de Diana Tudor
Una dintre cele mai frecvente probleme cu care ne confruntăm în zilele noastre este umflarea picioarelor. Fie că stăm foarte mult la birou, într-o poziţie fixă, fie că ne petrecem ziua încălţați incomod, fiecare dintre noi a experimentat, la un moment dat, umflarea picioarelor. În limbaj medical, afecţiunea poartă numele de edem al membrelor inferioare, iar netratată corespunzător, poate conduce, în timp, la probleme grave de mobilitate, care afectează semnificativ calitatea vieţii. Aflăm mai multe despre factorii favorizanți și despre metodele de tratament de la Bogdan Goga (foto), fizioterapeut în cadrul cabinetului de recuperare medicală Terapie pentru Mișcare.
„Poziția picior peste picior, la birou, este nocivă”
- În ce fel influențează statul la birou umflarea picioarelor?
- Atunci când stăm un timp îndelungat la birou, fără să ne mișcăm prea mult, pompa musculară nu mai este activată şi astfel se va crea o insuficiență venolimfatică. Pentru a înţelege mai bine acest mecanism, trebuie să vă explic faptul că arterele au în structura lor o musculatură care joacă rolul unei micropompe, în sensul că pulsează sângele arterial către țesuturi. Spre deosebire de acestea, venele nu au acest tip de musculatură, motiv pentru care circulaţia sângelui prin ele depinde de energia cinetică restantă şi de contracțiile muşchilor care strivesc venele şi au rolul unei pompe. Este lesne de înțeles că atunci când aceste contracții musculare sunt diminuate sau lipsesc, iar poziția membrelor inferioare este contra gravitației, circulația venolimfatică nu va mai avea loc la aceeași parametri. De asemenea, poziția picior peste picior, la birou, este nocivă, deoarece membrul care va sta deasupra, sprijinit de celălalt picior, va suferi o comprimare majoră la nivelul zonei din spatele genunchiului, zonă foarte importantă, datorită pachetului venolimfatic situat la nivelul său.
- Există anumiți factori favorizanți care conduc la umflarea picioarelor?
- Desigur, foarte mulți factori conlucrează și determină umflarea picioarelor, iar la persoanele care au o circulație mai lentă, acești factori nu fac decât să agraveze afecțiunea. Unul dintre factorii favorizanți îl reprezintă purtarea unor încălțări sau a unor dresuri care sunt foarte strânse pe picior, în special sub genunchi. Această zonă, numită submaleolară, este foarte importantă, deoarece la nivelul său se găsesc unele stații ganglionare, care, dacă sunt comprimate, produc o stază, ce va determina umflarea picioarelor la persoanele cu o circulație deja îngreunată. O influență foarte mare o are și lenjeria intimă purtată. Dacă aceasta este foarte strânsă în aria inghinală, poate com- prima ganglionii aflați în această zonă. Materialul genetic este iarăși foarte important. Dacă în familie au existat persoane cu această afecţiune, este foarte probabil ca și rudele apropiate să experimenteze astfel de probleme.
„Poate determina apariția varicelor”
- Ce se întâmplă în cazul pacienților care neglijează această problemă și nu merg la control?
- Organismul are capacitatea de a se adapta, de aceea, dacă o perioadă mai îndelungată va exista o insuficiență la nivelul circulației venoase, organismul va încerca să se adapteze, dilatând aceste vene și conducând, în final, la apariția varicelor. Cu toate acestea, s-ar putea ca, la un moment dat, cronicizându-se problema, picioarele să nu se mai dezumfle. Există persoane care au insuficiență venolimfatică accentuată și se confruntă cu această problemă de luni sau chiar de ani buni. Picioarele umflate afectează foarte mult biomecanica mișcării, iar pacientul va constata, în scurt timp, că nu va mai putea merge normal, va întâmpina dificultăți la încălțare și la îmbrăcare. Pentru a preveni cronicizarea afecțiunii, persoanele care au experimentat în ultima vreme destul de frecvent această problemă trebuie să vină la terapie.
„Se estompează și prin drenaj limfatic”
- Care este rolul fizioterapeutului în această problemă?
- Rolul fizioterapeutului în acest caz este unul foarte complex. Acesta începe prin a informa pacientul în legătură cu afecțiunea sa, după care îi prezintă posibilitățile terapeutice. În cazul pacienților la care umflarea picioarelor survine ca urmare a unei vieți sedentare, terapeutul va recomanda kinetoterapie, adică tehnici de recuperare medicală ce utilizează mișcarea ca principal instrument de lucru. Pentru creşterea eficienței, kinetoterapia va fi asistată de un drenaj limfatic, cu rol de eliminare a edemului din țesutul interstițial.
- Ce presupun ședințele de kinetoterapie?
- Partea de kinetoterapie este importantă, deoarece pacientul va face un program de exerciții individualizat, special conceput pentru a trata insuficiența venolim- fatică și a favoriza circulația sângelui și a limfei. Setul de exerciții este efectuat la nivelul gleznei, genunchiului şi al şoldului. Exercițiile sunt simple și nu au contraindicații majore, putând fi efectuate de oricine. Cheia succesului acestei terapii este dată de frecvența cu care sunt executate programele de kinetoterapie şi drenajul limfatic, dar şi de excluderea factorilor favorizanţi în cel mai scurt timp posibil.
„În cazul varicelor, masajul este contraindicat”
- Dar drenajul limfatic?
- Drenajul limfatic este recomandat pentru a îmbunătăți circulația limfatică și poate fi realizat atât manual, cât și mecanic, cu ajutorul unui aparat. Drenajul limfatic presupune un set de manevre prin care fizioterapeutul urmărește, prin percepția sa tactilă, să dreneze limfa. Sensul drenării este de la zona inghinală către gleznă, pentru a-i face loc limfei, în calea sa, către ganglionii limfatici, care au rolul unor stații de epurare. Foarte important este ca drenajul limfatic să nu fie confundat cu masajul, fiind două lucruri complet distincte. În timp ce drenajul limfatic este recomandat în cazul edemelor şi urmăreşte abordarea sistemului limfatic, masajul urmăreşte abordarea musculaturii. Mai mult decât atât, în cazul varicelor, masajul este total contraindicat.
- Când se văd rezultatele?
- Rezultatele, manifestate prin îmbunătățirea calității vieții, se pot observa încă de la prima ședință. În medie, sunt recomandate aproximativ două-trei ședințe pe săptămână, însă depinde de gravitatea afecțiunii în cazul fiecărui pacient, tratamentul fiind individualizat după un consult de specialitate la cabinetul de fizioterapie.
„Efectuaţi exerciţii simple!“
- Ce îi sfătuiți pe pacienții care vor să prevină apariția afecțiunii?
- Dacă persoanele respective lucrează la birou, noi le învățăm unele exerciții prin care să activeze pompa musculară. Spre exemplu, bătutul cu talpa piciorului în podea urmat de bătutul cu călcâiul piciorului în podea sunt exerciţii eficiente pentru a stimula circulația. De asemenea, este recomandat ca persoanele să se ridice o dată la 40 de minute, pentru a se „dezmorți”. Acasă pot continua seria de exerciții, prin adoptarea unei posturi care favorizează circulația: timp de 20 minute le recomandăm să stea în pat cu picioarele în sus și cu fesele lipite de perete.