de Dana Purgaru
Pansamentul care îşi schimbă culoarea când detectează infecţii
Un pansament medical care își schimbă culoarea atunci când detectează infecție ar putea reduce utilizarea inutilă a antibioticelor, spun oameni de știință de la Universitatea Bath din Marea Britanie. Pansamentul acționează prin eliberarea unui colorant fluorescent din capsule mici, atunci când bacteriile dintr-o rană degajă toxine. Acest lucru permite medicilor să identifice infecțiile bacteriene și să le trateze mai repede, mai ales la copiii cu arsuri.
Doar 40% dintre români merg la medic în caz de viroze respiratorii
Peste 70% dintre români fac unu-două episoade de infecții respiratorii în fiecare sezon rece - arată studiul național „Cum se pregătesc românii pentru sezonul rece?”. Potrivit acestuia, în cazul unei infecții respiratorii, şase din zece români apelează la pastile care ameliorează simptomele răcelii și gripei. Doar 40% dintre respondenți apelează la medicul de familie, și asta doar dacă simptomele nu cedează.
Celibatarii tind să mănânce mai puţin sănătos
Persoanele care locuiesc singure tind să mănânce mai puțin sănătos decât cele care trăiesc în cuplu, indică un studiu publicat recent, realizat de cercetătorii de la Universitatea de Tehnologie din Queensland (Australia). Cercetarea a analizat 41 de studii anterioare pentru a descoperi legătura dintre a locui singur și aportul de hrană și nutrienți. Potrivit AFP, numărul de persoane care trăiesc singure din țările dezvoltate este în creștere.
Carnea preparată la grătar, factor declanşator al cancerului la rinichi
Temperaturile foarte ridicate atinse în timpul pregătirii cărnii albe și roșii la grătar favorizează emisia de substanțe cancerigene pentru om, provocând un risc crescut de cancer la rinichi, potrivit unui studiu realizat de cercetători de la Universitatea din Texas. Echipa a comparat obiceiurile alimentare a 659 de persoane cărora le fusese diagnosticat recent un carcinom renal cu cele ale 699 de persoane sănătoase.