de Cătălina Tăgârță
Fibrilația atrială (FA) este cea mai frecventă tulburare de ritm cardiac și a doua cauză a accidentului cerebral vascular ischemic acut, după hipertensiunea arterială. Asta înseamnă că atât pacienții, cât și medicii trebuie să-i acorde o atenție maximă. Prezentă la workshop-ul organizat de Asociația Pacienților cu Aritmii, cu tema „Fibrilația atrială, cauză majoră de AVC”, doctor Anca Dan a atras atenția că din totalul AVC, 22% sunt cauzate de FA, iar mortalitatea în aceste cazuri este de 10%, față de 4% în accidentele vasculare ischemice de altă cauză.
Nu neglijați nici durerea în piept
Pacientul trebuie să meargă la medicul de familie pentru orice problemă, fiindcă acesta îl cunoaște cel mai bine și ca parte a familiei și a vieții sale sociale, ci nu doar ca un sistem de organe. În momentul în care există riscul să apară o tulburare, specialistul ar trebui să-și dea seama imediat. „Suspiciunea de fibrilație atrială se pune ușor, apoi pacientul este trimis la EKG... Semnele de alarmă pot fi simple palpitații, dar și amețeli, tulburări de respirație, durere în piept. E important să le cunoaștem, pentru ca atunci când apar (chiar și pentru o perioadă scurtă) să le identificăm rapid. Și pacienții ar trebui să înțeleagă că atunci când se simt rău nu trebuie să se adreseze vecinului de bloc care suferă de o boală de inimă și nici să caute pe internet, ci să meargă direct la medic”, a declarat doctor Mihaela Popescu, medic de familie.
Tulburările de vedere, asociate cu accidentul tranzitor ischemic
Când vine vorba despre FA și despre creier, neurologii nu se gândesc doar la riscul de accident vascular cerebral (AVC), așa cum se întâmplă de obicei. „FA poate însemna și alte lucruri. De exemplu, mulți nu știu că există și accident ischemic tranzitor. Ce înseamnă asta?! Un accident care poate trece foarte repede, în câteva minute, și se manifestă într-un mod ignorat de mulți: spre exemplu, lipsa forței în mână sau în picior pentru câteva minute, după care se revine la normal; vedere dublă sau lipsa vederii cu un ochi sau altele...”, a adăugat și doctor Bogdan Popescu, medic primar neurolog la Spitalul Colentina. Așadar, chiar dacă nu vi se pare foarte grav ceea ce vi se întâmplă, e bine să știți că e un mare semnal de alarmă să nu simțiți jumătate de membru inferior sau superior pentru câteva minute sau să aveți tulburări de vedere, și nu trebuie să stați liniștiți. „E foarte probabil ca acel accident ischemic tranzitor să fi trecut, dar, în această situație, riscul de a face accident ischemic vascular (AVC) este mult mai mare. Apoi, pe lângă AVC, care se manifestă prin diferite semne, poate apărea și infarctul miocardic silențios. Aceste leziuni, așa-zis silențioase, duc la o alterare a capacității vieții, la imposibilitatea de a se descurca la un nivel performant. Deci iată cum acest dușman, care este fibrilația atrială, se poate manifesta și altfel”, a mai spus specialistul.
Din păcate, FA nu se vindecă
Pentru a preveni orice complicație a FA, e suficient să vă adresați medicului de familie sau medicului cardiolog din timp și, după efectuarea investigațiilor și primirea diagnosticului, să respectați întocmai tratamentul. Din păcate, FA nu se vindecă, așa că trebuie să învățați să trăiți cu această afecțiune toată viața. În toate țările UE a fost aprobată utilizarea în scop preventiv a unei noi generații de medicamente anticoagulante. Însă registrele (atât cel european, cât și cel român) indică faptul că acestea sunt subutilizate. Iar categoriile de pacienți care beneficiază cel mai puțin de tratament sunt chiar cele care au cea mai mare nevoie de el, respectiv vârstnicii și femeile.
Anticoagulantele pot interfera cu alte medicamente
Dozarea pastilelor se face în funcție de analiza care arată dacă anticoagularea este sau nu suficientă. „Pacientul cu FA trebuie să știe că există alte medicamente ce pot interfera cu anticoagulantele. De aceea, el trebuie să-i amintească medicului de problema sa de fiecare dată când acesta vrea să-i mai prescrie ceva. De asemenea, pe același principiu trebuie să procedeze și cu plantele. Deși mulți zic că sunt inofensive, nu toate se încadrează în această categorie. Apoi, e necesară adaptarea stilului de viață la unul mai sănătos, deci să aibă o dietă corespunzătoare, să facă mișcare... Și nu există pentru nimeni scuza «nu am timp, nu pot». 30 de minute pe zi trebuie să puteți. E la îndemâna fiecăruia să facă acest lucru. În concluzie: cum se trăiește cu FA? Ce stil de viață puteți avea? Unul foarte normal, doar că trebuie să respectați niște reguli de bun-simț”, a mai adăugat doctor Mihaela Popescu.
Până în 2060 se va dubla numărul de cazuri
În România, se estimează că sunt circa 200.000 de pacienți cu fibrilație atrială. „Misiunea Asociației pentru Pacienții cu Aritmii este reducerea numărului de accidente vasculare cerebrale în România până la media europeană. Identificarea și controlul fibrilației atriale sunt măsuri cu impact pozitiv important pentru îndeplinirea misiunii noastre”, a spus doctor Anca Dan, vicepreședinte APA. În România, în 2010, mortalitatea cauzată de AVC a fost de 345 de cazuri la 100.000 de locuitori, media țărilor din comunitatea europeană fiind de 133 de cazuri la 100.000 de locuitori. Cauzele cel mai frecvente ale producerii fibrilației atriale sunt hipertensiunea arterială și cardiopatia ischemică. La sfârșitul anului 2011, în România se aflau în urmărire 2.097.253 de persoane cu hipertensiune arterială și 1.067.884 de persoane cu cardiopatie ischemică. În acest context, datele de la nivel european din registrele publicate anunță o perspectivă și mai îngrijorătoare pentru România. Din 2010 până în 2060 se va dubla numărul persoanelor de peste 55 de ani din Uniunea Europeană care suferă de fibrilație atrială. Deși tratamentul de prevenire a AVC în fibrilația atrială este cunoscut, acesta este suboptimal administrat. A fost înregistrată o creștere a prescrierii medicației preventive față de datele culese în urmă cu zece ani, dar aceasta este în continuare insuficientă.