de Gabriela Niculescu
Laptele este unul dintre cele mai hrănitoare alimente, cu un conţinut consistent de proteine, micronutrienți, calciu şi carbohidraţi. Astfel, nu este de mirare că acest superaliment este singurul folosit încă de la naştere. Totuşi, lipsa unui consum constant de lapte duce la producţia redusă sau scăderea activităţii lactazei - enzima care descompune lactoza în două glucide mai mici, glucoză şi galactoză, localizată pe suprafaţa celulelor care căptuşesc intestinul subţire. Intoleranţa la lactoză este o afecţiune cu care se confruntă aproximativ 70% dintre adulţi. Ce este, cum se manifestă şi cum pot fi ameliorate simptomele fără evitarea consumului de lactoză în alimente aflaţi din articolul următor.
Diferă de alergia la lapte
Se estimează că 70%-75% din persoanele adulte au un nivel scăzut de lactază în organism, deoarece, pe măsură ce înaintează în vârstă, majoritatea persoanelor nu mai pot digera complet lactoza. Aceasta rămâne în intestin, fermentează şi produce în mai puţin de 30 de minute manifestări neplăcute precum balonarea, diareea, crampele sau greaţa, cu alte cuvinte, intoleranţa la lactoză. Aceasta presupune, de fapt, insuficiența digerării zahărului din lapte. O persoană cu alergie la lapte poate digera în mod normal laptele, însă sistemul său imunitar dă un răspuns alergic sau respinge una sau mai multe componente ale laptelui.
Produse de evitat
Deşi majoritatea asociază lactoza doar cu laptele şi derivatele din acesta, există alimente la care nu v-aţi fi aşteptat să o conţină şi care ar trebui evitate în cazul în care aveţi simptomele specifice acestei afecţiuni. Printre acestea se numără: pâinea, cerealele, supele la plic, sosurile (ketchup, maioneză), muştarul, margarina, produsele de patiserie sau mezelurile preambalate. Ei bine, în cazul derivatelor din lapte de tipul iaurt, sana, brânză tare, brânză Cheddar/Colby sau parmezan, culturile prezente în acestea digeră lactoza sau mare parte din aceasta este scursă odată cu zerul, şi astfel alimentele acestea nu mai produc intoleranţă. În schimb, sortimentele de brânză proaspătă, nematurată (mozzarella, ricotta etc.) trebuie în general evitate sau înlocuite cu soia.
Aflați prin două teste
Pentru identificarea acestei afecţiuni, mai ales în cazul prezenţei simptomelor specifice, există teste care măsoară absorbţia de lactoză în sistemul digestiv. Unul dintre aceste teste presupune să beți dimineaţa, pe stomacul gol, un lichid care conţine lactoză. Peste o jumătate de oră se măsoară cantitatea de glucoză din sânge, iar dacă aceasta nu creşte cu mai mult de 20 de puncte, diagnosticul este confirmat.
Un alt test este cel care măsoară cantitatea de hidrogen din respiraţie şi poate fi folosit atât în cazul adulţilor, cât şi al copiilor, mai puţin al bebeluşilor. Dacă acesta are un nivel ridicat indică digerarea defectuoasă a lactozei. „Contrar percepţiei comune, intoleranţa la lactoză nu este neapărat o afecţiune moştenită, ci se poate dezvolta şi la maturitate, de cele mai multe ori în jurul vârstei de 20 de ani, iar depistarea acesteia este dificilă, din cauză că poate fi confundantă frecvent cu alte boli precum pancreatita, tulburările de absorbţie intestinală sau colitele. Numai în cazul sugarilor, când întârzierea în creştere şi deficitul de dezvoltare se observă uşor, poate fi evidentă”, ne-a explicat doctor Tania Bejan, medic specialist Ropharma.
O enzimă neutralizează simptomele
O metodă simplă de a gestiona intoleranţa la lactoză este administrarea de lactază - o enzimă naturală obţinută din ciuperca Aspergillus oryzae, cu rol în digestia glucidelor, în descompunerea lactozei şi în susţinerea sistemului imunitar, înainte de a consuma produsul sau alimentul care conţine lactoză. Lactaza este eficientă pentru persoanele cu intoleranţă la lactoză, însă se poate administra şi copiilor cu vârste de peste 4 ani. Cantitatea de lactază de care este nevoie depinde de conţinutul de lactoză al alimentelor pe care le consumaţi, precum şi de producţia proprie de lactază a organismului, însă efectul există numai pentru masa la care se administrează această enzimă.