Main menu

header

1003 22 1de Georgiana Mihalcea

Icoana Maicii Domnului „Vindecătoarea”, cunoscută și sub numele de „Ţelitelniţa”, ocupă un loc special în cultul ortodox, fiind venerată pentru darurile sale de vindecare trupească și sufletească. Originea sa, precum și numeroasele minuni săvârșite de-a lungul secolelor, au conferit acestei icoane o importanță deosebită în inimile credincioșilor care se îndreaptă cu nădejde spre ea în momente de suferință și de încercare.

A fost pictată în Biserica Tsilkan din Georgia

Icoana originală „Vindecătoarea” a fost pictată în Biserica Tsilkan din Kartali, Georgia, pe vremea Sfântei Nina (prăznuită pe 14 ianuarie). Există o replică a acesteia în mănăstirea de maici Alexeev din Moscova și multe minuni au avut loc înaintea ei la sfârșitul secolului al XVIII-lea. Sfântul Dimitrie de la Rostov relatează o poveste despre această icoană în cartea sa „Lâna înrourată”. Un cleric al bisericii Navarninsky, Vincent Bulvinensky, avea obiceiul de a venera icoana Maicii Domnului ori de câte ori intra în biserică. De asemenea, avea să spună următoarea rugăciune înaintea icoanei: „Bucură-te, Fecioară Theotokos plină de har, Domnul este cu tine. Binecuvântat este pântecele care L-a născut pe Hristos și sânii care L-au hrănit pe Domnul Dumnezeu, Mântuitorul nostru”. În timp, s-a trezit suferind de o boală îngrozitoare. Limba lui a început să putrezească și a leșinat din cauza durerii, dar, când prindea putere, și-a continuat rugăciunea sa obișnuită Preasfintei Maicii Domnului. De îndată ce și-a terminat rugăciunea, a văzut un tânăr frumos în capul patului său. Suferindul și-a dat seama imediat că acesta era îngerul său păzitor. Îngerul l-a privit cu milă, chemând-o pe Maica Domnului să-l vindece. Deodată, Fecioara Maria a apărut și l-a vindecat pe bolnavul care îi era atât de devotat. S-a ridicat din pat și s-a dus la biserică, luându-și locul pe cliros pentru slujbă. Cei prezenți au fost uimiți să-i vadă însănătoșirea lui. Această minune a inspirat pictura icoanei „Vindecătoarea” care o înfățișează pe Maica Domnului stând la patul bolnavului. De asemenea, numele „Țelitelnița” reflectă în limba slavă rolul specific pe care Maica Domnului îl are în acest caz - acela de vindecătoare, de tămăduitoare a bolilor trupești și sufletești. În vremurile în care medicina era limitată, iar cunoștințele despre tratamente erau insuficiente, credința în puterea vindecătoare a icoanelor devenea singura speranță concretă pentru cei aflați în suferință.

Salvaţi de ciumă

1003 22 2O altă mărturie importantă provine din timpul unei epidemii de ciumă în secolul al XVIII-lea, când întreaga comunitate din Kartali, Georgia, a fost salvată prin intermediul rugăciunilor adresate Maicii Domnului „Vindecătoarea”. În fața acestei icoane, oamenii au cerut ajutor pentru a fi feriți de boală și au reușit să supraviețuiască epidemiei, fapt ce a dus la o venerare și mai mare a sa în întreaga regiune. Mai multe asemenea cazuri de vindecări miraculoase s-au raportat în Rusia, Grecia și în alte țări ortodoxe, unde icoana „Vindecătoarea” a fost folosită ca punct central în rugăciunile pentru cei bolnavi. De-a lungul secolelor, preoți și călugări au fost martori la numeroase minuni atribuite acestei icoane, consemnând cu atenție fiecare caz pentru a aduce mărturie despre puterea divină care lucrează prin intermediul acestei reprezentări sacre.

Chemare la îndreptarea sufletului, întoarcere către Dumnezeu și redescoperirea păcii interioare

Chiar și astăzi, icoana Maicii Domnului „Vindecătoarea” rămâne un reper în viața spirituală a multor credincioși ortodocși. În multe biserici și mănăstiri, icoane copiate după modelul original sunt păstrate cu mare evlavie, iar zile speciale de prăznuire sunt dedicate acesteia. Credincioșii vin să se roage pentru vindecare, iar preoții organizează slujbe de maslu și rugăciuni speciale în fața icoanei, în speranța tămăduirii celor bolnavi. Mulți oameni care suferă de boli grave, precum cancerul sau alte afecțiuni grave, vin cu credință la icoana „Vindecătoarea” pentru a cere ajutor divin. Fie că vorbim despre persoane aflate în spitale sau despre familii care se roagă pentru cei dragi, icoana devine un punct de întâlnire al suferinței umane cu mila divină. Un alt aspect important în ceea ce privește această icoană este legătura strânsă dintre credință și vindecare. În tradiția ortodoxă, vindecarea nu este văzută doar ca o restaurare a sănătății trupești, ci și ca un proces de vindecare sufletească. Rugăciunile adresate Maicii Domnului „Vindecătoarea” sunt, în esență, o chemare la îndreptarea sufletului, la întoarcerea către Dumnezeu și la redescoperirea păcii interioare.

Mesajul pentru lumea de astăzi

În contextul contemporan, în care s-au făcut progrese uriașe, iar oamenii au acces la tehnologii și tratamente avansate, icoana „Vindecătoarea” continuă să facă minuni și să transmită un mesaj profund despre nevoia de credință, compasiune și speranță. Deși medicina modernă este capabilă să trateze multe boli, există încă situații în care pacienții și medicii se confruntă cu limitele științei. În astfel de momente, credința în ajutorul divin, mijlocit de Maica Domnului prin această icoană, poate aduce alinare și speranță celor aflați în suferință. Totodată, această icoană amintește de nevoia unei perspective integrative asupra vindecării, care să includă nu doar tratamentul fizic, ci și aspectele spirituale și emoționale. Rugăciunea, ca act de credință, devine un mijloc de întărire sufletească, iar prezența icoanei în biserici și în casele credincioșilor servește ca un simbol al apropierii de Dumnezeu.

Rugăciunea către Preasfânta Maica Domnului înaintea icoanei ei, „Vindecătoarea“

„Preasfântă Fecioară şi Maică a Domnului nostru Iisus Hristos, Te rugăm ascultă rugăciunea păcătoşilor Tăi robi şi vindecă-ne pe noi bolnavii, (nume) robii tăi. Pe cei din familiile noastre şi pe toţi suferinzii din lumea asta bolnavă de păcate, vindecă-i de molimele şi de plăgile care vin asupra lor şi a noastră, ca plată pentru păcatele noastre, ale tuturor! Vindecă-ne de dureri și de toate bolile fără leac! Vindecă-ne de bolile grele, transmisibile sau netransmisibile, de bolile ştiute şi neştiute de noi! Fie ca toţi creştinii să Te preamărească şi să Te preacinstească pe Tine, Maica Dumnezeului nostru, iar noi să avem tot ajutorul tău cel sfânt și bun. Îţi mulţumim, Maică Preasfântă pentru alinare și vindecare, pentru tot ajutorul Tău neprețuit, și pentru mijlocirea Ta la Preabunul Dumnezeu! Că Tu eşti scară la cer pentru rugăciunile noastre şi ajutor nemijlocit în toate cererile, durerile și rugăciunile noastre cele îndreptăţite și ție îți mulțumim ca Maicii Domnului și Dumnezeului nostru! Slavă, laudă şi mulţumire Lui Dumnezeu pentru toate! Amin!”.