de Dana Purgaru
Milioane de decese din cancer pot fi prevenite
Milioane de persoane mor anual din cauza unor forme de cancer vindecabile, fiindcă nu au acces la intervenţii chirurgicale și la radioterapia indispensabilă. Conform estimărilor, doar mai puțin de un pacient din 20 din țările slab dezvoltate și circa unul din cinci din țările mediu dezvoltate au acces la un act chirurgical de bază. În fiecare an apar la nivel mondial circa 15 milioane de noi cazuri de cancer, această cifră putând crește la 22 de milioane în 2030.
Munca peste program creşte riscul de AVC
Persoanele care lucrează multe ore se expun unui risc net crescut de accident vascular cerebral (AVC), se arată într-un studiu desfășurat pe sute de mii de salariați din toată lumea (Statele Unite, Europa, Australia și altele) de o echipă de cercetători de la University College London. Concluziile studiului au fost că, față de un ritm normal de lucru de 35-40 de ore pe săptămână, riscul de AVC crește după cum urmează: cu 10% între 41 și 48 de ore, cu 27% între 49 și 54 de ore și cu 33% de la 55 de ore în sus.
Două treimi din populaţia lumii sub 50 de ani prezintă herpes
Două treimi din populaţia lumii în vârstă de până la 50 de ani prezintă herpes, un virus extrem de contagios, care provoacă inflamaţii dureroase în jurul gurii şi în zona genitală, a anunţat Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS). Astfel, peste 3,7 miliarde de oameni în vârstă de până la 50 de ani suferă de virusul herpes simplex de tip 1 (HSV-1), pe care îl contractează de obicei în copilărie. Alte 417 milioane de persoane cu vârste cuprinse în intervalul 17-49 de ani au contractat o altă formă a virusului, HSV-2, care cauzează herpes genital.
„Medicament-minune“ pentru afecţiuni ca SIDA, hepatita C şi gripă
Oamenii de ştiinţă americani au creat din extract de banane un „medicament-minune”, care are potenţialul de a distruge o gamă vastă de virusuri şi de a vindeca astfel o serie de boli grave, precum SIDA, hepatita C şi gripa. Specialiştii în domeniul medical speră că noul medicament va deveni „un antiviral vital, cu spectru larg de acţiune”, care ar putea să protejeze omenirea de unele dintre cele mai periculoase boli cunoscute până în prezent.
Odihna, leac pentru hipertensiune arterială
Circa 20 de minute de odihnă la începutul după-amiezii duc la scăderea presiunii arteriale la persoanele hipertensive și contribuie la apariția acesteia la altele, se arată într-un studiu realizat de cercetătorii greci. Aceștia au efectuat teste pe câteva sute de pacienți hipertensivi, iar concluzia a fost că pacienții care țineau siestă de 20 de minute după-amiaza au avut valori mai scăzute ale presiunii arteriale în comparație cu subiecții care nu se odihneau. Potrivit specialiștilor, siesta duce la reducerea cu 10% a riscului cardiovascular.