de Raluca Grințescu
Sforăitul apare atunci când fluxul de aer inspirat prin gură sau prin nas în plămâni este perturbat în timpul somnului. De obicei, cauza este îngustarea sau blocarea căilor aeriene la nivelul nasului, gurii sau gâtului. Ca urmare, ţesuturile căilor aeriene vibrează şi se lovesc de partea posterioară a gâtului, determinând apariţia unui sunet care poate fi moale, catifelat, înalt, aspru sau răguşit. Este posibil ca persoanele care sforăie să nu fie conştiente de acest lucru. Uneori, partenerul/partenera observă că persoana cu care dorm sforăie sau doarme cu gura deschisă. Sforăitul poate fi tratat cu medicamente, intervenţii chirurgicale, iar uneori au efect şi remediile naturiste. Iată câteva sfaturi şi leacuri naturiste care v-ar putea ajuta:
Ulei de măsline
Puteţi să sorbiţi câteva picături de ulei de măsline înainte de a merge la culcare. Va reduce substanţial sforăitul, şi după un consum regulat veţi fi vindecaţi complet.
Salvie
Fierbeţi câteva frunze de salvie în apă, strecuraţi şi lăsaţi să se răcească. Puteţi folosi această fiertură pentru a face gargară, înainte de a merge la culcare. Realizând acest lucru regulat, o să găsiţi că este foarte benefică.
Pudră din mentă, floarea pasiunii şi valeriană
Amestecaţi frunze de mentă, floarea pasiunii și rădăcină de valeriană până devin pudră. Acest amestec este folositor în cazul sforăitului uşor şi pentru a preveni instalarea sforăitului puternic. Trebuie consumată în fiecare zi înainte de somn.
Evitaţi mesele grele!
Este bine să evitaţi consumul unor mese grele, precum şi al celor condimentate înainte de a merge la culcare, deoarece pun o prea mare presiune pe sistem şi agravează această afecţiune.
Lăsaţi-vă de fumat şi reduceţi alcoolul
Fumatul cauzează congestie nazală, ducând astfel la sforăit. Alcoolul este şi el responsabil pentru relaxarea ţesuturilor moi şi a muşchilor din gât, ducând la sforăit. Aşa că reduceţi consumul de alcool, mai ales înainte de culcare.
Evitaţi să mergeţi la culcare prea obosiţi
Relaxaţi-vă şi citiţi o carte înainte de a merge la somn. Când adormiţi complet epuizaţi, toţi muşchii din cavitatea orală sunt relaxaţi, ducând astfel la sforăit. Stabiliţi nişte tipare pentru somn, o oră de culcare, împreună cu partenerul dumneavoastră, şi nu o încălcaţi. Promovarea unui somn mai bun vă ajută la minimizarea sforăitului. De asemenea, menţineţi aerul din dormitor umed cu ajutorul unui umidificator. Aerul uscat poate irita membranele nasului şi gâtului.
Trataţi alergiile
Ar trebui să trataţi alergiile care ar putea provoca blocaje respiratorii, cauzând probleme cu respiraţia şi ducând la un sforăit mai grav.
Menţineţi-vă o greutate normală
Persoanele mai grase sforăie mai mult, așadar, adoptați un regim alimentar mai echilibrat.
Metode eficiente
Efectuate timp de 30 de minute pe zi, exerciţiile pentru gât pot fi o metodă ieftină şi eficientă pentru a reduce sforăitul. Studiile au arătat că prin pronunţarea anumitor vocale şi curbarea limbii într-un anume fel, muşchii tractului respirator superior sunt întăriţi şi, prin urmare, se reduce sforăitul. Încercaţi următoarele exerciţii pentru a opri sforăitul. Începeţi uşor, şi gradual creşteţi numărul de seturi efectuate zilnic:
- Repetaţi fiecare vocală cu voce tare timp de trei minute zilnic;
- Plasaţi vârful limbii în spatele dinţilor de sus din faţă. Îndoiţi limba în spate timp de trei minute, zilnic;
- Cu gura deschisă, mişcaţi falca spre dreapta şi menţineţi 30 de secunde. Repetaţi și pe partea stângă;
- Cu gura deschisă, contractaţi muşchiul din spate al gâtului timp de 30 de secunde. Uitaţi-vă în oglindă pentru a observa cum se mişcă sus-jos omușorul.
Cazurile complicate necesită consult medical
Unele tipuri de sforăit indică un semn serios de atenţionare. Consultaţi un medic dacă observaţi vreunul dintre următoarele semne: sforăiţi zgomotos şi sunteţi obosit în timpul zilei; opriri în respiraţie, gâfâit sau sufocări în somn; adormiţi la ore nepotrivite, în momentul unei conversaţii sau al unei mese.