de Cătălina Tăgârță
Genunchiul este cea mai complexă şi poate cea mai solicitată articulaţie a corpului. Prin urmare, și durerea la acest nivel este una des întâlnită, însă cu o varietate mare de cauze. Așadar, dacă vă confruntați cu această problemă și observați că nu obțineți rezultate prin aplicarea unor remedii simple, e indicat să vă prezentați la medic pentru a primi tratamentul specific bolii cu care sunteți diagnosticat.
Gheața este bună pentru entorse, dar nu reface ligamentele
Durerile de genunchi pot surveni de la frig, de la leziuni (inclusiv entorse), ligamente întinse sau rupte, rupturi de menisc ori uzură de cartilaj. Trebuie reținut faptul că leziunile cauzate de sport au, în general, tendinţa de a afecta un singur genunchi, în timp ce durerile la ambele picioare sunt mai comune în cazul artritei, osteoartritei, gutei sau pseudogutei, şi apar de obicei odată cu înaintarea în vârstă. În momentul în care vă confruntaţi cu o astfel de durere trebuie să: protejați genunchiul de alte accidentări, să luați o pauză de minimum două-trei zile de la efort, în funcţie de tipul de accidentare, să apelați la comprese reci sau la un bandaj, să țineți piciorul ridicat pe o pernă atunci când vă odihniți! Atenție însă! Deși aplicarea de comprese cu gheaţă este o etapă importantă în tratamentul pentru entorsa genunchiului, ea nu este suficientă pentru refacerea ligamentelor. Ideal e să vă prezentați la medic!
Osteoartrita duce la imobilitate
Multe dintre persoanele care invocă durerile de genunchi pe termen lung află atunci când ajung la medic că suferă de osteoartrită. Aceasta reprezintă o afectare a cartilajului care protejează şi înveleşte suprafeţele articulare. Cartilajul se deteriorează, astfel oasele ajung să se frece direct unele de altele, ducând la lezarea ţesutului şi osului și rezultând durere şi imobilitate. Este o boală care progresează lent, și treptat distruge cartilajul. Osteoartrita reprezintă cea mai frecventă formă de artrită, cauzele ei sunt multiple, cele mai importante fiind: supraponderabilitatea sau greutatea excesivă, forţarea frecventă a articulațiilor, ridicarea de greutăţi, vârsta înaintată, anumiţi factori genetici sau diverse tulburări endocrine. O singură leziune a cartilajului poate degenera şi poate duce la osteoartrită.
Poliartrita afectează și mâinile, și picioarele
Poliartrita reumatoidă este o boală inflamatorie care afectează în egală măsură articulaţiile mâinilor şi picioarelor, ducând la tumefacţii, dureri şi distrucţie articulară. Cauza apariţiei bolii (care este considerată a fi autoimună) nu este cunoscută. Sistemul imunitar atacă ţesuturile articulare moi şi pe cele conjunctive din componenţa altor structuri ale corpului, cum ar fi vasele sangvine şi plămânii. În final, se produc eroziuni ale cartilajelor, oaselor şi ligamentelor articulare, cu apariţia în articulaţiile afectate a deformărilor, instabilităţii şi fibrozei. Viteza distrucţiei articulare variază de la o persoană la alta, tabloul clinic fiind influențat de numeroşi factori, printre care și predispoziţia genetică. Deşi este o boală cronică, aceasta variază în gravitate, putând dispărea şi reveni. Până să ajungeți la medic, vă puteți orienta dacă e vorba despre poliartrită în cazul în care observați că zonele afectate sunt dureroase şi rigide în special dimineaţa sau după o perioadă prelungită de inactivitate. Însă pentru tratament trebuie să apelați neapărat la un specialist.
Roșeala și căldura locală, semn de gută
Când genunchiul este roşu şi cald, cauzele posibile sunt reprezentate de gută şi de pseudogută, două tipuri ale artritei. Guta apare în urma acumulării acidului uric în organism (produs rezidual, rezultat în timpul procesului de metabolizare, excretat de obicei de rinichi). Când nivelul acidului este foarte ridicat se formează cristale în articulaţii, provocând inflamaţii şi dureri. Guta afectează în primul rând degetul mare, apoi articulaţia genunchiului. Pseudoguta este o condiţie similară; când cristalele de calciu se depozitează în jurul articulaţiilor. În caz de gonartroză (artroza genunchiului), durerea este provocată de mișcare, dispare la repaus, pentru ca în stadiile avansate să fie permanentă mai ales noaptea și mai intensă dimineața sau după o perioadă de inactivitate. De asemenea, este meteosensibilă (se agravează la schimbarea vremii). În timp, genunchiul devine rigid și umflat, ceea ce face ca mobilitatea să fie redusă la îndoire sau la îndreptare, mersul este șchiopătat, genunchiul trosnește la mișcările de îndoire/îndreptare.
Îmbrăcați-vă corespunzător când e frig!
Tipurile de disconfort variază, dar cel mai adesea se manifestă prin: o durere surdă, care creşte gradual dacă e asociată cu activităţi fizice; genunchiul produce diferite sunete; disconfortul apare în momentul în care urcați scările sau când vă ridicați după o perioadă îndelungată de rapaus; se produce o slăbiciune în picior. Indiferent de forma sub care se manifestă durerea, e necesar să vă prezentați la medic dacă nu trece nici după ce urmați sfaturile următoare. Îmbrăcați-vă corespunzător atunci când este frig afară! Încercați să evitaţi scaunele şi canapelele prea joase, pentru a nu pune presiune în plus pe genunchi. Alegerea unor pantofi cu mărimea potrivită este crucială pentru a vă oferi suficient sprijin. Nu ar trebui să staţi perioade îndelungate fără a vă mișca. În cazul osteoartritei, de exemplu, statul prelungit poate duce la dureri ale articulațiilor. Repausul la pat are efect benefic asupra durerilor articulare. La fel și compresele reci sau gheaţa. O dietă sănătoasă şi echilibrată previne durerile de genunchi. Alimentaţia trebuie să fie bazată pe produse cu proprietăţi antiinflamatoare. Ideal e să alegeți alimente sărace în grăsimi, să optați pentru fructe, legume şi fibre, să evitați un consum exagerat de carne, iar acizii grași esențiali să nu vă lipsească din dietă!
Exerciţiile fizice încetinesc progresia bolii
Exercițiile fizice sunt recomandate pentru că pot încetini progresia osteoartritei, întăresc sistemul osos, tonifică musculatura şi sunt importante pentru sănătatea ţesutului cartilaginos. Gimnastica în apă (aquagym) este în mod particular de ajutor în cazul durerilor articulare. De asemenea, simpla ridicare şi întindere a piciorului este un exerciţiu care întăreşte muşchiul cvadriceps, care ajută la stabilizarea genunchiului.