Main menu

header

802 23 1de Călin Popa şi Adrian Barna

Celebrul „băiat rău” de la Hollywood, Mickey Rourke, a filmat în Grecia într-o producție care aparent nu pare „genul” său: biografia Sfântului Nectarie. Dar în spatele imaginii de rebel a starului cunoscut în toată lumea stă un suflet animat de o profundă credință, păstrată de-a lungul întregii vieți.

Interpretează rolul unui bolnav de paralizie

802 23 2Pelicula „Man of God” („Omul lui Dumnezeu”) s-a filmat în Grecia și se concentrează pe viața Sfântului Nectarie, supranumit și „Făcătorul de minuni din Aegina”. Născut în 1846, preot, episcop, apoi retras ca simplu călugăr, foarte apropiat de oameni, mai ales de sărmani, Sfântul Nectarie a fost trecut în rândul sfinților de Patriarhatul Ecumenic al Constantinopolului în anul 1961 și va fi portretizat de actorul grec Aris Servetalis. Rourke urmează să dea viață unui bolnav de paralizie pe care literatura religioasă îl menționează ca pe unul dintre cei vindecați de Sfântul Nectarie. Internat în același salon cu Sfântul, personajul interpretat de Rourke s-a vindecat atingând haina celui care i-a fost vecin de suferință la spital și care trecuse la cele veșnice. Așadar, un rol de compoziție, serios și complex, pentru unul dintre rebelii Cetății Filmului. „Nu este o producție cu care să faci bani, ci un proiect care conține spiritualitate și integritate”, explică Rourke.

„Îmi plăcea foarte mult să merg cu tata la biserică”

Starul american este convins de autenticitatea minunii realizate de Sfântul Nectarie în cazul personajului pe care îl joacă. În cadrul unui interviu, actorul a declarat că „în viață sunt minuni mici și mari. Eu le-am trăit pe ambele, astfel încât cred în ele. Dar numai în cele făcute prin Dumnezeu”. Iar această credință a existat dintotdeauna în Mickey Rourke, care s-a născut în Schenectady, New York, într-o familie catolică, în care tatăl era nelipsit de la slujbele de duminică. Atunci când Mickey avea doar 6 ani, părinții săi s-au despărțit, dar băiatul continua să aștepte cu nerăbdare duminicile în care putea să meargă cu tatăl său la slujbă. „Îmi plăcea foarte mult să merg cu tata la biserică. Aveam împreună un adevărat ritual. Vedeam pe cineva pe care îl iubeam și îl respectam îngenunchind și rugându-se și voiam să fiu exact ca el”, își amintește actorul american. Ulterior, ca adult, apoi ca star, Rourke nu a continuat să fie un practicant ardent al religiei sale, dar suișurile și coborâșurile vieții și ale carierei aveau să-i scoată din nou la suprafață un sentiment religios care nu a fost pierdut, practic, niciodată.

Preotul potrivit pentru catolicul rătăcit

Mickey Rourke a crezut foarte mult timp în minuni, mai ales în fața faptului că fratele său, Joey, la care a ținut foarte mult, era diagnosticat, la vârsta de 17 ani, cu o boală gravă, iar medicii nu-i mai dădeau decât câteva luni de viață atunci când au identificat-o. Fratele lui Mickey a supraviețuit… 20 de ani. „Bunica mi-a spus despre un sfânt special, la care să mă rog pentru o minune, astfel că m-am rugat la el în fiecare zi a vieții mele și o fac și acum”, povestește actorul, referindu-se la Sfântul Apostol Iuda Tadeul, considerat grabnic ajutător al cazurilor fără speranță. Dar când fratele său a murit, actorul și-a pierdut credința pentru o vreme și a încetat să se roage. Dar într-o zi, într-un moment greu al vieții sale, a intrat într-o catedrală și a întâlnit preotul potrivit: părintele Peter, cu care vorbea des și care l-a ajutat să treacă peste acel moment și peste multe altele, timp de aproape 25 de ani. „Nu mă interesează moștenirea pe care o las ca actor, fiindcă cel mai important este să fii în primul rând om”, detaliază starul.

„Dumnezeu mi-a dat o nouă șansă”

De-a lungul anilor, Mickey Rourke a declarat de mai multe ori că a fost efectiv salvat de credința sa. Pornit pe un drum al dependențelor care îi transformaseră viața într-un coșmar, intrat într-un declin profesional pronunțat, care a durat mulți ani și care, după propriile declaraţii, îl transformase într-o „fostă glorie plimbându-se printr-un oraș al tuturor invidiilor”, Rourke mărturisește că la un moment dat ajunsese foarte aproape de un gest necugetat. „Când ești faimos și apoi cazi, oamenii nu vor să te mai ridici. Este aproape imposibil să te poți întoarce în vârf. Și prima dată e greu, dar a doua oară este ca și cum nu ai exista. Dumnezeu mi-a dat o nouă șansă și pentru asta Îi mulțumesc în fiecare zi”, mărturisea Rourke, proaspăt nominalizat la Premiul Oscar, în anul 2009, pentru cotidianul bosniac „Avaz”.

„Dacă nu aș fi fost un om religios, mi-aș fi pus capăt zilelor”

802 23 3În anii 1990, fermecătorul Mickey Rourke era deja un star care își construise o imagine de cuceritor ce îl propulsase direct printre vedetele cinematografiei mondiale. A luat decizia de a părăsi lumea filmului și de a intra în cea a boxului. S-a ales cu chipul desfigurat, a devenit dependent de operații estetice, a început o perioadă neagră, de abuz de droguri și alcool, care l-au adus pe marginea prăpastiei. Căsnicia cu actrița Carre Otis s-a destrămat rapid, prietenii l-au părăsit, gloria s-a risipit ca un fum… În acei ani, preotul italian Peter Colapietro, din biserica din New York, a fost și a rămas cel mai apropiat sfetnic și prieten al starului. „Îl sunam de fiecare dată când simțeam că îmi explodează mintea. Mergeam jos în pivnița lui, deschidea o sticlă cu vin, mă asculta, apoi mă trimitea să-mi fac rugăciunea. Și mă rugam la Dumnezeu să-mi trimită măcar un strop de lumină. Dacă nu aș fi fost un om religios, mi-aș fi pus capăt zilelor, dar părintele Pete m-a adus mereu înapoi pe calea dreaptă”, își amintea Rourke în momentul în care, revenit spectaculos în prim-planul cinematografiei, primea Globul de aur și Premiul BAFTA pentru rolul din „The Wrestler”.

„Nu am dreptul să mă plâng de nimic din ceea ce am trăit, pentru că există oameni mult mai năpăstuiți“

„Nu cred în noroc, în bani sau putere. În deciziile pe care le luăm în viață cel mai important este să fim în acord cu adevărul, să fim loiali și să avem un dram de dragoste și grijă în inimă pentru cei mai puțin norocoși decât noi“

„Această icoană mă va însoţi toată viaţa“

Pe parcursul filmărilor pentru rolul din pelicula „Man of God”, care va avea lansarea la începutul lunii decembrie, Mickey Rourke a primit în dar o icoană ortodoxă, pictată la o mănăstire de monahi care s-au rugat în timp ce au pictat-o. „Nu puteam primi un cadou mai frumos! Această icoană mă va însoți toată viața și mă voi ruga la ea întotdeauna!”, a exclamat Rourke.

„Nu sunt un sfânt, dar cred în Dumnezeu cu toată fiinţa!“