Main menu

header

838 28 1de Călin Popa şi Sorin Dumitrescu

Există cazuri de fenomene paranormale care îi pot lăsa fără cuvine pe cei mai sceptici dintre cei care se îndoiesc că așa ceva există. Cum oamenii sunt foarte departe de a fi explicat științific o mulțime de aspecte ale vieții, argumentele și dovezile unora dintre cele mai ciudate întâmplări misterioase fac din aceastea cazuri considerate convingătoare.

Filmul unei exorcizări de groază

Filmul video care îl prezintă pe Maurice „Frenchy” Theriault în timp ce este exorcizat este pur și simplu cutremurător. Realizat în anii 1980, când tehnologia era departe de performanțele de azi, așadar puțin bănuit de a fi fost trucat, filmul prezintă exorcizarea executată de preotul Robert McKenna, procedură în timpul căreia chipul lui „Frenchy” devine atât de contorsionat, încât este cu neputință să se fi prefăcut. Chiar și derulat la viteză lentă de o mulțime de cunoscători, filmul nu face decât să evidențieze și mai teribil felul în care fața celui din care sunt scoase spiritele rele devine de nerecunoscut, schimonosită într-o manieră de groază. „Frenchy” nu a putut scăpa, totuși, de demonii despre care susținea că este posedat și a sfârșit prin a se sinucide, în 1992.

O mutilare nedemonstrată științific

838 28 2Un cadavru a fost găsit în apropierea unui rezervor din afara orașului Sao Paolo, în 1988. Omul fusese torturat într-o manieră inexplicabilă - pielea feței trasă în spate, ochii scoși, pleoapele tăiate, mușchi întregi îndepărtați, răni de puncție aliniate simetric, cu urme de cauterizare, mai multe organe îndepărtate fără incizii evidente. Victima a fost, de asemenea, desangvinizată. Mai mult, bărbatul fusese probabil conștient pe parcursul întregului calvar, având în vedere că nu exista niciun strop de anestezic în organismul său. Cauza morții - stop cardiac, în timpul agoniei extreme. Verdict oficial… deces din cauze naturale. Dar autoritățile au acoperit destul de prost acest caz. Pentru că detaliile îngrozitoare erau prea alarmante pentru public, s-a ascuns coincidența terifiantă cu cazuri foarte asemănătoare de mutilare de bovine, care au fost puse pe seama extratereștrilor, pur și simplu pentru că nu au putut fi explicate științific.

Coincidențe incredibile în viețile unor gemeni separați la naștere

838 28 3O pereche de gemeni separați la naștere are o poveste incredibilă. Cei doi, identici genetic, au fost numiți James de părinții lor adoptivi și au purtat diminutivul Jim. Unul și-a numit mai târziu primul fiu James Alan, celălalt… James Allan. Ambii bărbați s-au căsătorit cu o femeie pe nume Linda. După ce au divorțat fiecare de Linda sa, amândoi s-au căsătorit cu femei pe nume Betty; amândoi și-au numit câinii „Jucărie”; amândoi lucrau ca șerif adjunct; amândoi preferau aceeași plajă din Florida; amândoi au dezvoltat dureri de cap foarte puternice la aceeași vârstă, 18 ani; amândoi au fumat… aceeași marcă de țigări.

Trâmbiță din cer

838 28 4Undeva în Norvegia a fost surprins de înregistrări un fenomen care a primit toate „explicațiile” care se încadrează în categoria prezumțiilor, niciuna mai presus de îndoială. Lumini misterioase, zgomote puternice fără sursă, bubuituri și zvon de trâmbiță se aud peste tot, provocând mirare și confuzie. Unele lumini au fost înregistrate pe cer sau plutind pe apă ori chiar dansând la orizont. Fenomenul a rămas inexplicabil de secole, de la prima atestare. S-a sugerat că totul provine ba de la utilaje industriale grele, de la curenți de aer în mișcare rapidă, de la gaze din vegetația în descompunere, de la faruri de ceață. Mai departe a intervenit imaginația - totul ar fi cauzat de iluzii optice, de teste secrete, de fulgere cu bile, de explozii de plasmă sau chiar de… Dumnezeu, care semnalează sfârșitul lumii prin Codul Morse.

Ben, fantoma din Berlin

838 28 5Când Sarah Tigrett a văzut pentru prima oară obiecte care se mișcau singure în restaurantul ei din Berlin, în primăvara lui 2019, a crezut că a înnebunit. Dar, după ce a contactat o echipă de investigații paranormale, patroana a aflat că mintea sa nu îi juca feste, ci mai degrabă avea o fantomă prietenoasă, pe care a numit-o Ben, care bântuia pe acolo. Iar asta se întâmpla încă de la deschiderea localului, cu doi ani în urmă. Femeia a început să observe și să înregistreze pe camerele de supraveghere cum se mișcau singuri saci cu făină, cum a zburat un ciocan prin sufragerie, cum o pereche de clești s-a rotit în aer sau cum ușile se închideau singure. Dar Tigett a devenit cu adevărat alarmată când a văzut ceea ce păreau a fi picioarele unui bărbat în spatele unor cutii. Convinsă că a intrat un hoț în clădire, patroana a fost încă și mai îngrozită să constate că toate ușile erau încuiate și nimeni nu ar fi putut pătrunde. Explicația care depășea firescul a determinat-o să cheme în ajutor echipa de investigație, care a confirmat prezența fantomei.

Copii reîncarnați, în atenția unui academician

838 28 6Rapoartele despre activitățile paranormale sunt în cele mai multe cazuri întâmpinate cu un zâmbet și cu o mare doză de neîncredere. Dar pe lângă mărturiile care de departe sunt „cusute cu ață albă”, puțini cutează să pună la îndoială ce a scris, după o amplă și serioasă documentare, academicianul canadian Ian Stevenson. Cercetările sale pe direcția reîncarnării copiilor sunt amănunțite și considerate printre puținele lucrări despre fenomene paranormale care pot fi privite cu seriozitate. Printre acestea, la loc de cinste stau documentările cazurilor de micuți care raportează detaliile unei vieți anterioare. Verificările ulterioare, care se dovedesc exacte, sunt de natură să pună pe gânduri pe oricine și nu se pot explica altfel decât prin principiile reîncarnării.

Mecanismul Antikythera, computerul din Antichitate, electroterapia din Bagdad dinainte de Hristos sau artefactul Coso, o „priză“ de 500.000 de ani, sunt doar câteva exemple celebre de argumente palpabile în favoarea existenței fenomenelor și entităților paranormale

Oamenii care se aprind din interior

838 28 7De-a lungul istoriei, au existat numeroase cazuri de combustie spontană umană, iar faptul că li s-a întâmplat unor persoane din cele mai diverse categorii a iscat un val de teorii care au trecut de nivelul de conspirații. Fenomenul a intrat în categoria celor inexplicabile, dar pe care nu-l neagă nimeni. După ce au căzut una câte una explicații ca o combinație infarct-țigară aprinsă, cetoză cauzată de alcoolism sau autoincendiere cu accelerant extern, motivul intervențiilor de ordin paranormal a luat locul neputinței științei de a da un răspuns. Un lucru este cert: din motive neidentificate, unii oameni se aprind fără motiv și ard până la carbonizare, din interior, spre stupefacția medicilor, cercetătorilor, forțelor de ordine și martorilor.