de Roxana Istudor şi Alexandru Brădescu
Deșertul Nevada, din SUA, arată ca suprafața unei alte planete. Reputația sa sinistră vine nu doar de la aspect, ci și de la faptul că aici s-au petrecut dispariții care i-au atras supranumele de „Triunghiul Nevada”, după mult mai faimosul „văr” din Bermude.
În vecinătatea celebrei Area 51
Se întinde pe aproape 65.000 de kilometri pătrați și este un ținut arid, al pustiului, munților și vegetației sărăcăcioase. Se află în vecinătatea celebrei Area 51, despre care se speculează de decenii că ar ascunde tot ceea ce au reușit oamenii să captureze de la prăbușirile OZN-urilor. În plus, în regiune au fost semnalate de multe ori apariții misterioase ale unor obiecte zburătoare neidentificate. Peste toate aceste repere ale unei reputații teribile s-au așternut, în timp, veștile despre dispariții neelucidate care au făcut amatorii de teorii ale conspirației să asemuiască acest loc cu Triunghiul Bermudelor. De altfel, i se mai spune „Triunghiul Nevadei”, aflat între orașele Las Vegas, Fresno și Reno.
Aeronave militare dispărute fără urmă
În acest spațiu în care populația este foarte rarefiată există mărturii și date care atestă un număr incredibil, de peste 2.000 de prăbușiri ale unor avioane în ultimele decenii. Multe dintre aceste incidente li s-au întâmplat unor piloți experimentați, fără motive evidente, în circumstanțe mai mult decât misterioase și, ceea ce este poate cel mai relevant, fără să fie găsite epavele. Iar dacă în unele cazuri se vorbește despre aeronave de dimensiuni impresionante, cum ar fi cele militare de tipul B-24 Liberators sau giganticele „fortărețe zburătoare” B-17, semnele de întrebare și speculațiile se adâncesc.
Miliardarul Fossett și avionul său, de negăsit
De departe cel mai faimos astfel de caz de prăbușire rămasă neelucidată este cea în care a dispărut fără urmă miliardarul James Stephen „Steve” Fossett, pilot și navigator care a stabilit numeroase recorduri, unul dintre cele mai spectaculoae fiind înconjurul lumii în balon sau navigarea fără oprire în jurul Pământului. Pasionat de zbor și cu nenumărate ore de pilotaj la activ, Fossett, membru al Royal Geographical Society, era respectat în lumea aviației și considerat un om cu mare experiență. În 2007 însă a plecat în ceea ce era anunțat ca o scurtă călătorie în condiții meteo foarte bune și nu s-a mai întors. Una dintre cele mai extinse și mai complexe operațiuni de căutare a fost lansată pentru a-i da de urmă, dar nici Fossett, nici aeronava de mici dimensiuni cu care decolase nu au mai fost de găsit.
Piloții experimentează confuzie și dezorientare
Când, în 2008, un grup de clarvăzători pornea să-i dea de urmă miliardarului deja declarat mort, un val uriaș de speculații a fost emanat din opinia publică. Nici de data aceasta nu s-a găsit cea mai mică urmă a lui Fossett sau a avionului său. Abia la sfârșitul anului 2008 a fost descoperită întâmplător epava avionului cu care zburase aventurierul, dar din nou nicio rămășiță a acestuia. Și mai generatoare de mister a fost analiza tehnică a resturilor aparatului, care a concluzionat că nu exista vreo dovadă a unei defecțiuni la bord. În aceste condiții s-a emis ipoteza că Fossett ar fi experimentat ceea ce declaraseră alți piloți care zburaseră în zona „Triunghiului Nevadei”: o confuzie foarte pronunțată și o dezorientare acută.
Nici agenţiile guvernamentale nu au estimări
Nu doar avionul lui Fossett s-a prăbușit pe o vreme perfectă. Un pilot militar pe nume Leonard C. Lydon a povestit că s-a parașutat din aeronava sa când escadronul s-a pierdut în acea zonă fără nicio explicație. Pilotul își văzuse avionul căzând și știa exact locul în care se prăbușise, dar echipa de căutare trimisă rapid la locul indicat nu a găsit nici cea mai mică urmă. În cazul prăbușirii din 1943, a unui bombardier, atunci a pierit pilotul Robert Hester, al cărui tată l-a căutat în „Triunghiul Nevadei” ani la rând. În final, omul a decedat fără să fi găsit vreo urmă a avionului sau rămășițele fiului său în zonă, notează express.co.uk. Potrivit expertului Craig Fuller, care lucrează pentru Aviation Archaeological Investigation and Research, nu se poate estima numărul avioanelor care s-au prăbușit fără explicație în „Triunghiul Nevadei”. „Nu pot da cifre exacte. Nimeni nu știe, nici măcar agențiile guvernamentale”, punctează Fuller.