Main menu

header

645 22 1de Carmen Ciripoiu şi Sorin Dumitrescu

Trimiși ai Mântuitorului pentru a propovădui Evanghelia și adevărul despre Mesia, Cel răstignit pentru mântuirea noastră, Apostolii își dorm somnul de veci în racle bogate sau modeste, adevărate comori duhovnicești, în lăcașuri de rugăciune unde veșnic se întâmplă miracole.

Petru, fondatorul Bisericii Creștine

Văzut ca liderul Bisericii și considerat fondatorul Bisericii Creștine, Sfântul Apostol Petru, un lider înnăscut, iute la mânie, dar extrem de corect, cum spun scrierile biblice, însărcinat să decidă cine poate trece și cine nu de Porțile Raiului, are mormântul în Catedrala Sfântul Petru de la Vatican, în cripta de sub altarul principal. Capul său se păstrează la Roma, în Catedrala San Giovanni in Laterano, deasupra baldachinului altarului papal, alături de capul Sfântului Apostol Pavel, în timp ce alte părticele din moaşte sunt cinstite la Biserica Santa Pudenziana al Viminale, alături de moaştele mai multor mucenici. La Veneţia, de la Sfântul Apostol Petru se păstrează un os, în Biserica San Simeone Grande, şi unu la Santa Maria dei Gesuati.

Andrei a empatizat întotdeauna cu cei aflați la ananghie

645 22 2Cea mai mare parte dintre moaştele Sfântului Apostol Pavel se află la Roma, în Catedrala San Paulo fuori le Mura, sub altarul principal, în timp ce capul Sfântului se păstrează la San Giovanni in Laterano, iar alte părticele, la Biserica Santa Pudenziana al Viminale. Tot la Roma, la abaţia Tre Fontane, se poate cinsti coloana pe care a fost decapitat Sfântul şi cele trei izvoare despre care tradiţia spune că s-au ivit în momentul martiriului. Un deget al Sfântului se păstrează la Veneţia, în Biserica San Francesco della Vigna.

Răstignit în Insula Patras, în jurul anului 60, trupul Sfântului Apostol Andrei a fost mutat, în anul 357, la Constantinopol, doar capul rămânând pe insulă. În anul 1206, în timpul celei de-a patra cruciade, sfintele moaște au fost furate și aduse în Italia, unde, doi ani mai târziu, au fost primite cu alai la Amalfi şi aşezate în cripta catedralei, unde pot fi cinstite şi astăzi. După invazia turcă din Grecia, în anul 1460, capul Sfântului Apostol Andrei a fost adus la Roma, la cererea Papei Pius al II-lea, şi a fost păstrat timp de cinci secole în Biserica Sfântul Petru de la Vatican, în stâlpul zis „al Sfântului Andrei”. În anul 1964, Papa Paul al Vl-lea a înapoiat capul Sfântului Andrei Bisericii din Patras.

Iacob cel Mare, cel dintâi care a primit mucenicia

645 22 3Majoritatea moaștelor Sfântului Apostol Iacob cel Mare, cel dintâi care a primit mucenicia la Ierusalim din porunca lui Irod, se găsesc la Santiago di Compostella, în Spania, în Catedrala Sfântul Apostol lacob. La Roma, în Biserica San Crisogono a Trastevere, se află un braţ de-al Sfântului lacob, iar în Biserica San Giacomo in Augusta, alte fragmente de os. La Veneţia, un os de-al Sfântului cinstit se găsește în Biserica San Giacomo Maggiore.

În ceea ce-l privește pe Sfântul Apostol Ioan, cel care la Cina cea de Taină şi-a rezemat capul pe pieptul Domnului Hristos, acesta își are mormântul, devenit loc de închinare pentru toți pelerinii, pe colina Ayasuluk, la un kilometru şi jumătate de vechiul oraş al Efesului, în cripta situată sub altarul bisericii ridicate în cinstea sa pe acest loc. La Roma, în Biserica Santi XII Apostoli, se odihnesc întru eternitate atât Sfântul Apostol Filip, cât și Sfântul Apostol Iacob cel Mic. Tot în această biserică, în afară de moaştele de sub altar, se mai află un relicvar cu un picior de-al Sfântului Apostol Filip, iar la Veneţia, Sfântul Apostol este cinstit prin moaştele aflate în Bisericile San Daniele şi San Filippo e Giacomo.

Toma, „Geamănul” care a propovăduit Evanghelia în Partos

645 22 4Fire suspicioasă, dar cu o credință de neclintit, Sfântul Apostol Toma, cunoscut ca și „Geamănul” care a propovăduit Evanghelia în Partos, Medes, Persia și India, a trecut la cele veșnice în orașul Calamina, unde a și fost înmormântat. În anul 230, trupul său a fost furat şi dus la Edesa, iar în anul 1258, moaștele au fost mutate, împreună cu piatra de pe mormânt, la Ortona, unde odihnesc și astăzi. O falangă din degetul arătător poate fi cinstită în Biserica Santa Croce in Gerusalemme, din Roma. În anul 1953, o părticică din moaştele sale a fost donată Bisericii din Chennai-Madras, care îi poartă numele.

Marcu, unul dintre ocrotitorii Veneției

În Catedrala Sfântul Petru, din Vatican, sub altarul San Giuseppe, alături de Sfântul Apostol Iuda, odihnesc, din perioada Evului Mediu, moaștele Sfântului Apostol Simon Zilotul. Fostul ucenic al Sfântului Apostol Petru, de la care a învățat Evanghelia, Sfântul Apostol și Evanghelist Marcu a murit în chinuri groaznice, fiind ars și tăindu-i-se capul la Bucoli, lângă Alexandria, unde a şi fost îngropat. Moaştele sale au fost mutate, în secolul al V-lea, la Alexandria, în Biserica Canopo, iar în anul 828 au fost aduse la Veneţia de doi comercianţi veneţieni şi aşezate în Biserica San Marco. Odată cu construcţia noii catedrale, care a înglobat-o pe prima, moaştele Sfântului au fost puse într-o raclă de marmură, în criptă. În anul 1835, ele au fost mutate în prezbiteriul de sub altarul principal al catedralei. Sfântul Apostol Marcu este şi unul dintre ocrotitorii oraşului Veneţia. Tot la Veneția se află o parte a capului Sfântului Apostol Barnaba, în Biserica San Silvestro. Moaștele celui care a scris Evanghelia după Matei cu mâna sa, ucis cu pietre în Cipru, sunt îngropate la Salmina (Cipru), într-o biserică ce îi este închinată.

Moaștele Sfântului Apostol Timotei se cinstesc în catedrala din Termoli, fiind aşezate într-o raclă din bronz, în cripta catedralei