de Georgiana Mihalcea
Se spune despre preotul Dan Damaschin (medalion) că este „cea mai eficientă instituţie de servicii sociale” din această parte de lume. A fost numit părinte pentru mai mult de 10.000 de copii, deşi sunt deja mai mulţi cei de care are grijă. Misiunea părintelui începea cu ani în urmă când, văzând o femeie care voia să își avorteze copilul, a ajutat-o să aleagă viața. De atunci, a salvat și a ajutat mii de oameni şi a devenit un model de sprijin comunitar. Asociația „Glasul Vieții” a fost înființată la inițiativa părintelui în anul 2012 și derulează proiecte sociale de anvergură în județul Iași. A construit zeci de case pentru familiile sărmane, îmbracă iarna mii de copiii, vara îi duce la mare, îi ține la școală pe cei care vor să învețe carte și protejează în centrele sale femeile abuzate acasă de soți. De trei ani organizează Festivalul „INIMO” în care a reușit să implice de la autorități locale la cele mai cunoscute vedete din România. Dan Damaschin este preot misionar la Spitalul Clinic de Obstetrică-Ginecologie Cuza-Vodă, Iaşi, și este deja recunoscut ca fiind una dintre cele mai active persoane din România care luptă împotriva sărăciei.
„A fost o atmosferă de mare sărbătoare la Iași timp de 4 zile și 4 nopți de poveste”
- La final de august, ați urmat tradiția ultimilor ani și ați făcut o nouă mobilizare de forțe pentru copiii vulnerabili din zona Moldovei organizând inegalabilul festival INIMO. Cine sunt acești beneficiari ai proiectului?
- Într-adevăr, ediția a treia a celui mai așteptat festival al verii, Festivalul Internațional al Vieții, al Copilăriei, al Familiei și al Faptelor Bune, cel mai mare festival caritabil din Europa, a luat sfârșit! Cum îmi place mie să spun: a fost odată ca niciodată, INIMO 2024, că de n-ar fi, nu s-ar povesti, și a mai fost și tot va fi! A fost o atmosferă de mare sărbătoare la Iași timp de patru zile și patru nopți de poveste, în care zeci de mii de oameni, uniți de dragostea față de cei 10.233 de copii sărmani ori orfani, ce așteaptă să fie îmbrăcați, încălțați și omeniți așa cum se cuvine pentru școală, au ales să dăruiască speranță, demnitate și educație, în timp ce noi i-am răsplătit cu bucurie ca la carte.
- Cine v-a fost alături în acest minunat demers?
- Organizarea a început încă din primele luni ale anului în mintea mea și doar cu câteva săptămâni în urmă la locul faptei pentru că așa-i la noi: treabă multă, iar copiii frumoși și numeroși. Nu a fost deloc ușor să întocmim documentația pentru multele bibliorafturi, cereri și demersuri cât să blochezi multe birouri ale instituțiilor administrative și să epuizezi în teren mâna de oameni bună la „de toate”. Doar că nouă nu ne mai pasă de mult de oboseală și de Monitoare Oficiale, ci, mai presus de orice, de siguranța și fericirea copiilor, alături de părinții lor. Da, recunosc, singur nu le puteam face pe toate. De aceea cred că a rânduit Dumnezeu oameni destoinici lângă mine, dar și prin Târgul Ieșilor, pe la birouri și prin tranșee, că fără El nimic nu se clădește și se-ncheie! Dau slavă Domnului Iisus Hristos și-l rog să-l țină sănătos pe Înalt Prea Sfințitul Părintele Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, care a binecuvântat și ne-a oferit și sprijin după a sa putere la săvârșirea acestei lucrări a Bisericii noastre. Aproape toate autoritățile locale au alcătuit o adevărată armată de supereroi care a contribuit la o bună desfășurare a evenimentului. Alături de ei, numeroși sponsori inimoși s-au ostenit pentru a asigura resursele materiale și financiare, ca această poveste să poată continua. Pe scenă au urcat nenumărate vedete, aș aminti câteva nume: Horia Brenciu, Ștefan Bănică, Connect-R, Andreea Marin, Dan Negru, maestrul Nicolae Botgros cu Orchestra Națională „Lăutarii” din Chișinău și mulți, mulți alții, care ne-au bucurat inimile.
„Paraschiva este o mamă eroină pentru cele opt suflete ce scânteiesc prin jurul ei”
- Ne puteți spune câteva cuvinte despre una dintre familiile ocrotite de dumneavoastră?
