Dureri uşoare, travaliu scurt şi un copil sănătos sunt cele mai importante dorinţe ale unei viitoare mămici înainte de a naşte. Acestea sunt şi motivele pentru care din ce în ce mai multe femei se gândesc să aleagă naşterea subacvatică. Dacă doriţi să aduceţi pe lume un copil fără a trece prin „durerile facerii”, ar trebui să luaţi în considerare acest tip de naştere.
„Multe femei nu au nevoie de intervenţie, ci doar de supraveghere”
Pentru că foarte puţine românce sunt la curent cu naşterea în apă, am apelat la domnul doctor Iosif Niculescu, director la Spitalul de Obstetrică şi Ginecologie „Regina Maria“ din Bucureşti, pentru amănunte despre acest subiect. „Naşterea este un proces fiziologic normal. Multe femei chiar nu au nevoie de intervenţie, ci de supraveghere. Naşterea sub apă este ceva nou pentru ţara noastră. Mărturisesc că de la o vreme numeroase gravide au început să se intereseze, iar unele chiar doresc să încerce naşterea sub apă. Gravidele sunt cele care aleg metoda ce li se pare mai potrivită pentru a aduce pe lume un copil, iar datoria mea este să le informez despre toate aceste lucruri”.
Durerea este mai mică
„Schimbăm patul de naştere cu o cadă sau cu un jacuzzi cu apă caldă: 28°C-35°C. În apă, muşchii se relaxează, se creează o stare de bine, iar mama îşi poate schimba fără mare efort poziţia. Relaxarea fizică şi psihică atenuează durerea, iar gravida devine mult mai cooperantă“, susţine domnul doctor. Un alt avantaj este acela că apa conferă elasticitate ţesutului perineului, aşa că rupturile sau tăieturile în această zonă nu vor fi majore. Pentru verificările de rigoare din timpul travaliului nu e necesar ca gravida să iasă din cadă. Medicii sunt pregătiţi cu aparate ce pot monitoriza starea mamei şi a copilului în permanenţă. Copilul este scos cu grijă şi se aşază imediat la pieptul mamei, putând gusta pentru prima dată laptele matern (colostru). Important de reţinut este că tatăl poate asista la naştere, însă îi este interzis să filmeze. Pentru cele care vor alege această metodă, trebuie să ştie că naşterea în apă implică un proces amplu de pregătire (gimnastică, acupunctură, metode alternative).
Se renunţă la anestezie
„Dacă se alege această metodă, din start se renunţă la anestezia epidurală. Naşterea se desfăşoară pe viu. Travaliul poate să fie şi mai lung decât la naşterea clasică. El poate ţine de la 4 la 24 de ore. În cazul în care s-a ales aducerea pe lume a copilului în cadrul acvatic, iar durerile nu pot fi suportate, gravida este scoasă din apă şi va continua procesul pe masa obişnuită de naşteri. Femeile care au o greutate mare, vreo infecţie sau orice altă contraindicaţie de la medic nu pot încerca această experienţă!“, spune domnul doctor Iosif Niculescu. În ceea ce priveşte costurile, ei bine, da, naşterea sub apă este un lux! Trebuie să scoateţi din buzunar 2.300 de euro. Dar la banii aceştia veţi fi tratată ca o regină şi veţi avea parte de îngrijire, curăţenie şi o naştere sigură şi uşoară!
„Regina Maria”, cea mai modernă maternitate privată din România
Centrul Medical Unirea, unul dintre cei mai importanţi jucători pe piaţa serviciilor medicale private din România, a lansat, începând cu luna decembrie a anului trecut, prima maternitate privată din ţară: Spitalul de Obstetrică-Ginecologie „Regina Maria”. Beneficiind de o investiţie totală de 5,5 milioane de euro, noul spital corespunde celor mai înalte standarde occidentale.
Maternitatea beneficiază de un bloc operator, sală de naşteri, terapie intensivă, neonatologie, rezerve şi săli de operaţii dotate cu cele mai moderne tehnologii folosite în prezent în spitalele de profil din Franţa şi din Germania, pentru a asigura o naştere în cele mai sigure şi mai moderne condiţii. Viitoarele mămici îşi pot, astfel, alege poziţia în timpul naşterii: în picioare, lateral, pe scaun sau în apă, în funcţie de particularităţile anatomice şi fiziologice individuale.
Spitalul poate asigura, în afara intervenţiilor de rutină specifice, pe cale vaginală sau abdominală, şi intervenţii histeroscopice sau laparoscopice, intervenţii nemutilante pe sân, în caz de cancer, abordarea modernă interdisciplinară cu specialişti din ţară şi din străinătate a cazurilor de cancer genital, rezolvarea prolapsului genital şi a incontinenţei de urină (cu implanturi tolerate biologic) pe cale vaginală sau abdominală.
Roberta Ion
Femeile care sunt sensibile la durere şi care nu pot suporta nici măcar o nevralgie fără să îşi ia un calmant nu pot face faţă naşterii sub apă!
Siguranţa mamei şi a copilului este primordială
Maternitatea are până în acest moment 30 de medici care asigură permanenţa în cadrul spitalului şi o serie de medici colaboratori care asistă la naştere sau la operaţii. „În realizarea acestui proiect am avut în primul rând în vedere siguranţa mamei şi a copilului, iar din acest punct de vedere nu am acceptat niciun compromis. Medical, tehnologic, organizatoric, profesional, dar şi logistic suntem la un nivel absolut compatibil cu orice clinică din Europa. Pe de altă parte, confortul oferit, intimitatea şi eleganţa încăperilor ar fi invidiate de multe clinici din Europa”, a declarat dr. Iosif Niculescu.
Pe lângă luxoasa clinică „Regina Maria” din Bucureşti, naşterea sub apă se poate efectua şi la un spital din Braşov.