.
Cină: un peşte slab cu legume, preparat la cuptor.
Gustare: două pahare cu şampanie.
Ajustaţi dieta după propriile preferinţe şi nu vă abţineţi de la mâncărurile preferate. Important e să nu depăşiţi limita de 1.400 de calorii pe zi.
De reţinut! Consumul de şampanie ajută la combaterea colesterolului rău, previne atacurile de cord şi scade riscul apariţiei maladiei Alzhaimer, potrivit cercetătorilor de la Universitatea Reading.
Sfat! Nu beţi mai mult de două pahare pe zi dacă vreţi ca într-adevăr să fie de ajutor corpului dumneavoastră.