de Dana Purgaru
Sănătatea obezilor, mai bună după ce dau jos numai 5% din greutate
Potrivit oamenilor de știință de la Universitatea Washington din Saint Louis, SUA, este suficient ca persoanele obeze să reducă cu 5% greutatea lor corporală pentru a obține efecte optime de sănătate. Studiul, realizat pe 40 de persoane obeze, a arătat că, reușind această modestă pierdere în greutate, pacienții reduc semnificativ riscul de diabet și de boli cardiovasculare, ameliorând în același timp funcția metabolică a ficatului și a altor țesuturi.
Distonocalmul nu se mai găseşte în farmacii
Compania Zentiva a anunţat că produsul Distonocalm nu va fi disponibil pe piaţă în perioada următoare, acesta aflându-se în proces de autorizare la ANMDM într-o „nouă formulă”, din combinaţia căreia a fost exclus derivatul de ergot. Decizia companiei vine după ce, în 2013, Comitetul pentru medicamente de uz uman (CHMP) al Agenţiei Europene pentru Medicamente (EMA) a recomandat „restricţionarea utilizării medicamentelor care conţin derivaţi de ergot pentru anumite indicaţii terapeutice”.
23% dintre decese, determinate de... mediu
În anul 2012, circa 12,6 milioane de decese au fost puse în special pe seama „poluării aerului, apei și solului, expunerii la substanțe chimice, la schimbările climatice și la razele ultraviolete”, care pot provoca sute de maladii sau leziuni oamenilor, conform unui raport al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) dat publicității recent. Pentru a remedia această situație, OMS propune rețete simple, între care reducerea emisiilor de carbon și dezvoltarea transportului public, îmbunătățirea rețelei sanitare, schimbarea modelelor de consum pentru a se utiliza mai puține substanțe chimice, protecția solară și interzicerea fumatului.
Teama de îmbătrânire poate duce la Alzheimer
Oamenii de știință de la Şcoala de Sănătate Publică Yale au anunțat că au aflat că persoanele care au gânduri negative în privinţa înaintării în vârstă au mai multe posibilități să sufere schimbări la nivelul creierului asociate cu boala Alzheimer. Cercetarea a analizat investigaţiile RMN realizate pe persoane sănătoase şi a demonstrat că la participanţii care aveau idei negative despre bătrâneţe hipocampusul (regiunea creierului responsabilă pentru memorie) tinde să fie mai mic.