Main menu

header

848 22 1de Carmen Ciripoiu şi Sorin Dumitrescu

I se spune Crucea de leac. Pentru că nu există suflet care să fi cerut ajutorul în acel loc și să nu-l fi primit. O dovadă că minunile săvârșite de Domnul se înfăptuiesc pentru cel care crede și nu se îndoiește. Crucea de la Coslogeni - Călărași e veche de aproape jumătate de mileniu și pomenită de cei mai mari istorici ai țării, dar nici acum povestea ei nu este cunoscută cu adevărat.

Datează din 1620

Cine a pus măcar odată piciorul în Coslogeni a intrat parcă într-o altă lume. Un loc cu oameni simpli, care nu cunosc ce-i răutatea și a căror credință nu le va putea fi luată niciodată. Legenda spune că satul Coslogeni a luat naștere prin contopirea a două cătune. Unul dintre acestea s-a numit Sputernici și a fost situat aproape de actuala vatră a satului. Din păcate, ciuma din trecut a lăsat în viață doar câteva familii, care au format un sat nou. Locul și-a câștigat faima datorită crucii de piatră despre care se spune că este făcătoare de minuni. Nu există indicator spre Crucea de la Coslogeni. Și poate că acesta e semnul că cine vrea să-L descopere pe Dumnezeu trebuie să îl caute singur. Vestita Cruce de la Coslogeni e cunoscută din anul 1620, dar oamenii locului cred că aceasta există din perioada turcilor, însă nu s-a știut mult timp de puterea ei imensă.

Construită de un boier din Călărași

848 22 2Istoria spune că a fost înfiptă pe o mică temelie de piatră, chiar la marginea drumului prăfuit de țară și construită de un boier din Călărași. Se mai știe că faimoasa Cruce urma să fie dusă la Fetești și, în acest sens, a fost urcată într-un car cu boi, însă greutatea a făcut ca atelajul să se rupă. Crucea a fost descărcată pentru a fi reparat carul și în acel moment s-a întâmplat ceva ciudat. Animalele au rămas pe loc și nicio rugăminte nu le-a înduplecat să pornească din nou la drum. Puși într-o asemenea situație, oamenii au fixat crucea în pământ și de atunci nimeni nu a mai reușit să o scoată vreodată.

Mesajul nedescifrat

Nici măcar activiștii comuniști, care au încercat chiar cu lanțuri să o miște, dar a rămas neclintită. Apoi au venit cu buldozere, dar au cedat când au încercat să o demoleze. Bătrânii amintesc și de faptul că un bărbat „nedus la biserică” ar fi paralizat pe loc în timp ce lucra la mutarea crucii. Și tot bătrânii susțin că la început aceasta ar fi avut o dimensiune mai mică însă, în timp, ar fi crescut. Pentru a arăta tuturor cât de mare e dumnezeirea. Pe Sfânta Cruce de la Coslogeni există și un mesaj, pe care însă nimeni nu a putut să-l descifreze în totalitate. Sfinții părinți au deslușit doar câteva semne care arată că ar fi fost ridicată de domnitorul Mavrocordat în cinstea Cuvioasei Parascheva.

Prima minune săvârșită: a vindecat un copil surdomut

Legenda povestește că prima minune săvârșită de Crucea de la Coslogeni s-ar fi întâmplat cu un copil. Acesta s-ar fi adăpostit într-o zi ploioasă la rădăcina ei, pentru a nu fi luat de vânt. Micuțul era surdomut, iar când a plecat în drumul său, a început să audă și să vorbească. Simpla atingere de cruce l-ar fi tămăduit. Mai există și o altă legendă care spune că în vechime un drumeț, prins noaptea pe câmp, ar fi adormit cu capul pe sfânta cruce. În vis, i-a apărut un sfânt, îmbrăcat în haine albe care i-a menționat că orice credincios ce se va ruga în acel loc și se va unge cu mirul care izvorăște din piatra crucii se va vindeca pe loc de orice boală. Fie ea trupească, fie sufletească. Omul, bolnav fiind, s-a trezit dimineața și a constatat că nu-l mai doare nimic. Din acel moment s-a aflat puterea imensă a Crucii de la Coslogeni și oamenii au început să vină să ceară ajutorul.

În 2003 s-a construit un schit de călugări

848 22 3În perioada anilor 1990-1993, cu sprijinul părintelui paroh de la Coslogeni și ajutorul credincioșilor din toată țara, s-a decis ca deasupra crucii să fie zidit un lăcaș de închinare și slujire. Apoi, la cererea oamenilor și cu binecuvântarea episcopului Damaschin, s-a înălțat în 2003 schitul de călugări de la Coslogeni. Lucrările de extindere au continuat și s-au pus bazele ridicării unei biserici cu hramul Înălțarea Sfintei Cruci. Iar dacă Dumnezeu va îngădui, aceasta se va transforma în timp într-o biserică și mai mare, care să adăpostească mulțimea de credincioși ce ajunge zilnic acolo să-și ia doza de fericire.

Din brațele Mântuitorului curge mir

Poveștile despre incredibilele minuni săvârșite de Crucea de la Coslogeni cu siguranță nu se vor termina niciodată. Oamenii spun că în anumite zile, pe care doar Dumnezeu le alege, din două puncte de pe brațele Mântuitorului, aproape de locul unde au fost bătute cuiele, se preling picături uleioase, transparente, ca un mir. Cine are norocul să le vadă și să se ungă pe locul dureros cu acestea, este cu adevărat binecuvântat. Oamenii vorbesc că în trecut o fetiță bolnavă de epilepsie, dar și alta cu corpul plin de răni s-au vindecat la scurt timp, în mod miraculos, după ce s-au uns cu acest mir.

În imediata vecinătate a Schitului Coslogeni se află și o fântână pe care sătenii au numit-o Izvorul Tămăduirii. Oricine a băut din această apă spune că s-a simțit mai bine și a devenit mai curat sufletește și trupește

Băiatul posedat de diavol

Locuitorii amintesc și acum despre un băiat în vârstă de 20 de ani, posedat de diavol, care s-ar fi liniștit pentru totdeauna după ce a fost adus de părinți la Crucea de la Coslogeni și uns cu picăturile tămăduitoare. În fiecare an, de Izvorul Tămăduitorii sau la orice altă mare sărbătoare, mânați de un dor lăuntric, credincioși din întreaga țară se îmbracă cu cămăși albe ca zăpada, aprind lumânări și se roagă noaptea lângă Crucea de la Coslogeni. Nu vor fală sau îmbogățire. Au nevoie de sănătate, liniște și iubire. Fetele necăsătorite și-au găsit sortitul, cei care au cerut ajutor pentru examene au ajuns oameni mari… Pentru că atunci când Dumnezeu vede smerenie, se înduplecă și își arată puterea. Și în această zonă parcă uitată pe pământ, dar plină de bunătate și infinită credință…