de Dana Purgaru
Ultrasunetele, excelente în răni cronice
Şedinţele cu ultrasunete pot ajuta la vindecarea mai rapidă a rănilor cronice, potrivit unui studiu realizat de cercetătorii britanici de la universităţile din Sheffield şi Bristol. Autorii spun că rezultatele testelor au fost „destul de impresionante”, dar sunt necesare studii clinice pentru a vedea dacă procedura poate fi aplicată şi în cazul oamenilor. Ultrasunetele sunt deja folosite de medici pentru a trata traumatisme osoase.
Fumatul poate provoca apariţia schizofreniei
Fumatul poate fi unul dintre factorii care contribuie la dezvoltarea psihozelor, potrivit unui nou studiu realizat de cercetătorii britanici. Oamenii de ştiinţă au analizat 15.000 de fumători şi 273.000 de nefumători, printre care şi persoane care sufereau de halucinaţii auditive şi vizuale, precum şi paranoia. Specialiştii au spus însă că fumatul este doar unul dintr-o serie de factori de risc, alături de anumite variaţii genetice, dieta alimentară, stilul de viaţă.
Intervenţii chirurgicale în premieră în medicina românească
Medicii de la Institutul de Urgenţă pentru Boli Cardiovasculare „C.C. Iliescu” din Bucureşti au efectuat cu succes trei intervenţii de implantare transcateter de proteză pentru valva aortică (TAVI) prin arterele coapsei. Cei trei pacienţi sufereau de stenoză aortică severă. Procedura se adresează pacienţilor care nu pot fi operaţi pe cord deschis prin proceduri clasice de chirurgie cardiacă. Echipa de medici a fost coordonată de prof. dr. Vlad Iliescu, prof. dr. Şerban Bubenek şi dr. Dan Deleanu.
Nou medicament eficient în jumătate dintre cazurile de cancer mamar
Un medicament pe bază de progesteron, ieftin şi fără efecte adverse, ar putea trata jumătate dintre cazurile de cancer mamar, potrivit unui studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea din Adelaide, Australia, şi de la Universitatea Cambridge, din Marea Britanie. Potrivit specialiştilor, progesteronul ajută la transmiterea unor semnale între moleculele celulare, care au ca scop încetinirea dezvoltării tumorilor.
Privirea bebeluşilor poate anunţa probleme de comportament
Felul în care un nou-născut priveşte un timp mai lung sau mai scurt un obiect sau o persoană ar putea anunța viitoare probleme de comportament în copilărie, conform unui nou studiu realizat de o echipă de cercetători italiano-britanică. Cercetătorii au analizat comportamentul bebeluşilor şi apoi au descoperit, mai târziu, că cei care au privit obiecte un timp mai scurt erau mai înclinați să aibă probleme de comportament mai târziu, în copilărie, între 3 și 10 ani.