Gabriela Niculescu
Staţi pe scaunul din cabinetul stomatologic, respiraţi câteva minute printr-o mască specială, conectată la un aparat cu tot felul de reglaje, apoi vă simțiţi mai relaxaţi decât într-un șezlong. Așa se întâmplă când recurgeţi la inhalosedare pentru a scăpa de frica de dentist înaintea unui tratament. Specialistul Clinicii 3D Dental, doctor Dana Caranovic (medalion), ne-a explicat mai multe despre această procedură.
„Starea de sedare poate fi controlată constant”
Explicată ca în manual, inhalosedarea este o metodă modernă, care îi ajută pe pacienți să scape de anxietatea produsă de tratamentele stomatologice. Pe înțelesul tuturor, inspirarea gazului ilariant amestecat cu oxigen alungă orice urmă de frică de medicul dentist și de aparatele din cabinet și îi face pe pacienți să zâmbească. „Procedura este neinvazivă și se realizează prin intermediul unei măști speciale, de unică folosință, conectată la un aparat de inhalosedare cu protoxid de azot și oxigen. Efectul se produce foarte rapid. În 20 de secunde, gazul ilariant acționează la nivelul creierului și, în două, trei minute, se instalează relaxarea și analgezia. Starea de sedare poate fi controlată constant, în funcție de complexitatea tratamentului dentar, iar efectul dispare imediat după întreruperea administrării”, a explicat doctor Dana Caranovic.
„E foarte important să aveţi nasul desfundat”
Interesant este că pacientul este perfect conștient de ce i se întâmplă, dar datorită gazului ilariant medicinal, pur și simplu nu mai simte nici urmă de teamă și nu simte durerea. „Tot ce trebuie să faceţi este să inspiraţi și să expiraţi exclusiv pe nas, așa că este foarte important ca persoana care recurge la această procedură să aibă nasul desfundat”, subliniază medicul.
Apoi, relaxarea se instalează ușor, insesizabil, pentru că gazul nu miroase, până când deveniţi conștienţi că vă cuprinde o moleșeală generală. Vă simţiți brațele și picioarele grele, vă amorțește ușor maxilarul, și când aproape vi se închid ochii parcă simțiţi și ușoare furnicături în vârful degetelor de la mâini. Vă simțiţi atât de bine, încât, pe moment, regretați că s-a încheiat tratamentul. Reveniţi însă rapid cu picioarele pe pământ, cât să-i puteți lăsa locul următorului pacient și vă miraţi că a dispărut mirajul. Rămâneţi însă relaxat pe tot parcursul zilei și nu vă mai enervează nimic: nici agitația șefului, nici aglomerația din trafic. Puteţi pleca de la cabinet cu mașina după ce vă reveniţi, pentru că gazul nu afectează capacitatea de a conduce autovehicule.
„În 20 de secunde, gazul ilariant acționează la nivelul creierului și, în două, trei minute, se instalează relaxarea și analgezia“
„Este recomandată copiilor, celor cu probleme cardiovasculare sau renale“
Avantajul acestei proceduri este că nu dăunează, iar de ea pot beneficia aproape toate categoriile de pacienţi. „Inhalosedarea este recomandată atât adulților care se tem de dentist, cât și copiilor, dar se poate efectua în condiții de siguranță și în cazul persoanelor cu probleme cardiovasculare, cu astm bronșic sau cu probleme renale, pentru a reduce stresul cauzat de manoperele stomatologice, dacă specialistul nu decide că e contraindicat”, susține doctor Dana Caranovic.