de Gabriela Militaru
Cancerul a ajuns o boală la fel de des întâlnită ca și bolile cardiovasculare sau diabetul. Tot mai multe persoane sunt diagnosticate cu o formă de cancer în fază mai puţin sau mai mult avansată. Vestea bună este că, deși numărul celor diagnosticați anual este în continuă creștere, s-au mărit și șansele de supraviețuire ale bolnavilor. Grație tratamentelor de nouă generație, această boală este depistată mai ușor și într-o etapă incipientă, când poate fi tratată mai ușor.
„În urmă cu două săptămâni, nici nu aveam un urolog”
Deși s-ar putea crede că vedetele de la Hollywood sunt ferite de probleme doar pentru că dispun de mulți bani, în realitate, lucrurile nu stau deloc așa. Multe staruri au făcut public faptul că suferă de cancer sau că au fost, în trecut, victimele acestei boli. Cel mai recent, actorul Ben Stiller, cunoscut pentru prestațiile sale actoricești din seria „Madagascar”, „O noapte la muzeu” sau „O familie de coșmar”, a vorbit deschis despre faptul că a fost bolnav de cancer. „Am fost diagnosticat cu cancer la 13 iunie 2014”, a dezvăluit el într-un interviu acordat lui Howard Stern și într-un articol publicat pe site-ul medium.com. Vestea a fost cu totul neașteptată pentru actor, care se afla la un control de rutină. El povestește cum însuși medicul său a fost șocat de descoperire. „Urologul se bâlbâia. A început prin a-mi spune cât de neplăcut este că trebuie să-și ia fiica de la școală, și imediat a trecut la vestea că am cancer. Iar eu mă gândeam că, doar în urmă cu două săptămâni, nici nu aveam un urolog”, povestește Stiller.
„Decizia de a te testa este o treabă foarte complicată”
Actorul spune că boala sa nu ar fi putut fi depistată dacă nu ar fi recurs la testarea antigenului specific prostatic (PSA). „Testul PSA mi-a salvat viața. Pur și simplu mi-a salvat viața. De fapt, de aceea am decis să vorbesc despre boala mea, pentru că știu că au existat multe controverse legate de această testare în ultimii ani. Articole în care autorii se întreabă dacă testul este sigur sau nu, studii care par să fie interpretate în toate felurile posibile, dezbateri legate de importanța testării. Nu am pretenția că vă ofer un punct de vedere științific. Vă ofer doar un punct de vedere personal, care se bazează pe experiența mea de viață. Testul acesta m-a ajutat să aflu că am cancer cât încă se putea face ceva”, a spus actorul. El a fost testat la vârsta de 46 de ani, în timp ce American Cancer Society recomandă ca, dacă în familie nu există o istorie a acestei boli, testarea să se facă după 50 de ani. În ciuda recomandărilor și a faptului că nici tatăl şi nici bunicul său nu au avut probleme de prostată, Ben Stiller a decis să facă testul mai devreme. Această decizie l-a salvat. „Nu am avut astfel de probleme în familie și nu fac parte din grupul de risc, pentru că nu am origini africane sau scandinave. În plus, nu aveam niciun simptom. Tot ce aveam era un medic foarte atent, care a considerat că este cazul să fac testul PSA și apoi să discutăm despre această boală”, a spus el despre Bernard Kruger, doctorul care i-a depistat cancerul. Actorul se consideră norocos că a descoperit boala de care suferea într-un stadiu incipient și spune că este conștient de faptul că mulți bărbați nici nu știu că pot face acest test și nici nu sunt sfătuiți să o facă înainte de a atinge vârsta de 50 de ani. „Decizia de a te testa este o treabă foarte complicată. Trăim într-o lume imperfectă, iar eu cred că cea mai bună cale pentru a determina cursul acțiunii pentru cea mai tratabilă, dar totuși mortală, formă de cancer este detectarea timpurie”, a mai declarat actorul.
A fost nevoie ca tumoarea să fie eliminată prin operație
După primirea diagnosticului, Ben Stiller a fost supus unei biopsii care a relevat faptul că actorul suferea de „cancer de gravitate medie”. De aceea, a fost nevoie ca tumoarea să fie eliminată prin operație. De aceasta s-a ocupat medicul Edward Schaeffer. Acesta a realizat o prostec- tomie laproscopică radicală asistată robotic. Prin aceasta, tumora canceroasă a fost eliminată definitiv. „La 17 septembrie 2014 am făcut un nou test, care mi-a arătat că scăpasem de cancer. Cele trei luni de la diagnosticare și până când am aflat că eram vindecat au fost ca un roller coaster la care sunt supuși 180.000 de bărbați numai în America în fiecare an”, a explicat Stiller. Acum, el le mulțumește doctorilor care l-au convins să se testeze și le recomandă tuturor bărbaților să facă testul PSA. „Dacă medicul meu ar fi așteptat, așa cum recomandă American Cancer Society, până când împlineam 50 de ani, nu aș fi știut ce tumoare creștea în mine. Dacă doctorul nu ar fi insistat să fac testul, cu siguranță că nu l-aș fi făcut și probabil că aș fi aflat de boală când ar fi fost prea târziu ca să mai pot scăpa cu viață”, a scris actorul. „Cred că bărbații trecuți de 40 de ani ar trebui încurajați să discute astfel de probleme cu medicii lor și să aibă șansa de a fi testați. Apoi, orice pacient responsabil poate lua ce decizie dorește”, este sfatul actorului pentru bărbați.
Controverse nefondate
Medicul Robert Segal, expert american în depistarea cancerului de prostată, este de părere că experiența lui Ben Stiller și faptul că actorul a ales să vorbească despre boala sa îi pot ajuta pe bărbați să aibă mai multă încredere în PSA. „Mulți dintre bărbații care suferă de cancer la prostată nu au niciun fel de simptom, de aceea testarea este absolut necesară. Depistarea timpurie este cheia vindecării”, a spus acesta într-un interviu acordat revistei „Newsmax Health”. De ce este totuși testul PSA atât de controversat? În 2012, Serviciul American de Prevenție Task Force a dat o decizie în defavoarea recomandării testării PSA. Decizia a fost luată ca urmare a unui studiu pe care serviciul respectiv l-a realizat în rândul bărbaților. Se pare că rezultatele studiului au arătat că, la vremea efectuării cercetării, nu exista nicio diferență între rata mortalității a două grupe de subiecți suferind de cancer la prostată, dintre care un grup era format din persoane testate PSA, iar celălalt din persoane netestate PSA. Prin urmare, s-a tras concluzia că testul PSA nu este concludent. Între timp, anul acesta, în Jurnalul de Medicină New England a apărut un articol prin care doctorul Jim Hu, directorul unui prestigios centru de medicină robotică din New York, solicita vehement reconsiderarea recomandării date de Serviciul American de Prevenție Task Force în urmă cu patru ani, ca urmare a noilor descoperiri din medicină. Recent, Serviciul American de Prevenție a anunțat că recomandarea anterioară se află în proces de revizuire.