de Ileana Voicu Ghinea
Alegerea tipului de încălțăminte corect și sănătos pentru piciorul copilului nostru este nu numai o experiență utilă, dar și una extrem de importantă pentru buna dezvoltare a celui mic. Mare atenție la tipul de încălțăminte pe care îl alegem celor mici! Pentru că o greșeală încă din copilărie poate fi cauza unor probleme care le vor marca toată viața. Pentru că ne-am dorit să răspundem la toate întrebările atât de importante pentru orice părinte, am stat de vorbă cu medicul ortoped, doctor Cristian Oană (medalion).
„Mersul în picioarele goale este indicat”
- Domnule doctor, cu sau fără talonet?
- Este o întrebare a cărui răspuns nu poate fi decis decât după un consult serios, după ce s-a stabilit clar că cel mic are o astfel de indicație. Părinții nu știu că, de fapt, 96% dintre copii au piciorul plat înainte de 4 ani. Această obsesie a talonetului este, de multe ori, fie ineficientă - în cazul fericit sau, atenție, chiar dăunătoare. Diagnosticul de platfus se pune după vârsta de 4 ani, iar dacă intervine această situație, trebuie ascultate cu atenție sfaturile medicului ortoped și tratată problema cu maximă seriozitate.
- Am desființat, dacă vreți, un mit. Haideți să vorbim puțin despre mersul în picioarele goale…
- Nu vorbim neapărat despre mituri sau chestiuni adevărate, vorbim despre medicină și studii. Despre studii vreau să vorbesc în continuare. Există studii care susțin că mersul în picioarele goale, în primii ani de viață, ajută la formarea corectă a piciorului și a musculaturii. Sigur, nu este întotdeauna posibil, însă atunci când nu există pericole, mersul în picioarele goale este indicat.
„Încălțămintea trebuie să fie ușoară și flexibilă”
- Am înțeles… talonet numai dacă este necesar și după 4 ani, piciorul gol atunci când este posibil. Acestea sunt stabilite. Spuneți-mi, vă rog, care sunt elementele obligatorii care fac un pantof să fie perfect.
- Într-adevăr… Sunt câteva aspecte de care trebuie să ținem cont atunci când alegem să achiziționăm încălțămintea pentru cei mici. În primul rând, nu trebuie să uităm de acea înălțime a ghetuței, de exemplu. Un aspect important, pentru că acest model lasă spațiu suficient pentru glisare și previne comprimarea degetelor în timpul mersului. Desigur, o lejeritatea previne, nu-i așa, apariția inflamațiilor și a bătăturilor. În plus, aici ar mai fi de adăugat că modelul de încălțăminte ales trebuie să fie ușor și să aibă o flexibilitate corespunzătoare, care să permită mișcarea liberă a piciorului.
- Cum este… încălțăminte din piele interior-exterior și la cât trebuie să le schimbăm?
- Obligatoriu piele interior-exterior, altfel nu facem decât să supraîncălzim piciorul și să favorizăm apariția diverselor probleme dermatologice, și nu numai. Copiii sunt foarte activi și au nevoie de încățăminte din piele sau, de ce nu, și din pânză. Important este să vorbim despre material natural. Atunci când vorbim despre viața unei perechi de încălțăminte, se recomandă ca aceasta să fie înlocuită la patru luni.
„Mersul în picioarele goale, în primii ani de viață, ajută la formarea corectă a piciorului și a musculaturii“
„Nu mai folosiţi o pereche de pantofi la doi copii!“
- Ce lucruri nu trebuie făcute atunci când vorbim despre încălțămintea celui mic?
- Da, bună întrebare aici, pentru că am niște precizări importante de făcut. Dragi părinți, nu mai folosiți o pereche de pantofi la doi copii, oricât de frați ar fi! Nu încălțați copiii cu pantofi mai mari sau pantofi mai mici. Ca și mod de orientare trebuie să știți că talpa interioară trebuie să fie cu 0,5-1 cm mai lungă decât talpa piciorului copilului, măsurată fiind de la călcâi până la degetul mare. De asemenea, aveți grijă la soșete… Să fie din materiale naturale și fixe pe picior. Aveți grijă la unghiile de la picioare. Acestea trebuie să fie tăiate scurt, pentru a evita o eventuală rănire.