Main menu

header

828 23 1de Carmen Ciripoiu şi Adrian Barna

A fost practicat pentru prima dată de evrei, spune Vechiul Testament, fiind cerut și de Legea lui Moise. Adevăratul post este cel care îmbină în mod desăvârșit aspectul trupesc cu cel sufletesc, reținerea de la bucate fiind susținută de cea de la păcate. Aflați care sunt regulile de bază ale postului cu apă de la unul dintre cei mai cunoscuți practicanți, Cezar Elisei (medalion).

„Este recomandată o curățare a colonului cu purgative”

- Ați renunțat la meseria de jurnalist de presă și televiziune și v-ați schimbat total viața. Ați ales postul cu apă, ale cărui virtuți le susțineți cu tărie. Care e povestea dumneavoastră, domnule Cezar Elisei?

- Am profesat ca jurnalist cu determinare și pasiune timp de 13 ani, apoi am conștientizat că nu aveam unde și cum să mai cresc în compania în care lucram și inevitabilul s-a produs. Am ales domeniul editorial. Cât privește postul cu apă, nu știu nici acum dacă eu și soția mea l-am ales sau am fost aleși. Într-un moment de maximă luciditate am decis împreună să postim. Pentru a adânci și mai mult experiența, am ales drumul Rusiei, la o clinică de specialitate din Siberia. Experiențele care au derivat din această expediție m-au ajutat să mă întorc acasă alt om și viața mea a devenit o adevărată luptă, pentru a împărtăși și semenilor cele trăite de mine. După alte multe perioade de post la mănăstire sau acasă, am ajuns la concluzia că acesta nu e o simplă experiență, curiozitate sau penitență, ci o modalitate de a te smeri și de a porni pe un alt drum în viață, net mai bun decât cel pe care ai fost.

- Concret, ce trebuie să facă o persoană atunci când începe postul cu apă?

- Pentru a fi un succes, trebuie să se pregătească. Minimum o săptămână înainte să consume doar alimente de post, fără carne, lactate, grăsimi animale sau mâncăruri prăjite, doar produse simple și naturale. În momentul efectiv de începere a postului este recomandată o curățare a colonului cu purgative. Sunt utile în acest sens sarea amară sau moarea de varză. Nu este o sarcină obligatorie, ci trebuie să provină din conștiința faptului că postul va merge mult mai bine astfel. Apoi trebuie identificată apa potrivită pentru postul fiecărei persoane. Eventual să se facă stoc. Ideal ar fi ca postul să se desfășoare la o clinică de specialitate sau un spațiu adecvat, departe de tentații, eventual cu alte persoane care urmăresc același scop.

„Sunt vindecate cancerul, schizofrenia și depresia gravă”

828 23 2- Cum supraviețuiește organismul în timpul postului cu apă? Învață corpul să trăiască din propriile rezerve?

- În perioada postului doar cu apă, trupul trece printr-o stare numită acidoză (trei-cinci zile). În timpul acesteia, organismul trece de la consumul de alimente clasice la cel de grăsime proprie. Desigur, trecerea nu va fi fără un anumit impact asupra stării de bine a individului. Se poate instala greața, moleșeala, oboseala, durerea de cap și multe altele, apoi se ajunge la o fază de platou. Bărbații pot scăpa de aproximativ un kilogram în fiecare zi și femeile de 600-700 de grame, în primele zece zile ale postului. În următoarele zece zile se înjumătățește cantitatea de grăsime care se va pierde. Procesul prin care se consumă această grăsime se numește autofagie. A fost descrisă foarte bine pentru public de savantul japonez Oshinori Oshumi în anul 2016, când a obținut Premiul Nobel pentru medicină, prezentând efectele autofagiei asupra omului. În timp ce o persoană nu mănâncă, corpul își consumă rezervele proprii, devorând mai întâi substanțele toxice și dăunătoare organismului. Așa putem explica și tratarea bolilor în timpul postului.

- Care este momentul cel mai dificil al postului cu apă? Ce boli poate vindeca?

