de Carmen Ciripoiu
Pare surprinzător, dar încă din vechime s-a descoperit că lâna vindecă. Potrivit specialiștilor, efectul său terapeutic se bazează pe contactul blând cu pielea, fibrele având rolul de a stimula sistemul capilar sangvin, contribuind la creșterea puterii naturale de vindecare a reumatismului. Tot lâna relaxează și mușchii, așa încât se poate spune că micromasajul firelor rivalizează cu presopunctura și reflexoterapia.
Luptă cu bacteriile
Nimeni nu poate ști cu adevărat de când e folosită lâna în procesele de vindecare, recuperare sau în scopuri profilactice. Dar zecile de remedii românești, ce par la fel de vechi ca istoria, au și acum aceeași eficacitate incredibilă. Așa rămâne lâna unul dintre cele mai bune remedii în vindecarea varicelor. Trei frunze de ficus mărunțite se pun în jumătate de litru de vodcă, se astupă bine și se ține totul la întuneric timp de șapte zile. Se aplică peste venele umflate, se înfășoară cu un fular de lână și se lasă așa peste noapte. Compresele se fac zilnic, timp de două săptămâni. Pentru dureri de umeri, se amestecă două pachețele cu tămâie pulbere cu 50 g oțet de mere. Se îmbibă o bucată de stofă de lână cu acest amestec și se aplică pe locul bolnav. Tot lâna este benefică și împotriva durerilor musculare. În acest caz se taie mărunt trei cepe, se pun în șosete de lână, apoi bolnavul se încalță. Deasupra se pune încă o pereche de șosete de lână. Se păstrează până când mirosul de ceapă nu se mai simte. Leacul este foarte bun și pentru febră.
Nemiloasă cu artroza
Pentru bronșita cronică, lâna este o adevărată minune. Se îmmoaie o bucată de țesătură de lână într-o soluție obținută din amestecul de oțet, ulei vegetal și camfor și se pune pe piept. Se păstrează pe timpul nopții. Pentru un efect mărit, pe spate se așază o compresă cu hrean dat pe răzătoare. Lâna este nemiloasă și cu artroza. Se macină rădăcină de brusture, se umple o sticlă de un litru până la jumătate, apoi se completează cu vodcă, se acoperă și se lasă o săptămână la macerat într-un loc întunecos. Se aplică sub formă de comprese pe locurile bolnave, iar deasupra se așază un fular de lână. Când durerile provocate de luxații devin foarte puternice, lâna este de un real ajutor. Se leagă piciorul cu probleme cu un fular din lână care ulterior a fost îmbibat într-o soluție obținută din două linguri cu sare dizolvate într-un litru de apă. Potrivit ultimelor descoperiri în domeniu, lâna protejează şi de radiațiile electromagnetice ale computerelor şi ale aparaturii electrocasnice. Când fibrele de lână ating pielea, acţionează asupra acesteia ca un micromasaj, sporind circulaţia sangvină.
Îndepărtează oboseala
Colicile abdominale dispar dacă așezaţi o bucată de lână pe burtă. În cazul spondilozei se fricționează locul bolnav cu macerat de trandafiri, apoi se leagă cu un fular de lână. Pentru amigdalele umflate, se pune într-un batic cenușă caldă, se leagă la gât, apoi se învelește cu un fular de lână și se lasă peste noapte. Și durerile de șale devin o amintire tot cu sprijinul lânii naturale. Se dă prin răzătoarea mică sfeclă roșie, se scurge sucul și se amestecă bine cu gaz în proporție de 2:1. Ulterior se înmoaie o bucată de lână în acest amestec și se pune pe locul bolnav. Se acoperă apoi cu un celofan și se leagă cu un fular de lână. Compresa se schimbă de trei ori pe zi. Seara, persoanelor surmenate și stresate li se recomandă să se plimbe o oră cu picioarele goale pe un covor de lână. Simpla purtare a unui fular din lână pură, înfășurat pe gât și pe cap, este un remediu imediat pentru sinuzită și degerături.
ATENŢIE! Lâna nu e recomandată celor care suferă de astm bronșic sau persoanelor alergice.
Hainele de lână sunt benefice pentru cei cu afecțiuni ale rinichilor și ficatului