Main menu

header

Ce înseamnă infarctul osos şi cum poate fi prevenit Doctor Tarek Nazer, medic ortoped: „În cazurile avansate, articulaţia se înlocuieşte cu o proteză!“

740 10 1de Valeria Roman şi Gabriela Comşa

Așa cum inima cedează când sângele nu mai circulă bine, tot la fel se poate întâmpla și cu oasele. Termenul de infarct osos nu este foarte cunoscut, deși afectează destul de multe persoane. Printre pacienții cu risc sunt fumătorii, consumatorii de alcool și de cafea, cei care lucrează în condiții de stres, în mediu toxic sau persoanele care au urmat tratamente pe bază de cortizon. Despre cum poate fi descoperită această boală „tăcută” a oaselor am stat de vorbă cu doctor Tarek Nazer (medalion), medic specialist ortopedie-traumatologie la Clinica Masaya din București.

Read more: Ce înseamnă infarctul osos şi cum poate fi prevenit Doctor Tarek Nazer, medic ortoped: „În...

Casă cu senzori pentru pacienţii cu demenţă

740 12 3de Călin Popa şi Carmen Bădulescu

Un nou tip de locuință high-tech a fost elaborat în Marea Britanie de un specialist în psihiatrie și este folosit deja, cu rezultate care nu s-au lăsat așteptate. Locuința monitorizează starea de sănătate a pacientului cu demență și transmite orice semnal de alarmă în stadiu incipient.

Read more: Casă cu senzori pentru pacienţii cu demenţă

Colonoscopia într-o... capsulă

740 12 1de Roxana Istudor şi Florica Pintea

Scanarea colonului în căutarea eventualelor semne ale unuia dintre cei mai periculoşi ucigaşi contemporani, cancerul de colon, este o procedură neplăcută şi invazivă. Dar recent s-a anunţat realizarea unei capsule care, odată ingerată, execută un screening relevant.

Read more: Colonoscopia într-o... capsulă

Reduceţi în mod natural nivelul cortizolului!

739 12 3de Carmen Ciripoiu şi Adrian Barna

Hormon de tip steroid, secretat de glandele suprarenale, cortizolul, numit și hormonul de stres, poate fluctua în funcție de starea emoțională în care vă aflați. Tot cortizolul este direct responsabil de funcționarea majorității organelor corpului uman, de aceea deficiența sau excesul acestuia conduce la diverse probleme de sănătate.

Read more: Reduceţi în mod natural nivelul cortizolului!

Incredibil! Plămâni pentru transplant, din… tutun

739 12 1de Călin Popa şi Sorin Dumitrescu

Unul dintre paradoxurile pe care le relevă cele mai recente cercetări în domeniul medical este posibilitatea ca într-un viitor nu foarte îndepărtat, plămânii artificiali folosiți pentru transplantare la oameni să fie realizați din „inamicul numărul unu” al sănătății pulmonare: tutunul.

Read more: Incredibil! Plămâni pentru transplant, din… tutun

Stiri sanatoase

de Călin Popa şi Florica Pintea

Zumba atenuează durerile menstruale

Un studiu al cercetătorilor de la Universitatea din Cairo a dat la iveală faptul că popularul tip de mișcare numit zumba, inspirat din dansurile latine, are potențialul de a atenua durerile menstruale, de care suferă zeci de milioane de femei din întreaga lume. Potrivit specialiștilor egipteni, doar o oră de zumba pe săptămână poate avea această urmare îmbucurătoare. Cele mai expuse acestui disconfort sunt femeile foarte tinere, iar pe lângă efectul de calmare amintit, zumba este foarte indicată și pentru menținerea tonusului muscular și psihic.

Patinele cu rotile, „tratament“ contra artritei

Un nou tip de patine cu rotile, conceput cu 12 roți, poate pune în mișcare genunchii afectați de artrită, inclusiv după o intervenție chirurgicală, arată rezultatele unei cercetări realizate de specialiștii de la Universitatea Flinders, din Australia. Patinele sunt conectate la o aplicație mobilă specială, care stimulează recuperarea, îmbunătățesc mișcarea articulară și permit pacienților să-și exerseze musculatura picioarelor chiar și atunci când stau așezați. Dispozitivele, care poartă denumirea de Maxm Skate, le permit bolnavilor să-și reia activitatea obișnuită după circa șase săptămâni de la operație.

Poluarea creşte riscul de cancer la sân

Dacă până acum s-a stabilit de experți că poluarea accentuează crizele de astm, un studiu ale cărui rezultate au fost publicate în revista „Environmental Science & Technology Letters” arată că microparticulele toxice pe care oamenii le ingerează zilnic expun femeile la un pericol de instalare a cancerului de sân. Chimicalele din emisiile autovehiculelor întrerup funcționarea endocrină normală, interferează cu hormonii, iar metalele grele care se ridică în plămâni de pe șosele, în special mercurul și cadmiul, pot ataca în mod direct țesutul mamar.

