Main menu

header

585 12 2de Gabriela Niculescu

Stresul, fumatul, consumul de alcool, somnul insuficient, supraponderabilitatea şi alimentaţia haotică, plină de aditivi, sunt factori care conduc la perturbarea echilibrului fiziologic caracteristic unui organism sănătos. Peste 30% din populaţia României suferă de hipertensiune arterială şi diabet zaharat ca efecte ale colesterolului mărit, potrivit datelor unui studiu realizat de profesor doctor Mircea Cinteză. În acelaşi timp, bolile cardiovasculare reprezintă principala cauză de deces la nivel mondial, fiind diagnosticate la pacienţi abia trecuţi de 30 de ani. Despre fluctuaţiile valorilor colesterolului şi despre normalizarea nivelului acestora ne-a vorbit doctor Florenţa Creţu (medalion), medic specialist Ropharma.

„Hipercolesterolemia, principalul factor de risc în apariţia bolilor cardiovasculare”

- Ce riscă persoanele care prezintă oscilaţii ale colesterolului?

- Hipercolesterolemia este principalul factor de risc în apariţia bolilor cardiovasculare şi se întâlneşte preponderent la persoanele în vârstă, însă a devenit din ce în ce mai frecventă şi la persoanele tinere sau la „generaţia fast-food”. Astfel, cel mai bun mod prin care colesterolul poate fi menţinut în parametri normali este urmarea unei diete care include cereale integrale, fructe şi legume de sezon proaspete, evitarea alimentelor ce conţin grăsimi saturate (între 5% şi 6% dintre calorii ar trebui să vină din surse de acizi graşi saturaţi, care se găsesc în alimente precum untul, brânza şi carnea grasă) şi consumarea acelora care conţin grăsimi nesaturate precum uleiul de măsline, peştele, alunele, migdalele. Există posibilitatea ca fără să consumaţi alimente bogate în colesterol să aveţi un nivel ridicat al acestuia. Acest lucru se poate întâmpla din cauza unei predispoziţii genetice a organismului, care produce mai mult colesterol decât are nevoie sau mecanismul de eliminare nu este eficient. În acest caz, consultaţi un medic specialist şi apelaţi la suplimente pe bază de drojdie de orez roşu (Monascus Purpureus) - un ingredient cu efecte benefice dovedite.

„Opreşte acţiunea unei enzime implicate în sinteză”

585 12 3- Cum ajută drojdia de orez roşu la menţinerea unui nivel normal al colesterolului?

- Recunoscută drept un aliment-medicament, drojdia de orez roşu, obţinută prin fermentare, opreşte acţiunea unei enzime implicate în sinteza colesterolului, reducând formarea acestuia. Conform unui studiu efectuat de University of Maryland Medical Center timp de trei luni, pe un număr de 446 de persoane cu un nivel foarte ridicat al colesterolului, s-a constatat că, după administrarea drojdiei de orez roşu, nivelurile de colesterol şi trigliceride au înregistrat scăderi foarte mari: nivelul de colesterol total a scăzut cu 22,7%, nivelul de colesterol rău a scăzut cu 31%, nivelul de trigliceride a scăzut cu 34%, iar nivelul de colesterol bun a crescut cu 20%. Unele studii au arătat că drojdia de orez roşu este benefică şi în cazul persoanelor cu diabet şi hipoglicemie. Prin urmare, soluţia pentru reducerea colesterolului este adoptarea unui mod de viaţă sănătos şi a unei alimentaţii echilibrate, alături de un supliment cu drojdie de orez roşu care să completeze dieta normală.

„Drojdia de orez roşu reduce riscurile pentru accidente coronariene şi cerebrovasculare, menţine integritatea capilarelor, reduce constricţia vaselor sangvine prin îmbunătăţirea fluxului sangvin, periferic şi limfatic“

„Hipertensiunea arterială, foarte uşor de prevenit şi de tratat“

Hipertensiunea arterială, deşi este o boală determinată de multiple cauze, este strâns legată de hipercolesterolemie. Nivelul crescut al colesterolului duce la formarea de depozite de ţesut gras pe pereţii vaselor de sânge. Cu vremea, aceste depozite îngreunează circuitul sangvin, astfel încât prin artere nu mai circulă suficient sânge. Hipercolesterolemia poate fi moştenită, însă este adesea uşor de prevenit şi de tratat. Ştiaţi că organismul produce singur (majoritatea celulelor şi în special ficatul) aproximativ 1.000 mg colesterol şi poate controla cantitatea de colesterol din sânge, producând mai mult atunci când dieta nu furnizează o cantitate suficientă şi invers?