Main menu

header

880 22 1de Carmen Ciripoiu şi Sorin Dumitrescu

Din cele mai vechi timpuri, Maica Domnului „Andronic” nu încetează să reverse asupra celor năpăstuiți bucurii tainice. Iar odată ce un credincios a primit ajutorul, devine familiar cu Preacurata, vorbește cu Ea fără rețineri, îi spune tot ce are pe suflet și aleargă în brațele sale în toate momentele cu deziluzii. Iar Sfânta Fecioară face tot timpul minuni. Știute și neștiute. Și parcă omenirea se trezește la viață pe 1 mai și 22 octombrie, când întreaga creștinătate o cinstește cum se cuvine pe Maica Domnului „Andronic” („Monemvasia”).

Pictată de Sfântul Evanghelist Luca

880 22 2Potrivit istoriei, icoana Maicii Domnului „Andronic”, cea făcătoare de minuni, a fost una dintre cele trei icoane zugrăvite de Sfântul Evanghelist Luca, folosind tehnica ceară-mastic. Aceasta a făcut parte din cele mai de preț odoare ale împăratului bizantin Andronic al III-lea Paleologul, fiind păstrată de-a lungul timpurilor ca pe o comoară sfântă de familia suveranului. Conform documentelor rămase, în anul 1347 Andronic a donat icoana Mănăstirii Monemvasia din Peloponez, Grecia, unde a rămas până în secolul al XIX-lea. Datorită asocierii icoanei cu mănăstirea, mai este cunoscută și sub numele de Icoana Maicii Domnului „Monemvasia”. Din nefericire însă, în anul 1821, acest oraș, ca multe altele din Grecia, au intrat sub furia turcilor și au fost devastate. Starețul mănăstirii, episcopul Agapie, a lăsat toată averea sfântului lăcaș dușmanilor și a reușit ca printr-o minune să salveze icoana făcătoare de minuni a împăratului Andronic, pe care a ascuns-o până la sfârșitul vieții în orașul Patras. Când a simțit că va fi chemat la Domnul, Agapie a dat icoana unei rude, consulul general rus N.I. Vlassopoulos. Mai târziu, în anul 1839, fiul acestuia a trimis-o de la Atena la Odessa, împreună cu o scrisoare, urmând a ajunge la Sankt Petersburg, la împăratul Nicolae Pavlovici.

29 de ani a stat în Palatul de Iarnă din Sankt Petersburg

Icoana Maicii Domnului „Andronic” a făcut parte din cele mai valoroase obiecte care s-au aflat în Palatul de Iarnă din Sankt Petersburg timp de 29 de ani, din 1839 până în mai 1868. Ulterior, până în aprilie 1877 icoana a fost așezată în Catedrala „Sfânta Treime” din Sankt-Petersburg, apoi mutată la Mănăstirea „Icoana Maicii Domnului din Kazan”, în apropierea orașului Vyshny Volochek, din districtul administrativ Tver. În anul 1984 a fost furată și nimeni nu i-a putut da de urmă până în acest moment.

Blazonul bizantin atestă că face parte din patrimoniul imperial

880 22 3Icoana a fost zugrăvită la dimensiunea de 25 cm x 35 cm și este un obiect rar, pentru că Maica Domnului apare fără Pruncul Iisus. Conform informațiilor istorice, icoana Maicii Domnului „Andronic” o înfățișează pe Sfânta Fecioară în momentul morții fiului ei, Iisus Hristos, cu capul ușor plecat, purtând o coroană peste un maforium. Sfântul Evanghelist Luca a descris suferința Reginei Raiului cu o rană sângerândă în partea dreaptă a gâtului. Icoana a fost împodobită cu stema Imperiului Bizantin, brodată în aur pe catifea verde, și i-a fost atașat un cuțit din oțel cu mâner de os. Legenda spune că un turc fără inimă ar fi lovit icoana cu acest cuțit, iar din locul atins a început să curgă sânge. Pe marginea inferioară a icoanei, pe o placă de argint, a fost gravată inscripția: „Doamna Andronic autocratul”.

O reproducere litografică se găsește la mănăstirea de maici Feodorovsky din Pereslav-Zaleski

Mii de pelerini vizitează anual mănăstirea de maici Feodorovsky din Pereslav-Zaleski, unde se găsește o reproducere litografică a icoanei, adusă de un credincios. În cărțile monahale ale Rusiei sunt înregistrate mai multe cazuri de vindecare de holeră, ciumă și se vorbește și despre ajutorul dat celor bolnavi de cancer. De asemenea, se spune că foarte multe femei cărora medicii nu le-au dat nicio șansă să rămână însărcinate, au fost binecuvântate cu copii după ce s-au rugat Maicii Domnului „Andronic”, iar orbii și-au recăpătat vederea. Nu în ultimul rând, icoana protejează împotriva rănilor, dar și pe călătorii care pleacă la drum lung.

În 2005, biserica a fost cuprinsă de un miros minunat

În fața icoanei miraculoase se găsește o cutie adusă de o credincioasă, în care oamenii lasă bilețele cu dorințele și problemele lor. Până în 2005, nimeni nu a dat importanță acestei copii, dar atunci ceva cu adevărat minunat s-a întâmplat: toată biserica a fost cuprinsă de un miros îmbietor de parfum. Din acel moment, clerul bisericesc a considerat copia la fel de puternică ca și originalul furat. Un an mai târziu, din icoană a început să curgă mir și credincioșii din întreaga lume au luat cu asalt mănăstirea.

Această icoană este cel mai frumos cadou pentru tinerii proaspăt căsătoriți, dar și pentru cei care se mută în casă nouă, întrucât simbolizează binecuvântarea familiei

Rugăciunea care face minuni

Cine are nevoie de o minune în viață trebuie să se roage Maicii Domnului Andronic și toate problemele se vor risipi ca fumul. „O, Preasfântă Doamnă, Doamnă, Maica Domnului! Tu ești mai presus de toți Îngerii și Arhanghelii și toate făpturile Cinstite: Tu ești Ajutor al celor fără speranță, Mijlocitor, Mângâiere tristă, Ajutor celor flămânzi, Vindecare celor bolnavi, Mântuire celor păcătoși, Creștinilor toți Ajutor și mijlocire. (...) roagă-te, Doamnă, de la Tine fără sămânță Hristosul întrupat al Dumnezeului nostru, ca să ne încingă cu puterea Sa de sus împotriva dușmanilor noștri nevăzuți și văzuți. O, Atotmilostivă! Ridică-ne din adâncul păcatului și izbăvește-ne de foame, de distrugere, de lașitate și potop, de foc și sabie, de găsirea străinilor și de lupte și de moartea subită și de atacul vrăjmașului și de tot răul. Dăruiește, Doamnă, pace și sănătate robului Tău, tuturor creștinilor ortodocși, și luminează mintea și ochii inimii, pentru mântuire și dăruiește, robilor Tăi păcătoși, Împărăția Fiului Tău, Hristos Dumnezeul nostru: Puterea Lui este binecuvântată și slăvită, cu Tatăl Său fără început și cu Duhul Său Preasfânt și Bun și făcător de viață, acum și pururea și în vecii vecilor. Amin”.