de Cătălina Tăgârță
Utilizați laptopul în mijlocul patului, citiți în poziții vicioase, sunteți stresat sau stați incorect în bancă la școală? În timp, aceste posturi pot afecta ireversibil coloana vertebrală. Osteocondroza este o boală a oaselor şi cartilajelor, care atacă în special discurile intervertebrale ale coloanei vertebrale. Osteocondroza cervicală poate apărea ca o durere de cap acută, dar poate afecta și musculatura gâtului. Acest tip de durere începe de obicei la ceafă şi se răspândeşte la braţe şi la piept. Ea este provocată de compresia nervilor şi se simte de obicei noaptea sau dimineaţa. În timpul zilei, persoana poate să nu simtă deloc disconfort, deoarece capul este într-o poziţie diferită.
Medicii pot prescrie antidepresive
Cauzele exacte ale osteocondrozei vertebrale nu sunt încă determinate. Totuşi, se crede că boala este influenţată de operaţii anterioare la discurile intervertebrale şi inflamaţii, scolioză (curbura anormală a coloanei), şofat şi ridicat de greutăţi, fumat şi tuse cronică. Dacă suferiţi deseori de dureri de spate, gândiţi-vă la activităţile zilnice, dar şi la poziţia vicioasă a corpului în timp ce munciţi. Toţi aceşti factori pot provoca microtraume ale vertebrelor, muşchilor sau ligamentelor, şi se crede că ei contribuie la apariţia osteocondrozei.
Din păcate, nu există vindecare pentru această afecțiune, dar sunt disponibile medicamente pentru a calma simptomele, cum ar fi durerea şi inflamaţia. Acestea pot fi creme locale, unguente sau pastile, precum antidepresive, care pot fi prescrise şi bolnavilor cu dificultăţi în a adormi sau celor deprimaţi. De asemenea, pot fi de ajutor și fizioterapia şi masajul, iar în scop preventiv este foarte importantă mişcarea.
Trebuie tratată cauza, nu doar simptomele
E indicat ca bolnavii să facă regulat exerciţii fizice care întăresc spatele, deoarece mișcarea ajută la alimentarea cu oxigen şi elemente nutritive a sângelui care hrănește discurile intervertebrale, încetinind astfel deteriorarea lor. Prin efectuarea mai multor exerciţii fizice, postura corectă şi alimentaţia sănătoasă, durerea de spate şi bolile precum osteocondroza pot fi prevenite.
Conform medicilor, durerile cervicale sunt strâns legate de durerile de cap. Terapeutul meu de mobilizare vertebrală îmi povestea la un moment dat că a vindecat multe dureri de cap tratând spatele pacienților. Însă nu doar durerile de cap pot avea legătură cu spatele, ci și amețelile, vederea încețoșată, înrăutățirea auzului sau pierderea echilibrului. Ce e de făcut în oricare dintre aceste situații? Adresați-vă medicului de familie în primul rând! Dar, cum în România majoritatea medicilor tratează simptomele, ci nu cauzele, ar fi bine să luați și dumneavoastră niște măsuri, să nu vă treziți în situația în care veți primi medicamente pentru una dintre simptomele menționate pentru toată viața, când de fapt cauza se află la spate/statul într-o poziție vicioasă.
Opriți-vă la cel mai mic disconfort
Iată câteva exerciții care pot preveni osteocondroza și pot ține la distanță durerile cervicale, păstrând intactă sănătatea, îmbunătățind concentrarea, capacitatea de lucru și relaxând mușchii:
Puneți comprese cu infuzie de hrean
În caz de osteocondroză cervicală puteți aplica o compresă înmuiată în infuzie de plante „usturătoare″, cum ar fi frunze sau rădăcini de hrean, usturoi, ridiche neagră etc. Pentru rezultate mai bune, după ce aplicați compresa acoperiți-o cu o țesătură fină și curată. Va apărea o senzație de arsură, dar e bine să răbdați cât mai mult (circa 30 de minute) ca să-și facă efectul compresa, apoi o veți îndepărta. Compresa cu infuzie de hrean, usturoi sau ridiche neagră îmbunătățește circulația sângelui, în consecință, oferă un efect de încălzire, după care starea este mult îmbunătățită.
În cazul unor pacienți poate fi foarte eficient și decoctul din muguri de mesteacăn. Pentru pregătirea acestui remediu se toarnă într-un vas următoarele: o lingură cu muguri de mesteacăn și aproximativ patru cești cu apă clocotită. Ingredientele se mai fierb vreme de jumătate de oră, iar la expirarea timpului se ia preparatul de pe foc și se strecoară. După ce „supa″ s-a răcit, se bea câte un pahar cu decoct de trei ori pe zi, între mese, deci la distanță de jumătate de oră, o oră de acestea (înainte sau după).
Masajul agresiv vă poate face mai mult rău
În caz de durere la ceafă, pacienții simt nevoia adesea să fie masați. Atenție însă! Masajul trebuie să îndeplinească următoarele condiții: se face doar cu degetele, ușor; nu este nevoie să apăsați tare sau să zdrobiți; mișcările efectuate la baza gâtului ar trebui să fie simple și ușoare. Deci nu exagerați, nu trebuie să exercitați mult efort, în caz contrar, acesta îi va face bolnavului mai mult rău. În plus, în timpul masajului, degetele e necesar să se miște de la centru spre periferie, deci se începe de la partea de sus și se deplasează treptat în regiunea de jos.