de Daniela Anton
Bogate în vitamine şi sărace în calorii, ciupercile sunt ideale dacă vreţi să daţi jos câteva kilograme. Dieta este foarte simplă şi uşor de urmat.
Hrănitoare, dar cu calorii puţine
Ciupercile au între 15 şi 63 kcal/100 g şi un conţinut important de minerale, oligoelemente, vitamine (în special din grupele B, D şi K) şi fibre. De asemenea, dau savoare mâncărurilor şi pot fi folosite în dietele sărace în sare (conţinutul lor de sodiu este de 8 mg la 100 g). Pentru ca dieta să funcţioneze nu folosiţi grăsime în exces. Încercaţi dieta cu ciuperci şi veţi reuşi să scăpaţi de surplusul de kilograme în mod gradual şi sănătos. Regimul este extrem de simplu. Tot ce trebuie să faceţi este să înlocuiţi carnea roşie de la cină cu preparate din ciuperci de patru ori pe săptămână. Astfel, scădeţi aportul de grăsimi şi de calorii din dietă. În timpul curei aveţi o limită de 1.550 de calorii pe zi. Regimul include cel puţin cinci porţii de fructe şi de legume şi 250 ml lapte pe zi. Caloriile se împart în mod egal la cele trei mese principale, pe care nu aveţi voie să le săriţi. Pe lângă acestea, aveţi voie să luaţi două gustări (un fruct proaspăt, un iaurt slab, o felie de brânză).
Micul dejun
La micul dejun beţi un pahar cu lapte degresat sau o cană cu ceai verde şi mâncaţi o felie de pâine integrală, unsă cu ulei de măsline, alături de o roşie. O altă variantă, pentru persoanele cărora le place să servească cereale la micul dejun, presupune un iaurt degresat cu patru-cinci linguri cu cereale fără zahăr şi o portocală sau un măr.
Prânzul
La felul întâi puteţi alege între ciuperci fripte cu o salată de roşii şi castraveţi, o porţie de ciuperci gratinate, două vinete umplute cu ciuperci sau ciuperci la grătar cu salată de verdeţuri. Pentru felul doi aveţi de ales între o felie de piept de pui preparată la cuptor sau un macrou la grătar ori la cuptor. Garnitura poate consta fie într-o porţie mică de orez brun, fie într-un bol cu salată verde.
Cina
La cină puteţi mânca 50 g pâine integrală şi o salată verde cu roşii, la care adăugaţi una dintre aceste variante: ciuperci la grătar, file de peşte cu câteva ciuperci fripte sau 50 g brânză slabă. La desert puteţi mânca o portocală, un kiwi sau un măr.
Bureţi sau champignon?
Ciupercile proaspete sunt cele mai indicate, deoarece conţin o serie de enzime, care, prin conservare, se pierd. Pe piaţa de la noi se găsesc două sortimente: bureţi (au pe etichetă scris „pleurotos sp.”) şi champignon (care au pe etichetă menţionat „agaricus sp.”). Dacă alegeţi ciuperci la conservă este bine să le cumpăraţi pe cele fără conservanţi.
100 g ciuperci conţin:
- 2 mg vitamina B5;
- 1 microgram de vitamina K;
- 12-15 micrograme de vitamina B8;
- 1 mg zinc;
- 3-5 micrograme de seleniu.
Atenţie, pot deveni toxice!
O dată ce s-au învechit, ciupercile devin foarte toxice. Dacă nu le preparaţi imediat ce le-aţi cumpărat, este indicat să nu le ţineţi mai mult de două zile în compartimentul de refrigerare.
Când sunt contraindicate
Atunci când suferiţi de hipertensiune sau probleme ale ficatului şi rinichilor este contraindicat să consumaţi ciuperci. Nu este recomandat să urmaţi dieta cu ciuperci dacă sunteţi alergici la acestea.
Reţetă - Ciuperci la grătar
Ingrediente: 600 g ciuperci, 4 linguri cu ulei de măsline, 3-4 căţei de usturoi, 2 linguri cu zeamă de lămâie, 1 lingură cu pătrunjel tocat, sare, piper.
Mod de preparare: se încinge grătarul, apoi se amestecă într-un castron uleiul de măsline cu usturoiul tocat mare şi zeama de lămâie. Se aşază ciupercile pe un fund de lemn, cu lamelele în sus, după care se sărează şi se piperează. Se stropesc cu jumătate din amestecul din castron şi se lasă două-trei minute. Apoi se aşază pe grătarul încins. După ce se fac pe o parte, se întorc şi se stropesc din nou cu amestec de ulei, lămâie şi usturoi. Se sărează şi se piperează. Ciupercile se ţin pe grătar până se înmoaie bine (aproximativ 10-15 minute). Se servesc fierbinţi, cu pătrunjel proaspăt tocat deasupra.