de Diana Tudor
Vizita la stomatolog este, de cele mai multe ori, un motiv de stres și de îngrijorare pentru pacienți. Și asta deoarece își neglijează sănătatea orală până în punctul în care ajung să aibă probleme dentare grave. Pentru a preveni parodontitele sau căderea dinților trebuie să fim atenţi la ceea ce mâncăm și la igiena orală pe care o acordăm ulterior. Alimentația poate fi atât un aliat, cât și un dușman al sănătății dinților, de aceea este foarte important să cunoaștem ce alimente ne fac bine și ce alimente ne fac rău. Mai multe informații despre acest subiect aflăm de la doctor Ada Epistatu (medalion), medic stomatolog în cadrul Clinicii Ada Dental Center.
„Este indicat să avem un pH neutru al gurii”
- Cariile detare: cum apar și ce probleme ne pot cauza?
- Principala cauză a apariției cariilor dentare și a afecțiunilor gingivale este placa bacteriană, acea peliculă fină, incoloră, albă sau gălbuie care apare pe dinți după ce mâncăm. Dacă nu este eliminată prin periaj dentar, va conduce către adeziunea bacteriilor și apariția plăcii bacteriene. Placa bacteriană poate fi, de asemenea, ușor eliminată printr-un periaj profesional la medicul stomatolog. Dacă nu sunt luate măsurile necesare, iar aceasta persistă mai mult de două luni în cavitatea orală, atunci va conduce la apariția tartrului, principala cauză a cariilor, a problemelor parodontale și, în final, a pierderii dinților.
- Ce trebuie să știe pacienții despre alimentele pe care le consumă?
- Este foarte important ca medicul dentist să aibă noțiuni de nutriție și să explice pacienților ce alimente sunt nocive sau benefice pentru sănătatea orală. Este indicat să avem un pH neutru al gurii, deoarece acest lucru ajută organismul să mențină o sănătate orală eficientă. Astfel, atunci când consumăm alimente acide, este important să contrabalansăm dieta prin alăturarea unor alimente cu pH bazic, care să combată efectele celor dintâi.
„Timpul de staționare a produselor zaharoase în cavitatea bucală este important”
- Mai exact, ce alimente trebuie să evităm?
- Există anumite alimente care au o bază acidă și favorizează apariția plăcii bacteriene ce afectează structura smalțului și a gingiilor. Carnea preparată la grătar are un pH acid. De aceea, este foarte important să consumăm alături de aceste alimente și o salată, care are un pH bazic. În plus, anumite preparate din carne pot fi rigide și pot afecta sănătatea gingiilor. De aceea, este recomadat să consumați carne preparată la cuptor, care nu are acea crustă ce poate răni gingiile sau chiar provoca fracturi dentare. De asemenea, prăjiturile și dulciurile trebuie consumate alături de un aport crescut de apă cu pH bazic, care să neutralizeze aciditatea provocată de acestea și să stimuleze producția de salivă. Efectul cariogen al dulciurilor depinde și de durata contactului acestora cu dinții. Alimentele moi, lipicioase, cum sunt caramelele, care persistă o perioadă mai îndelungată la nivelul dinților, sunt cu atât mai nocive pentru dantură. Alimentele sub formă de pulberi sau lichide, care intră în contact cu dinții pe o perioadă redusă, au un efect cariogen mai scăzut. Totodată, și timpul de staționare a produselor zaharoase în cavitatea bucală este important, în special în zonele retentive, acolo unde autocurățarea este deficitară. Alte alimente pe care le consumăm cu precădere în pauzele de masă, la ieșirile în oraș sau atunci când mergem în vizită la prieteni sunt micile gustări: covrigeii, chipsurile, biscuiții sau alunele. Acestea trebuie evitate pe cât posibil, deoarece riscă să rămână lipite pe dinți o perioadă îndelungată, provocând probleme de sănătate orală. Dacă totuși vă este poftă, atunci este recomandat să le consumați în timpul meselor principale, când glandele salivare sunt stimulate și produc salivă.
- Ce ne puteți spune despre băuturile carbogazoase?
- Băturile carbogazoase nu conțin componente nutritive și nici nu satisfac setea. Ba din contră, ele creează nevoia de a consuma tot mai multe lichide de același fel pentru a ajunge la senzația de sațietate. Trebuie să evităm consumul excesiv al băuturilor răcoritoare și carbogazoase, deoarece acestea au un pH acid și stimulează placa bacteriană. În acest sens, studiile au arătat faptul că băuturile carbogazoase sunt responsabile de dublarea sau triplarea cariilor dentare, deoarece acestea atacă smalțul dinților. Mai exact, acidul fosforic utilizat în băuturile carbogazoase contribuie la dizolvarea smalțului dinților. De asemenea, trebuie să fim atenți și la consumul de băuturi colorate, care, în general, pătează dinții, contribuind la demineralizarea smalțului. Sucurile naturale, deși sunt sănătoase, pigmentează dinții, de aceea este recomandat să le bem cu paiul.
„Saliva are un rol important în autocurățarea dinților”
- Care este rolul salivei în menținerea sănătății orale?
- Saliva are un rol important în procesul de autocurățare a cavității orale. Saliva vâscoasă sau produsă în cantitate mică favorizează producerea plăcii bacteriene, acționând ca un lipici care menține alimentele pe dinți. Acest lucru conduce în timp la apariția parodontopatiilor și, în final, la căderea dinților. De aceea, este recomandat să bem minimum două pahare cu apă la fiecare masă, care să mențină gura umedă și să stimuleze producerea de salivă.
- Ce ne sfătuiți pentru a avea o igienă orală optimă?
- Pentru menținerea unei igiene orale optime sunt necesare realizarea periajului dentar, a dușului bucal și folosirea aței dentare după fiecare masă, precum și adoptarea unei diete echilibrate, care să conțină alimente din toate categoriile. În contextul în care alimentația influențează extrem de mult sănătatea orală, este foarte important să avem, pe tot parcursul anului, o dietă care să ne ajute la creșterea sistemului imunitar. De asemenea, masticația trebuie să se realizeze la nivelul tuturor dinților, fără a evita anumite zone. În porţiunile evitate se strâng alimente, iar autocurățarea dinților este mult îngreunată. În timp, se acumulează placă bacteriană, tartru și, în final, apar și cariile.
„Ceapa verde şi ciupercile omoară bacteriile din gură“
- Care sunt alimentele care ne ajută să ne menținem igiena orală?
- Un rol foarte important pentru sănătatea orală este aportul de vitamine și de minerale. De aceea, recomand tuturor să completeze dieta obișnuită cu un consum de fructe, legume, pâine integrală, lapte și produse lactate degresate. Alte alimente ce ajută sănătatea orală sunt: ceapa verde, care omoară bacteriile responsabile de căderea dinților, ciupercile, care inhibă producerea acestora, semințele de susan, care ajută la îndepărtarea plăcii bacteriene, ghimbirul, cu rol antiinflamator, precum și morcovul, care aduce un aport de vitamina A necesar structurilor dento-maxilare.