de Gabriela Niculescu
Bolile cardiovasculare reprezintă principala cauză de deces a populaţiei din România. Anual, 60% dintre decese sunt cauzate de aceste boli. Prin comparaţie, media ratelor de mortalitate cardiovasculară în țările aparținând comunităţii europene este de 48%. Drept urmare, România este, alături de Bulgaria, țara cu cea mai redusă speranță de viață din comunitatea europeană. În acest context, Societatea Română de Cardiologie și-a stabilit pentru intervalul 2015-2017 o strategie de tip „Cardiologie aplicată”, al cărei scop este reducerea incidenței bolilor cardiovasculare în România cu 20% în intervalul dintre anii 2020 şi 2025.
35%-40% din populaţia ţării suferă de această afecţiune
Acest efort se desfășoară în mod sistematic pe patru direcţii corespunzătoare celor patru factori de risc ai bolilor cardiovasculare: hipertensiunea arterială; tabagismul; sedentarismul; nivelurile crescute ale colesterolului. Între aceştia, hipertensiunea arterială reprezintă o problemă majoră, prevalenţa ei fiind de 35%-40% în România. Prin faptul că evoluează, de regulă, silenţios, această boală este mult subdiagnosticată. Drept urmare, cei mai mulţi pacienţi, mai ales tineri, nu ştiu că au hipertensiune, motiv pentru care ajung la medic în stadii avansate ale bolii. Pe de altă parte, pacienţii care ştiu că au hipertensiune nu ştiu dacă tensiunea lor este sau nu controlată de tratamentul pe care îl urmează. Paradoxal, în raport cu cele două situaţii descrise, diagnosticarea tensiunii arteriale este extrem de simplă, ea presupunând o simplă măsurătoare cu un aparat (tensiometru) la îndemâna oricărei persoane, cu un instructaj minim. De cele mai multe ori însă, publicul larg se bazează pe măsurători efectuate de personalul medical. Această modalitate este ineficientă, dat fiind accesibiltatea limitată la personalul medical, care, oricât de numeros ar fi, nu va reuşi niciodată să evalueze corect tensiunea arterială a întregii populaţii a ţării.
Platformă online şi aplicaţie pentru telefonul mobil
În faţa acestei realităţi, Societatea Română de Cardiologie (SRC) a creat un Program de Autodiagnostic al Hipertensiunii Arteriale. Acest program se bazează pe o platformă online originală (www.tensiuneamea.ro) realizată de medici cardiologi experimentaţi, în cadrul „Grupului de lucru de hipertensiune arterială” al SRC. Această aplicaţie permite oricărui utilizator care posedă un tensiometru electronic să îşi verifice singur şi în mod corect valorile tensionale, în conformitate cu ultimele recomandări ale „Ghidurilor de practică medicală” referitoare la hipertensiunea arterială. Pentru aceasta, utilizatorul este îndrumat îndeaproape atât prin indicaţii scrise, cât şi prin intermediul unei înregistrări video în care i se explică: importanţa automonitorizării periodice a tensiunii arteriale; importanţa achiziţionării unui tensiometru validat clinic (se oferă şi link-ul către lista acestora); tehnica măsurării corecte a tensiunii arteriale.
Aplicaţia, care poate fi utilizată în mod gratuit, este extrem de prietenoasă, putând fi accesată inclusiv de pe telefoanele mobile, indiferent de sistemul lor de operare. Varianta mobilă (Tensiunea Mea) poate fi descărcată în câteva secunde de pe Google Play, Magazin Play sau App Store.
Alături de celelalte programe ale Societăţii de Cardiologie (implicarea în legislaţia antifumat pasiv, combaterea sedentarismului prin Athletic CardioClub, platfor- ma online cu broşuri educative), Programul de Autodiagnostic al Hipertensiunii Arteriale va contribui şi el la reducerea impactului bolilor cardiovasculare în România, în conformitate cu obiectivul major de reducere a incidenței bolilor cardiovasculare în România.