- Criza de acidoză, de care spuneam, dar la fel de greu este și momentul în care organismul începe să respingă apa pe care o consumă și apare o stare de greață. Este bine ca atunci să fie schimbată apa consumată. Încă din faza de pregătire e indicat să căutăm apă care să prezinte adaos de minerale bune (potasiu, magneziu și calciu) și să avem și bicarbonat pentru problemele digestive. Eu folosesc apa terapeutică Vâlcele, pe care o achiziționez din Sfântu Gheorghe. O altă problemă importantă este cea a imaginilor cu mâncare precum și cea a mirosurilor. De la o simplă fotografie sau un simplu miros se poate porni digestia. De aceea, postul este bine să fie făcut într-un spațiu controlat. Cercetătorii ruși și americani consideră că, în funcție de numărul de zile de post cu apă, se tratează o serie întreagă de boli. Se reglează tensiunea arterială și colesterolul, sunt ameliorate afecțiuni ale inimii, ficatului sau bilei, dar și gastrite. Este vindecat sistemul digestiv ori excretor, hemoroizii, se rezolvă problemele de fertilitate, ale pielii și sistemului musculo-scheletal, dureri de oase și încheieturi, alergii, astm, migrene, presiuni oculare, tracurile și fobiile. Nu se pot face progrese în tuberculoză, ciroză sau SIDA și afecțiuni cronicizate. Chiar și cancerul se pare că se poate trata cu suficient post și determinare aferentă. Pe plan psihic, s-au obținut rezultate remarcabile la bolnavii de schizofrenie și la cei cu depresie gravă.

„Sarea, zahărul și alcoolul sunt interzise în primele două săptămâni după reînceperea alimentării”

828 23 3- Cum trebuie să se facă ieșirea din postul cu apă?

- Postitorul trebuie să consume alimentele treptat, în funcție de complexitatea lor. La început va opta pentru cele lichide, simple și după câteva zile va trece la alimente gătite. Produsele de origine animală vor fi consumate după două săptămâni. Sarea, zahărul și alcoolul sunt interzise în primele două săptămâni după reînceperea alimentării. Sunt recomandări valabile pentru un post de șapte zile cu apă, dar și pentru un eventual post de zece zile. În cazul unui post de 21, 30 sau 40 de zile, acest program alimentar de revenire trebuie să fie mai lung și mai atent ales, însă principiul de bază este același.

- De câte ori e indicat să se țină acest post cu apă?

- Mă bucur că mi-ați adresat această întrebare. Recent am efectuat un calcul destul de simplu, însă încurajator pentru postitori. Dacă un an are 52 de săptămâni, iar noi am reușit să ținem post numai cu apă în fiecare zi de vineri din an, am avea 52 de zile pe an de post. O mare reușită! Pentru detoxifiere, tratarea unor boli sau pur și simplu curățarea de patimi recomand două posturi mai dure, doar cu apă, în Postul Paștilor și în Postul Crăciunului, de șapte-zece zile. Chiar dacă se neglijează partea terapeutică a postului și se accentuează doar partea spirituală, această abținere de durată de la alimente este de mare folos duhovnicesc și sporește mult relația cu Dumnezeu.

„Postitorul își va anunța membrii familiei că va intra la post, în ideea de a fi ajutat“

„Cel îndreptat spre vindecarea celor mai ascunse «neputinţe» are mai mare succes“

- Se îmbină postul terapeutic cu postul duhovnicesc?

- Postul trupesc reprezintă exprimarea postului duhovnicesc. De aceea, când începem un post cu apă un factor important este credința, precum și un scop precis pentru care se postește. Am făcut mai multe teste în acest sens și am observat că postul îndreptat spre vindecarea celor mai ascunse „neputințe”, poate de nimeni știute, are mai mare succes. Când ne orientăm postul pentru o persoană dragă nouă, jertfa va fi și mai bine primită. Sub nicio formă nu fac bine posturile puse în slujba unui gând negativ, de răzbunare, competiție sau automărire.