Main menu

header

Dacă observaţi că aveţi o rană în interiorul gurii care nu se vindecă după două săptămâni, dificultăţi la înghiţire sau schimbări de culoare ale mucoaselor bucale, ar fi bine să vă prezentaţi la un control stomatologic. Acestea nu sunt în mod obligatoriu semnele unei boli grave, dar e mai bine să preveniţi.

Cele prezentate mai sus pot fi simptomele unui cancer bucal. „Riscul de a face un cancer bucal este cu atât mai mare dacă sunteţi fumător sau dacă mestecaţi tutun şi creşte dacă obişnuiţi să consumaţi alcool în mod regulat”, spune medicul dentist Ingrid Dăncăescu (foto).  Depistat într-o fază precoce, cancerul bucal se poate rezolva printr-o operaţie simplă, deci este important să vă prezentaţi la controalele obişnuite la medic, care sunt recomandate să se facă cel puţin o dată la şase luni.

Controlul salvează vieţi Nu lăsaţi la voia întâmplării o rană ce apare în interiorul gurii sau pe buze, sângerează şi nu dă semne de vindecare. Petele albe sau roşii de pe gingii, limbă sau mucoasă sunt şi ele un semnal că acolo ceva este în neregulă. De asemenea, trebuie să vă prezentaţi la medic dacă observaţi o modificare a vocii sau senzaţia că aveţi ceva inexplicabil în gât care vă deranjează. La fel de problematic este dacă înghiţiţi sau mestecaţi cu dificultate. Dacă simţiţi cu limba că mucoasa din gură s-a îngroşat sau că a apărut o umflătură este cazul, de asemenea, să vă prezentaţi de urgenţă la cabinetul medical. „Dacă e depistat din timp, şansa unui tratament reuşit este mult mai mare.

Astfel, un simplu control la doctor la şase luni vă poate salva, practic, viaţa. Dacă nu este detectat la timp, cancerul oral poate necesita intervenţii chirurgicale mutilante, precum şi radioterapie sau chimioterapie pe perioade lungi”, explică medicul Ingrid Dăncăescu.  Nu orice chist sau tumoare bucală însă aduce verdictul de cancer. Biopsia efectuată de un specialist spre care v-a îndrumat dentistul dumneavoastră va arăta dacă tumoarea este de natură beningnă sau malignă. Dacă s-a demonstrat că nu este vorba de cancer, ci doar de o problemă benignă, specialistul va decide dacă aveţi nevoie de o intervenţie chirurgicală pentru îndepărtarea chistului sau dacă este de ajuns tratamentul medicamentos şi monitorizarea.

În acest caz, cu siguranţă nu veţi avea nevoie de chimioterapie. Sexul oral este periculos Potrivit specialiştilor, rata de supravieţuire, de la momentul descoperirii, este de cinci ani, în cazul a jumătate dintre pacienţi. „Fumatul este şi în cazul cancerului bucal principalul factor de risc. Şi nu vorbim doar de fumatul simplu, ci şi de mestecatul tutunului sau de fumatul pipei ori a trabucurilor. Fumatul măreşte riscul de cancer bucal atât prin acţiunea directă asupra mucoasei bucale şi a traheei, cât şi prin scăderea imunităţii organismului cu afectarea stării generale de sănătate”, atrage atenţia doamna doctor. „Pacienţii trebuie să ştie că se expun la un risc ridicat şi atunci când practică sexul oral neprotejat cu parteneri care sunt infectaţi cu papilomavirusuri, aceştia fiind răspunzători pentru apariţia unora dintre formele de cancer atât de col uterin, cât şi bucal”, explică medicul. „Chimioterapia poate avea urmări asupra sănătăţii dinţilor” În mod normal, orice doctor dentist vă poate spune dacă problema dumneavoastră prezintă un factor de risc. Chiar şi o vizită la medicul de familie vă poate lămuri dacă vă confruntaţi cu o afecţiune periculoasă.

Dacă există suspiciuni, unul dintre aceşti medici vă va îndruma către un specialist în chirurgie orală, care, în urma unor analize specifice, va pune un diagnostic cert. Apoi, o echipă de medici specialişti în patologie orală stabilesc un tratament în funcţie de caracteristicile bolii fiecărui pacient. De cele mai multe ori este necesară o intervenţie chirurgicală, urmată sau nu de chimioterapie. După ce aţi luat tot tratamentul pot apărea diverse modificări la nivelul cavităţii bucale. Radioterapia şi chimioterapia pot avea urmări asupra sănătăţii dinţilor. De asemenea, apare uscăciunea gurii, precum şi respiraţia rău mirositoare. Este important să mergeţi în continuare la controale regulate la un medic dentist care cunoaşte efectele secundare negative pe care le pot avea aceste proceduri.

Ana Trifan

Întâlnit mai des la bărbaţi „Renunţarea la fumat reduce semnificativ riscul de cancer bucal. S-a constatat că acesta este mai frecvent la bărbaţi decât la femei şi apare mai des la vârste de peste 40 de ani”, explică medicul dentist Ingrid Dăncăescu. Dacă aveţi un dinte spart trebuie să evitaţi să vă răniţi în el obrazul sau limba. Infecţiile repetate din gură pot duce la formarea de chisturi maxilare, de aceea e bine să le trataţi la timp, pentru a evita deteriorarea sănătăţii oaselor maxilare.