de Gabriela Niculescu
Roxana Ciuhulescu are profilul sportivei prin excelenţă, şi asta se vede cu uşurinţă pe corpul său bine lucrat la cei 1,92 m. De când se ştie a iubit activităţile fizice, provocările noi şi adrenalina, iar parcursul său este unul demn de invidiat. A pornit de la balet, a trecut mai departe la handbal, fitness şi aerobic, a ajuns instructor de scufundări şi de kangoo jumps, are permis de conducere cu toate categoriile, inclusiv atestate profesionale pentru călători şi marfă, pilotează maşini de curse şi elicoptere, a pilotat şi avioane, şi nu se opreşte aici. A pornit două proiecte personale, ambele având legatură cu lumea auto, despărţindu-se de „Pro Motor” şi de Pro TV după 13 ani. Unul este „Guidare Pilotare”, şcoală de pilotaj şi conducere defensivă pe care a adus-o în România, iar celălalt este Şcoala de şoferi Teo, a cărei imagine este.
„Sunt la nivelul trei în scufundări, scafandru de prim ajutor”
- Ce sporturi ai încercat până acum?
- În copilărie am făcut patru ani gimnastică ritmică, dar la 5 ani aveam deja înălţimea fetelor de 10 ani şi n-am mai putut continua. Apoi am făcut Shotokan (n.r. - arte marţiale), pentru apărare, după ce-am avut câteva conflicte în cartier, au urmat handbalul de performanţă şi kickboxing. Am încercat şi alpinism, deşi am avut fobie la apă din cauza unei traume din copilărie, am reuşit să fac şi şcoala de scafandri şi sunt la nivelul trei, scafandru de prim ajutor, am făcut şi schi nautic, tir, am făcut şi şcoala de copiloţi şi de piloţi şi am fost copilot în Campionatul Naţional de Raliuri câteva etape bune şi am fost pilot în campionatul de off road. Schiez pe zăpadă, pe apă, pe nisip, anul trecut am făcut şcoala de kiteboard (n.r. - sport nautic), dar sunt începătoare şi nu cred că voi avansa din pricina înălţimii, am făcut şcoala de kangoo jumps, sunt instructor, am făcut şi volei, fitness şi aerobic. Dacă mâine aş renunţa la activitate, aş avea din ce să trăiesc, ori că sunt instructor de camioane, ori de scuba diving, am ce să fac.
- Câte ore de sport faci pe săptămână?
- Încerc să fac cel puţin trei ore de sport pe săptămână, adică merg de minimum două ori pe săptămână la sală, pentru că am program de o oră şi jumătate.
- Ce activităţi fizice preferi?
- Acum prefer să fac spinning, aerobic, kangoo jumps şi programe cardio. Nu fac fitness, pentru că am făcut atât de mult la viaţa mea, că m-am săturat de tras de fiare şi n-am nevoie. Lucrez cu greutăţi la aerobic şi e suficient.
„Se pot arde 1.200 de calorii într-o oră”
- Predai undeva kangoo jumps?
- Nu, chiar dacă sunt instructor, nu am timp. Am primit o propunere de la o sală importantă, dar programul imprevizibil al filmărilor nu-mi permite să predau. Se dorea înfiinţarea unei clase VIP la care să predau, şi iniţial am vrut să încerc, însă mi-am dat seama că, dacă apare ceva în programul de muncă şi nu pot ajunge, par neserioasă, aşa că am renunţat la idee.
- Care sunt avantajele şi dezavantajele kangoo jumps-ului?
- Kangoo jumps este cel mai intens exerciţiu cardio, la un program intens se pot arde 1.200 de calorii într-o oră. Până acum, spinningul era cel mai intens, ardea până la 700 de calorii. Deci kangoo jumps este ideal pentru cei care vor să slăbească. Dacă eşti începător, arzi în jur de 600 de calorii, dar, pe măsură ce avansezi, ajungi să arzi tot mai multe. Un alt avantaj este acela că tonifică toţi muşchii şi, în plus, te simţi exact ca în copilărie, când ţopăiai. Dezavantajele acestui sport apar atunci când structura osoasă este una slabă şi, dacă mai există şi probleme cu genunchii, pot apărea rupturi sau întinderi de ligamente. Apoi, dacă nu lucrezi corect, într-o poziţie adecvată, se pot tasa vertebrele şi pot apărea durerile de coloană. Este de multe ori şi vina instructorilor, care nu corectează poziţia corpului în timpul exerciţiului. Corect este să bagi bazinul în faţă, să ţii spatele cât de drept se poate şi genunchii flexaţi.
- Se poate cădea de pe ghetele de kangoo jumps?
- Sigur că se poate, şi căzătura este una urâtă. Se poate aluneca, şi ăsta este pericolul cel mai mare. Dar, dacă se întâmplă, important este să ştii şi să cazi.
„Kangoo jumps este ideal pentru cei care vor să slăbească. Un alt avantaj este acela că tonifică toţi muşchii şi, în plus, te simţi exact ca în copilărie, când ţopăiai“
- Mergi la saloanele de întreţinere? Foloseşti măşti pentru păr şi pentru ten?
- Nu merg la saloane, pentru că n-am răbdare, dar am o maseoză care vine acasă. Am o mulţime de măşti pentru ten cumpărate din comerţ, pe care mi le aplic singură. Folosesc măşti de curăţare, de hidratare, pentru ochi, iar când am tenul sensibil folosesc argilă cu lămâie. Când îmi cade părul, iau suplimente.
- Pentru corp foloseşti ceva?
- Folosesc ulei de măsline pe pielea udă. Îl combin cu ulei parfumat sau cu cremă parfumată pentru corp. Rămâne stratul protector exact cât trebuie pe piele, nici gras, nici uscat.
- Ai reguli de machiaj?
- Mă demachiez în fiecare seară cu lapte demachiant, mă spăl pe faţă, folosesc soluţie tonică şi spray cu minerale, apoi aplic o cremă. Prefer machiajul uşor, foarte rar cel strident, poate doar la vreun eveniment.
- Care este stilul tău alimentar?
- Nu-mi impun lucruri stricte, dar am grijă, mănânc dulce, dar nu combin cu mâncare. Iar în ultimii ani am mai rărit mesele cu carne. Meniul meu arată cam aşa: dimineaţa mănânc lapte cu cereale, la prânz, dacă e frig, mănânc o supă sau o ciorbă caldă, apoi o friptură cu un piure şi cu salată, mai târziu mănânc şi un desert, iar seara, deşi nutriţioniştii spun că sunt o explozie de calorii, dacă nu mănânc nişte paste cu brânză, simt că mor. Iar în week-end mă răsfăţ cu clătite şi cu gogoşi. Luni dimineaţă sunt prima la sală.