de Dana Purgaru
- Profeţiile potrivit cărora umanitatea îşi va găsi sfârşitul se ţin lanţ
Se pare că, mai nou, în fiecare an avem câte o Apocalipsă. În 2012, mult trâmbiţata şi sumbra profeţie mayaşă din fericire nu s-a adeverit, în 2013 a venit rândul sfârşitului lumii prognozat de Rasputin, din nou neconfirmat, iar acest an îl începem sub semnul îngrijorătoarei preziceri din mitologia vikingă, potrivit căreia la 22 februarie ne aşteaptă un sfârşit înfiorător.
Pământul va fi cuprins de otravă
Potrivit unei legende din mitologia popoarelor nordice, sfârşitul lumii va veni în acest an când va avea loc „Apocalipsa vikingilor”, numită Ragnarok de popoarele nordice. Conform proorocirii, la acea dată zeul Odin va fi ucis de lupul Fenrir, apoi lupul Skoll va devora Soarele, iar fratele său Hati va mânca Luna şi astfel Pământul şi Cerul vor fi acoperite de un văl negru. Care va lua forma unui nor de acid, întins pe o suprafaţă de 16 milioane de kilometri, ce provine din centrul galaxiei şi distruge totul în calea sa. Se spune că norul ar fi generat de o gaură neagră şi că se îndreaptă spre noi cu o viteză uriaşă. De asemenea, momentul ce va precede Apocalipsa va fi marcat de cutremure mari, de trei ierni cu ger cumplit, iar apele mărilor vor înghiţi Pământul.
Bătălia din Cer şi de pe Pământ din care se naşte o Lume Nouă
Cele mai vechi vestigii documentare ale vikingilor sunt Vechea Edda, ce datează din jurul anului 1000 î.Hr., şi Noua Edda, ce a apărut cu două secole mai târziu. Ele vorbesc, printre altele, despre o mare bătălie celestă în viitor, la care participă figuri mitologice precum Odin şi Fenrir, toate încărcate de simbolistică. Această luptă reprezintă sfârşitul lumii aşa cum o cunoaştem, urmată de renaşterea unei noi lumi, într-un viitor mai îndepărtat - un laitmotiv al Apocalipselor prorocite de majoritatea civilizaţiilor apuse.
Din simbolurile descrise până în prezent, se pare că războiul apocaliptic cuprinde clişee obişnuite în literatura ce înfăţişează finalul vieţii - oameni luptându-se unii cu alţii, depravare, cutremure, un nor mare care întunecă totul şi un îngheţ ce va decima umanitatea şi va duce chiar şi la pieirea unora dintre zei, printre care se numără figuri centrale precum Thor, Freyr, Heimdall, Loki şi chiar însuşi Odin.
Lif şi Lifthrasir, singurii supravieţuitori
Legenda vikingă spune că vor supravieţui Apocalipsei doar anumiţi zei şi numai doi oameni, singurii care s-au ţinut departe de luptă, de ură şi de lăcomie. Aceştia sunt Lif şi Lifthrasir, un fel de Adam şi Eva nordici, care au avut înţelepciunea de a se adăposti sub ramurile arborelui Yggdrasil, al cărui trunchi nu ia foc, în timp ce totul în jur este supus pârjolului. Lif şi Lifthrasir sunt ocrotiţi, hrăniţi de copac cu roua sa şi astfel pot perpetua umanitatea spre o nouă existenţă, dincolo de răutate.
Potrivit mitologiei nordice, viaţa va merge înainte numai după ce lupul Skoll, care a înghiţit-o pe Sunna - Soarele - va da naştere unei fecioare la fel de frumoasă ca zeiţa. Aceasta va continua drumul pe care l-a urmat Sunna pe Cer. Astfel, un nou Soare va răsări, va îndepărta negura şi va readuce lumina, căldura, dar şi pacea pe care ultimul Soare nu a putut-o oferi şi din acest motiv s-a ajuns la pieire. Un nou Pământ va apărea, verde, frumos, plin de bogăţii, iar Lif şi Lifthrasir vor deveni sorgintea unei noi umanităţi, ce va venera un nou panteon de zei, condus de Baldur. În mitologia nordică, Baldur este zeul luminii, al bucuriei, al purităţii, al frumuseţii şi al inocenţei, fiind iubit atât de zei, cât şi de oameni.
Iernile geroase, un semn prevestitor controversat
Un element-cheie de care se leagă cei care contestă această profeţie este faptul că prorocirea este însoţită de specificaţia că înainte de data fatidică de 22 februarie vor exista trei ierni cu geruri îngrozitoare şi, aparent, acestea nu s-au adeverit. Totuşi, în ultima perioadă au avut loc fenomene de iarnă cu totul surprinzătoare în anumite părţi ale lumii, cum ar fi, de exemplu, zile neobişnuit de geroase în America şi în Canada şi ninsori în ţări în care un astfel de fenomen se petrece foarte rar.
Desigur, experţii în previziunile legate de sfârşitul lumii, aşa cum o cunoaştem, susţin că profeţiile apocalipticie, printre care se numără şi cele ale lui Nostradamus, ale mayaşilor şi vikingilor, pot fi greşit interpretate conform actualelor noastre calendare.
Din fericire, umanitatea nu a dispărut până acum, aşa cum s-a prognozat de numeroase civilizaţii, şi nu ne rămâne decât să studiem vestigiile descoperite, să învăţăm să trăim fiecare clipă şi să ne bucurăm de fiecare eşec al acestor pronosticuri sumbre.
„Se vede iar ieşind pentru a doua oară
Pământul din mare gingaş înverzit
Cascadele iar cad
Vulturul acolo zboară“
mitologia post-apocaliptică din „Edda Poetica”
În oraşul englez York există Jorvik Viking Centre, una dintre atracţiile cel mai populare din Marea Britanie. Acesta s-a deschis în 1984, pe zona în care au fost găsite rămăşiţele foarte bine conservate ale unui sat viking. În fiecare an, în luna februarie, în această locaţie se organizează Festivalul Vikingilor, inspirat de un eveniment tradiţional viking ce se numea „Jolablot”. Cu 100 de zile înainte de ziua fatidică, un corn a răsunat de pe acoperişul centrului punctând numărătoarea inversă a zilelor care au mai rămas, fapt criticat de mulţi că forţează publicitatea făcută Apocalipsei Vikinge în scopuri mercantile, în favoarea centrului din Jorvik. Potrivit legendei popoarelor nordice, cornul a aparţinut zeului nordic Heimdallr, divinitate considerată drept un mesager divin ce prevesteşte oamenilor soarta iminentă. „Ragnarok este un punct de reper suprem în mitologia vikingilor atunci când zeii mor. Este un moment care nu trebuie subestimat”, a declarat Danielle Daglan, director al festivalului. „În ultimii ani am avut predicţii ale Apocalipsei mayaşe, care a trecut fără incidente şi alte date care au anunţat sfârşitul lumii. Dar sunetul cornului este posibil să fie cel mai bun indicator că versiunea legendei vikingilor privind sfârşitul lumii se va întâmpla la 22 februarie 2014”, a completat specialista, care a ţinut să precizeze că previziunile ar trebui luate în considerare, întrucât deja o serie de evenimente amintite în legenda lui Ragnarok s-au adeverit deja, cum ar fi „războaiele dintre fraţi” şi „ruperea graniţelor”.