Main menu

header

  O englezoaică a născut la începutul acestui an o fetiţă care are garanţia că nu va moşteni cancerul mamar la care era predispusă genetic.

Scanarea genetică, o soluţie de viitor

  Femeia a recurs la tehnica scanării genetice pentru a obţine garanţia că nu va transmite fiicei sale cancerul mamar, foarte frecvent în familia sa. Astfel, embrionii femeii au fost scanaţi, iar medicii i-au ales pe cei care nu purtau genele care transmit cancerul mamar. Toate femeile din familia tatălui copilului, din ultimele trei generaţii, au fost lovite de cumplita boală, la vârste cuprinse între 27 şi 29 de ani.
  Bărbatul, în vârstă de 28 de ani, poartă şi el genele care transmit cancerul mamar.

„Instrument de căutare şi ucidere”

  Cuplul a decis să recurgă la crearea de embrioni prin metoda fertilizării in vitro. Cinci dintre embrioni nu erau purtători ai genelor responsabile de acest tip de cancer. Medicii au implantat apoi în uterul mamei doi embrioni sănătoşi, din care doar unul s-a dezvoltat.
Dacă ar fi fost concepută pe cale naturală, fetiţa ar fi prezentat între 50% şi 85% probabilităţi de a se îmbolnăvi.
Specialiştii britanici, care au anunţat naşterea, spun că fetiţa se simte foarte bine. Există însă şi critici ai acestei metode de concepere, care susţin că nu este moral să se înlăture copiii cu defecte genetice şi care descriu tehnica aceasta ca un „instrument de căutare şi ucidere”.
Elena Şerban