de Diana Tudor
Menopauza este o perioadă de tranziție în viața unei femei, care poate fi destul de neplăcută din cauza însoțirii sale de diverse simptome. De asemenea, au loc o multitudine de schimbări de ordin fizic, ce nu fac decât să adauge un factor de stres în plus pentru femeie. Care sunt aceste schimbări, dar și ce putem face astfel încât să avem o perioadă de tranziție cât mai ușoară, aflăm de la doctor Oana Clătici (foto), medic primar dermato-venerologie în cadrul Spitalului Universitar de Urgență București.
Simptomele sunt: bufeuri, transpirație, piele înroșită
- Ce e menopauza și când apare?
- Menopauza se instalează la aproximativ un an după ultima menstruație, iar, în medie, vârsta de debut este de 50 ani. Odată cu instalarea sa, apar modificări în organism din cauza scăderii semnificative a nivelului de hormoni estrogeni. În ceea ce privește modificările apărute la nivelul aspectului fizic, acestea se pot instala gradual sau brusc. Semnele care anunță instalarea menopauzei sunt: bufeurile, transpirația bruscă, înroșirea pielii. De asemenea, acestea pot fi însoțite de manifestări precum schimbările bruște de dispoziție, de la tristețe până la nervozitate, insomnie, migrene, palpitații și modificări ale vieții sexuale. Toate acestea, împreună cu nelipsitul stres de zi cu zi, pot aduce în viața unei femei o perioadă destul de dificilă. De aceea, trebuie să ne informăm, să știm la ce să ne așteptăm și să luăm măsuri din timp. În felul acesta, instalarea menopauzei poate fi depășită ușor, cu zâmbetul pe buze.
- Ce trebuie să facem când identificăm aceste simptome?
- Menopauza este o bună ocazie de a ne face niște analize cu ajutorul cărora să trecem în revistă starea generală de sănătate a organismului. Ne interesează analizele de sânge, în special colesterolul, o mamografie, un consult ginecologic și o osteodensiometrie, deoarece este vârsta la care apar semnele de ateroscleroză, de hipertensiune și de osteoporoză. În perioada aceasta, estrogenii dețin un rol foarte important și în metabolismul calciului.
„Se accentuează foarte mult ridurile din zona feței”
- Ce se întâmplă cu femeile din punct de vedere fizic la menopauză?
- Au loc modificări ale greutății corporale, apare uscarea pielii, scăderea elasticității cutanate, aceasta fiind principala manifestare de acest tip. Apar, de asemenea, și alte semne de îmbătrânire cutanată: pielea își pierde luminozitatea, fermitatea și capătă aspectul de „piele care se lasă”, aspect care poartă numele de laxitate cutanată. Laxitatea cutanată apare atât la nivelul feței, al brațelor, la nivelul regiunii abdominale, cât și pe membrele inferioare. De asemenea, se adâncesc ridurile din cauza scăderii nivelului de colagen, substanța responsabilă de fermitatea pielii. Producția de colagen se află în strânsă legătură cu producția de estrogen, care, odată cu intrarea la menopauză, se oprește. Astfel, în primii cinci ani de la instalarea menopauzei, este important să știți faptul că puteți pierde până la o treime din colagenul organismului, urmând ca, din an în an, să pierdeți aproximativ 2% din cantitatea totală pe care o dețineți în corp. De asemenea, scad fibrele elastice din derm, ceea ce înseamnă că epidermul se va subția, nu va mai reține apă și se va usca. Iar atunci când pielea este uscată, există riscul de a ne confrunta și cu pruritul, respectiv cu apariția diverselor dermatoze. Pielea se descuamează, lăsând drum liber agenților patogeni de tipul bacteriilor sau fungilor. La această vârstă, și leziunile cronice se vindecă mai greu, iar în cazul femeilor cu diabet zaharat sau supraponderale, problemele se acutizează.
- Ce modificări apar la nivelul feței?