- Sunt atât de multe, toate la fel de importante, însă am să vă povestesc despre mama Paraschiva și comorile ei care a reușit să-și găsească puterea de a trece peste toate provocările și de a fi mamă cu „acte în regulă” la Doamne-Doamne pentru cele opt suflete ce scânteiesc prin jurul ei. Noi suntem foarte aproape de această familie de mult timp. I-am ajutat cu alimente, animale, haine, produse de igienă și, cel mai important, le-am făcut o căsuță de la zero cu câte un locușor călduros pentru fiecare minune, pentru a nu-și mai răci lumea gura de pomană, că unde vor sta acești copii mulți... Nu ne-a fost deloc ușor, dar împlinirea pe care am simțit-o atunci în suflet ne-a răsplătit toată sudoarea și truda depuse în acele zile pline. Slavă Domnului că am dus și acea misiune până la capăt! Vlad, Teodora, Paraschiva, Nectarie, Matei, Gheorghe și Cătălina sunt copiii Paraschivei. Tatăl muncește din greu pentru întreținerea casei și pentru burticile familiei, că doar nu-i așa simplu să pregătești mâncare pentru atâtea guri, mai ales că acești copii trebuie să crească mari și sănătoși. Să nu uităm nici de problemele de sănătate ce-i mai dau mamei câte un semnal că încă sunt acolo și că au nevoie de consultație. Cu un singur venit e imposibil să acopere toate nevoile din gospodărie și toate cerințele tot mai răsunătoare ale copiilor, până la urmă, având copii cu vârste cuprinse între 1 an și 16 ani, nevoile sunt multe și diferite.
- Care e dinamica acestei familii?
- Deși micuți, copiii încearcă să ducă la bun sfârșit unele dintre cele mai ușoare treburi de pe lângă casă și să-și ajute părinții. De multe ori, când mama mai trage câte o fugă după treabă prin sat, se întâmplă ca aceștia să se joace și „de-a mama și de-a tata”, dar, să vă spun un secret, acesta nu este doar un joc. Totodată, mamei îi zâmbește sufletul de bucurie când vede curtea plină de omuleți harnici și voioși, cu mânuțele rapide și energia la purtător, dar, atunci când se întâmplă să fie desculți sau îmbrăcați cu haine poate chiar cu două numere mai mari sau când nu mai știe cum să împartă o farfurie de mâncare în mod egal, sufletul i se amărăște, iar disperarea încolțește în lăuntrul ei. Școala își va deschide din nou ușile pentru elevi care mai de care mai bine pregătiți și aranjați. Ei, bine, copilașii noștri dragi din această poveste nu-și pot pregăti decât speranța și gândul că poate în acest an vor reuși să facă față cerințelor materiale ce trag de ei fără a ține cont de neputința pe care o duc în suflete de când se știu și pe care nu o pot discerne după mințișoarele lor prea fragede.
„Mă apasă în continuare necesităţile copiilor care vor avea nevoie de cele trebuincioase pentru acest început de an școlar”
- Și-a atins Festivalul scopul propus?
- Socotind și adunând fiecare leuț, INIMO 2024 a însemnat fericirea a 3.027 de copii din lista celor 10.233 care vor merge la școală, așa cum merită fiecare copil - curați, frumoși și demni. Nici pe departe nu pot trage, însă, o linie, fiindcă mă apasă nevoile celorlalţi care vor avea nevoie de cele trebuincioase pentru acest început de an școlar. Până facem niște socoteli și, mai cu seamă, scăderi de listă, treabă este multă, iar copiii de astăzi nu pot fi duși cu vorba și nici cu acadeaua. Am învățat și de această dată o mulțime de lucruri ce ne vor folosi în anii îngăduiți de Dumnezeu de acum înainte în misiunea noastră, iar ceea ce contează cu adevărat este că bunătatea și dragostea față de semeni, toate în Hristos, sunt o mare binecuvântare!
- Dincolo de acest Festival, anul acesta v-ați mai împlinit un vis, ați reușit să inaugurați centrul medical „Veronica”. Cum a început totul?
- Îmi doream să reuşesc să fac un centru medical pentru persoanele aflate în suferinţă. Veronica este o mamă a cinci copii, care a murit din cauza unui cancer care nu ar fi trebuit să o ucidă. Era un cancer operabil şi tratabil, era posibil ca acea mamă să se facă bine. Cu toate acestea, ea s-a preocupat cel mai mult să fie mamă şi să fie alături de copiii ei şi nu a putut trata la timp acea boală care, într-un final, a răpus-o. Astfel, am ales pentru centrul medical numele acestei mame, Veronica. Este vorba, de fapt, despre un centru medico-social unde oamenii sărmani, cu prioritate femeile însărcinate, mamele singure şi copiii vor avea acces la servicii medicale de înaltă calitate. Aceste persoane vor avea acces la tratament demn şi plin de bunătate, aşa cum fiecare merită când este în suferinţă. Vrem să venim în ajutorul persoanelor care nu au asigurări de sănătate, care nu-şi permit tratament şi investigaţii de specialitate. O mamă cu un copil, neasigurată medical, trebuie să fie tratată bine, iar acest lucru nu se întâmplă. Astfel, se ajunge la cronicizarea multor suferinţe, cum a fost şi în cazul Veronicăi.