Junk-food, atac direct la calitatea lichidului seminal

Bărbații tineri care consumă junk-food prezintă un risc semnificativ crescut de a-și vedea afectată calitatea lichidului seminal, arată rezultatele unui studiu derulat pe 3.000 de tineri cu vârste între 18 și 30 de ani, de specialiști de la Școala de Sănătate Publică Harvard TH Chan. „Dieta occidentală”, plină de sucuri carbogazoase și alimente procesate, scade drastic calitatea spermei, chiar și cu 60% în comparație cu cea a bărbaților vegetarieni sau vegani. Potrivit specialiștilor, atunci când un cuplu nu izbutește să procreeze, în o treime dintre cazuri vina aparține alimentației bărbaților.

Hrănirea la sân este importantă pentru sănătatea oaselor craniului şi dinţilor Doctor Mădălina Trofin, medic ortodont: „Bebeluşul face acea mişcare necesară pentru buna dezvoltare şi avansarea mandibulei până la poziţia corectă“

739 14 1de Valeria Roman şi Adrian Barna

Beneficiile hrănirii la sân a bebelușului sunt incontestabile. Există numeroase dezbateri atât în lumea medicală, cât și în mediul online și social media, despre toate aceste avantaje, despre durata optimă de alăptare a nou-născutului și despre momentul potrivit de diversificare a hranei bebelușului. Toată lumea are o părere despre aceste subiecte, ba chiar oferă sfaturi, mai mult sau mai puțin întemeiate. Organizația Mondială a Sănătății recomandă alăptatul exclusiv la sân pentru o perioadă de patru-şase luni, după care se recomandă începerea diversificării și alimentația mixtă. Despre toate aceste controverse născute pe maginea subiectului sensibil al alăptatului am stat de vorbă cu doctor Mădălina Trofin (medalion), medic specialist ortodonție.

Read more: Hrănirea la sân este importantă pentru sănătatea oaselor craniului şi dinţilor Doctor Mădălina...

Asasinul tăcut din viaţa dumneavoastră! Aluminiul, responsabil de apariţia bolii Alzheimer!

738 12 1de Carmen Ciripoiu şi Adrian Barna

Considerat până nu de mult ca fiind inofensiv, specialiștii vin cu un avertisment îngrijorător, menționând că aluminiul începe să pună probleme grave omenirii, prin prisma faptului că este tot mai prezent în majoritatea produselor din numeroase domenii, nu doar în industria construcțiilor sau în transporturi, ci și în industria agroalimentară, ambalaje, produse farmaceu- tice, chirurgie, produse cosmetice, tratarea apei destinată consumului.

Read more: Asasinul tăcut din viaţa dumneavoastră! Aluminiul, responsabil de apariţia bolii Alzheimer!

Chirurg român, misionar în cele mai sărace ţări ale planetei Medicul Emil Barbu a salvat mii de vieţi în Africa şi în Amazonia

738 14 1de Valentin Țigău

Rar reporterul are prilejul să întâlnească oameni ca doctorul chirurg Emil Barbu! La nici 40 de ani, el a operat cazuri grave în Burundi, Rwanda, Kenya, Etiopia și în jungla amazoniană. Mii de oameni săraci îi sunt datori cu propria lor viață. Mii de copii au crescut mari pentru că el a fost acolo când ei erau pe pragul dintre viață și moarte. Medic chirurg la Spitalul Municipal Câmpina, tânărul doctor român are o temeritate și o pasiune demne de marii exploratori ai lumii.

Read more: Chirurg român, misionar în cele mai sărace ţări ale planetei Medicul Emil Barbu a salvat mii de...

Un plasture, leac pentru pacienţi postatac de cord

737 14 3de Tudor Cireș şi Alexandru Brădescu

Aproximativ un sfert din toate infarcturile miocardice sunt silențioase, fără durere în piept sau alte simptome. În timpul unui atac de cord, muşchiul inimii este lipsit de nutrienţi şi de oxigen şi părţi din muşchi mor, ceea ce slăbeşte abilitatea organismului de a pompa sânge în corp şi poate duce la cedarea inimii.

Read more: Un plasture, leac pentru pacienţi postatac de cord

S-a creat o ciupercă ce poate ucide ţânţarii care răspândesc malaria

de Tudor Cireș şi Sorin Dumitrescu

Malaria este o boală infecțioasă transmisă de țânțarul anofel, larg răspândită în regiunile subtropicale, tropicale și ecuatoriale. Inclusiv o mare parte din Africa Subsahariană, Asia și America Latină. Din păcate, nu există niciun vaccin eficient pentru malarie, dar americanii și oamenii de știință din Burkina Faso au creat o ciupercă îmbunătăţită genetic prin aport de venin de păianjen, care poate ucide rapid ţânţarii responsabili de răspândirea malariei.

Read more: S-a creat o ciupercă ce poate ucide ţânţarii care răspândesc malaria