de Dana Purgaru
În România există circa 200.000 de epileptici
Aproximativ 200.000 de persoane au epilepsie în România, potrivit datelor oferite de Societatea Română Împotriva Epilepsiei în cadrul unei dezbateri cu ocazia Zilei Internaționale a Luptei Împotriva Epilepsiei, celebrată la 26 martie. Conform specialiştilor, în Bucureşti, accesul la investigaţii este facil, însă în prezent se lucrează la îmbunătăţirea posibilităţilor de investigaţii în mediul rural. În lume, 50 de milioane de pacienți au epilepsie, potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS).
În curând vom spune adio prezervativelor
Un tratament contraceptiv revoluţionar, denumit „Vasalgel”, urmează să fie folosit pe subiecţi umani. Până acum, substanţa a fost utilizată doar pe iepuri masculi, însă s-a dovedit că, în cazul acestora, efectele sunt valabile pe o perioadă de cel puţin 12 luni. Noua invenţie, realizată de o echipă de specialişti din cadrul companiei americane nonprofit Parsemus Foundation, are rezultate reversibile, la fel ca şi prezervativele. Substanţa urmează să fie introdusă pe piaţă la începutul anului 2018.
Somnul de după- amiază, un pericol?
După analizarea a peste 300.000 de oameni s-a constatat că somnul de după-amiază mai lung de 40 de minute este foarte periculos. Potrivit cercetării realizate de savanţi americani, ce cuprinde 21 de studii observaţionale, cauza ar fi dezvoltarea unor afecţiuni metabolice cum ar fi obezitatea, colesterolul şi hipertensiunea arterială, ceea ce poate spori riscul de moarte prematură.
Micul dejun ar putea fi supraestimat
Oamenii de ştiinţă de la Universitatea din Bath, Marea Britanie, susţin că ideea conform căreia micul dejun este cea mai importantă masă a zilei ar putea fi falsă, nefiind demonstrată ştiinţific. Expertul în nutriţie şi metabolism James Betts a explicat pentru revista „New Scientist” că o influenţă importantă în împământenirea acestei idei o au campaniile publicitare. El a recunoscut doar că masa de dimineaţă oferă energie, la fel ca şi celelalte mese.