„Mai frumos îi vorbești unui om despre Dumnezeu atunci când l-ai îmbrăcat, când l-ai spălat, când i-ai dat de mâncare”
- Sunteți un om extraordinar, care faceți lucruri inegalabile pentru cei din jur. De unde atâta putere?
- Sunt doar un om cu limite, care a fost rânduit de Dumnezeu să se afle într-un loc cu foarte multe persoane încercate, mame bolnave cu foarte mulți copii acasă, mame abandonate de soți chiar în cele mai grele clipe ale vieții, atunci când ar trebui să fie cel mai fericite, vorbim aici despre momentele sarcinii și nașterii. De asemenea, ne ocupăm de numeroase mame bolnave cu mulți copiii acasă, care trăiesc în sărăcie și alte cazuri asemănătoare. Pentru că Dumnezeu m-a rânduit să mă aflu într-o astfel de realitate mai grea, trebuie să găsesc și soluții față de problemele lor, pe lângă sfaturi duhovnicești și rugăciuni.
- Când a început, exact, această adevărată cruciadă de învingere a sărăciei și neputinței?
- Am constatat faptul că mai frumos îi vorbești unui om despre Dumnezeu atunci când l-ai îmbrăcat, când l-ai spălat, când i-ai dat de mâncare. În urmă cu 19 ani, am plecat la drum cu câțiva copii ai mamelor care se aflau în maternitate. De la an la an, noi și noi cazuri au intrat în atenţia noastră. La Spitalul Clinic de Obstetrică și Ginecologie „Cuza Vodă” din Iași este cel mai mare număr de nașteri. De asemenea, la Iași vin și alte cazuri sociale grave din toată Moldova. Am ajuns să avem în grijă mame și copii nu doar din acest oraș, ci și din județele limitrofe.
„Peste 1.500 de copii au fost duşi la mare în tabără“
- Cum a fost posibilă tabăra „Marea Vieții”?
- Tot cu ajutorul oamenilor cu inimă bună am reușit să ducem peste 1.500 de copii sărmani la mare și anul acesta. Fiecare donator a contribuit cu 595 de lei pentru o săptămână, 85 de lei pentru o zi sau 20 de lei pentru o masă în tabără. „Marea Vieții” nu înseamnă numai distracție, ci înseamnă și educație, omenie și dragoste... înseamnă oameni fericiți! Copiii noștri dragi au avut parte de cele mai frumoase activități în tabără, de la bălăceală pe săturate, la muzică și dans, jocuri interactive și cel mai important... ateliere biblice! Unii dintre copii au văzut marea pentru prima dată în viața lor.
„Aveţi în continuare posibilitatea de a sprijini copilaşul ales în toate cele trei mari campanii“
- Cum putem ajuta și noi un copil din „Lista Speranței”?
- Puteți intra pe pagina noastră de Facebook (Glasul Vieții-Dan Damaschin), alegeți un copil din listă, lăsând un comentariu la postare sau un mesaj privat cu codul din dreptul său, iar noi vă trecem în dreptul celui ales. De ce ați ales copilul? Ca să-l îmbrăcați și poate să-l hrăniți, desigur. Toate, cu 400 de lei, 80 și ceva de euro, 70 de lire, 85 de dolari (americani, ceva mai mulți canadieni), cu precizarea „ÎMBRACĂ UN COPIL”. Noi, fuguța la făbricuța cea adevărată, iar cât ai clipi, venim cu desaga plină cu de toate - hăinuțe (bluză, pantaloni, geacă de toamnă, pantofi din piele și lenjerie de corp), trusă de îngrijire (șampon, săpun, periuță și pastă de dinți, detergent) și, desigur, adăugăm și trăistuța cu merinde. Aveți în continuare posibilitatea de a sprijini copilașul ales în toate cele trei mari campanii (Grăuntele de iubire, Grăuntele de lumină, Grăuntele de muștar), adică pentru un an întreg. De aceea, venim către dumneavoastră, oferindu-vă posibilitatea de a dona, în rate lunare. La un simplu calcul matematic, costul ar fi de fix 100 de lei. Aveți, așadar, șansa de a vă face rate către Rai. Toți cei care ați ales să ne sprijiniți în proiectul Bursele „Grăuntele de iubire” din campania precedentă, veți regăsi în listă copilașul pe care ați ales să-l fericiți. Pentru o mai bună gestionare a „listuței fără de sfârșit”, rugămintea noastră ar fi ca fiecare dintre dumneavoastră să confirmați că sunteți în continuare îngerul copilașului pe care l-ați ales. Donatorul are, bineînțeles, posibilitatea de a prelua coșul plin cu de toate de la Depozitul Faptelor Bune și să îl ofere personal micuțului ales. Pe lângă desaga noastră, nu ne supărăm, ba chiar vă încurajăm să veniți și dumneavoastră cu daruri după putința fiecăruia. Pe pagina noastră de Facebook veți găsi toate conturile în care puteți dona. De asemenea, puteți trimite un simplu SMS cu textul „Veronica” la numărul 8845, cu doar 2 euro.