- Se accentuează foarte mult ridurile feței, din zona ochilor și a gurii. De asemenea, apare o hipersudorație, ceea ce înseamnă că femeile la menopauză transpiră mai mult, pentru că se schimbă funcția de termoreglare a pielii. Apare și pilozitatea facială, firele de păr făcându-și simțită prezența în zona bărbiei, și asta din cauza creșterii nivelului de testosteron. De asemenea, se modifică așezarea grăsimii pe corpul nostru: scade grăsimea din zona feței, din zona gâtului și a brațelor, acesta fiind motivul pentru care, în aceste zone, pielea are aspectul lăsat și se depune pe abdomen, fese și șolduri. În partea superioară a corpului, pielea se lasă, se ridează și face cute, în schimb, în partea inferioară, se depune. Și sânii își pierd fermitatea. Prezentând acest spectru, femeile trebuie să fie pregătite și să ia măsuri din timp, pentru că, altfel, pas cu pas, situația se va agrava.
Atenție la soare!
- Cum ne protejăm pielea la menopauză?
- Trebuie să mai știți că, după menopauză, crește sensibilitatea la razele solare. Soarele devine mai agresiv pentru pielea femeii aflate la menopauză, pentru că estrogenii erau cei care întrețineau și melanocitele, celulele care sintetizează pigmentul numit melanină și care ține sub control reacția pielii noastre la razele ultraviolete. Această scădere a melanocitelor ne face să fim mai vulnerabile și să apară mai ușor hiperpigmentările, adică acele pete maro. Pielea vârstnicului seamănă cu pielea copilului, deoarece devine sensibilă la agresiuni, și atunci trebuie să o protejăm la fel de bine. Femeile trebuie să își curețe pielea feței cu un demachiant special pentru piele foarte uscată și sensibilă, să aplice o cremă hidratantă cu factor de protecție solară dimineața și o cremă antiîmbătrânire seara. De asemenea, trebuie evitată agresarea pielii. Asta înseamnă că nu trebuie să facem dușuri foarte fierbinți și prelungite, chiar dacă acest lucru ne relaxează, deoarece acest obicei usucă și mai tare pielea. Este bine ca femeile aflate la menopauză să își cumpere geluri speciale de spălare a corpului, care nu au niciun miros și nu conțin parabeni. De asemenea, este bine să folosească creme hidratante pentru corp, pe care este indicat să le aplice când pielea este ușor umedă, deoarece ingredientele sunt absorbite mai bine.
- Ce se întâmplă cu femeia aflată la menopauză din punct de vedere sexual?
- O altă schimbare specifică perioadei de menopauză este uscăciunea mucoasei vaginale, ceea ce înseamnă că și actul sexual poate deveni dureros. De cele mai multe ori, tratamentul hormonal pe cale generală nu este agreat de femei, însă există și varianta tratamentului cu estrogen topic, ce presupune aplicarea de creme, tablete sau inele vaginale, precum și folosirea diverșilor lubrifianți, care restabilesc ordinea.
„Modificaţi-vă stilul de viaţă!“
- Ce măsuri ar trebui să ia femeile pentru a avea cât mai puțin de suferit la instalarea menopauzei?
- Ceea ce trebuie să înțeleagă pacientele este că doar schimbarea stilului de viață le va asigura o îmbătrânire frumoasă și cât mai ușoară. De asemenea, este foarte importantă alimentația. Menopauza este asociată cu tentația femeii de a mânca mai mult, însă trebuie acordată o atenție deosebită acestui aspect, deoarece, spre deosebire de perioada în care femeile aveau menstruație și se consuma astfel o cantitate de energie în fiecare lună, care echilibra raportul alimentație-consum, acum nu se mai întâmplă acest lucru și trebuie compensat cu activitatea fizică regulată. Femeia la menopauză va trebui să aibă o alimentație echilibrată și o viață activă dacă nu vrea să se trezească astfel cu un exces ponderal nedorit.