de Dana Purgaru
Friptura cu cartofi, cerealele cu lapte, fructele mâncate imediat după masă, salatele cu lămâie sau cu oţet, pâinea cu brânză şi dulciurile servite ca felul al treilea sunt adevărate bombe pentru organism. În astfel de situaţii, proprietăţile nutritive ale alimentelor se anihilează reciproc. Oamenii de ştiinţă au observat că o combinare corectă a acestora reprezintă cheia unei digestii excelente, dar şi a unei siluete de invidiat. Vă prezentăm cele patru grupe principale de alimente şi asocierea lor corectă.
Grupa 1 - proteine
În această categorie intră: carnea roşie, carnea de pasăre, peştele, brânza, ouăle, laptele şi produsele lactate, vânatul/iepurele, moluştele şi crustaceele.
Nu combinaţi niciodată proteinele cu carbohidraţii, deoarece hrana nu va mai fi digerată eficient, va intra în putrefacţie în intestine şi se vor produce arsuri, gaze intestinale, dureri de stomac şi de cap şi indigestii.
Cea mai bună asociere a proteinelor este cu legumele verzi.
Este bine să nu se combine două alimente din categoria proteine. Astfel ouăle se mănâncă fie singure, fie cu legume (nu cu leguminoase, adică mazăre, fasole, linte etc.) şi rar cu brânză; iar carnea merge bine numai cu legume, preferabil verzi. De asemenea, proteinele nu se asociază cu grăsimi sau cu nuci, spre exemplu.
După o masă cu proteine lăsaţi să treacă trei ore până la o masă cu carbohidraţi.
Grupa 2 - carbohidraţi
Include toate cerealele şi produsele preparate din acestea, dar şi legume cu amidon, precum cartofii sau porumbul.
După o masă cu carbohidraţi aşteptaţi să treacă cel puţin două ore până să consumaţi proteine. Aşadar, evitaţi să combinaţi cereale sau pâine cu brânză, lapte, iaurt sau carne, deoarece apar balonări determinate de putrefacţia ce are loc în intestine, din cauza timpilor diferiţi de digestie. De asemenea, în cazul combinaţiei de cereale cu lapte sau cu iaurt se elimină calciul. Este indicat să mâncaţi cerealele integrale în combinaţie cu apă caldă, sub formă de terci.
Nu sunt potrivite asocierile de cereale şi produse din acestea sau cartofi cu alimente acide (oţet sau lămâie), cu zahăr sau cu orice fel de grăsimi.
Ca şi la proteine, cea mai bună asociere este cu legumele verzi.
Grupa 3 - verdeţuri, legume fără amidon şi uleiuri
Aici intră legumele ce nu au amidon, cum ar fi: salate/verdeţuri, rădăcinoase, seminţe, ierburi, condimente şi uleiuri din nuci şi seminţe.
Rădăcinoasele e bine să fie combinate numai între ele.
Legumele crude se asociază bine cu proteine, cu carbohidraţi sau cu alune şi nuci.
Leguminoasele precum fasolea uscată, mazărea, năutul, soia şi produsele din aceasta şi lintea trebuie consumate cu moderaţie, deoarece se digeră greu. Se asociază bine doar cu legumele, de preferat cele bogate în amidon.
Grupa 4 - fructe
În această grupă intră toate fructele.
Acestea se consumă întotdeauna singure, la cel puţin o oră de o masă ce conţine alte tipuri de alimente. Practic, dacă le veţi mânca după masă, ele vor rămâne blocate în urma celorlalte alimente, ce au nevoie de mai mult timp pentru digestie, şi vor începe să fermenteze în stomac. Dacă nu respectaţi această regulă, vă puteţi aştepta la indigestie, gaze şi senzaţie de balonare.
Pepenii galbeni şi verzi e bine să nu se asocieze cu nimic, pentru a nu se produce fermentaţie.
Atenţie! Pentru a avea o digestie eficientă, nu consumaţi niciun fel de lichid cu o jumătate de oră înainte sau după masă şi nici în momentul acesteia.
Ţineţi cont de regulile principale
- cereale sau produse din cereale simple sau cu legume;
- proteine simple sau cu legume;
- fructe numai simple.
Ponturi
- Deoarece lămâia este greu de combinat corect cu alte alimente, este indicat să fie consumată cu apă plată
- Nucile, seminţele, alunele, migdalele sau castanele trebuie să fie mâncate separat, ca gustare între mese
- Asocierea zahăr cu sare nu este recomandată, deoarece va perturba echilibrul hidric al corpului, ambele reţinând apa