de Raluca Grințescu
Când digestia vă joacă feste, sunteți mai mereu obosiți şi nervoși, iar pielea dumneavoastră este hipersensibilă la razele de soare, puteți să vă gândiți serios dacă nu cumva aveți o lipsă de vitamina PP - numită şi B3 sau niacină.
Este hidrosolubilă
Ea a fost descoperită cu ocazia cercetărilor făcute pentru combaterea pelagrei - o boală ce apărea în trecut din cauza consumului excesiv de porumb şi se manifesta prin apariţia la nivelul epidermei a unor dermatite grave, roşeaţă, mâncărimi, îngroşarea pielii, prin tulburări digestive (lipsa poftei de mâncare, vomă, diaree), tulburări ale nervilor membrelor inferioare şi tulburări mintale (insomnie, cefalee, depresie, pierderea memoriei, halucinaţii). Această vitamină este hidrosolubilă, ceea ce indică faptul că nu aveți cum să vă intoxicați cu ea: excesul va fi mereu eliminat de corp prin excreţii, dar carenţa poate să apară. Este una dintre cele mai stabile vitamine B, fiind insensibilă la aer, căldură, lumină şi mediu acid.
Protejează împotriva aterosclerozei
Vitamina PP sau niacina participă la metabolismul glucidic, la respiraţia celulară, contribuie la normalizarea funcţiei sistemului nervos, a unor glande cu secreţie internă, micşorează nivelul glucozei în sânge, participă la normalizarea colesterolului, favorizează furnizarea fierului prin stimularea formării globulelor roşii. Astfel, această vitamină atenuează riscul apariţiei unor tulburări cardiovasculare, diminuând colesterolul rău (LDL), crescând nivelul celui benefic (HDL) şi scăzând nivelul trigliceridelor din sânge. Unii cercetători afirmă că niacina poate reduce potenţialul ficatului de a produce colesterol, dar ipoteza este încă neverificată. Tot niacina moderează tensiunea arterială şi ameliorează circulaţia sângelui. Ea participă, alături de celelalte vitamine din grupa B, la metabolizarea proteinelor, glucidelor şi lipidelor. Protejează împotriva aterosclerozei, migrenelor, ameţelilor şi previne apariţia diareii.
De unde o procurați
Dozele zilnice recomandate sunt: 12 miligrame la copii, 19 miligrame la adolescenţi, 25 de miligrame în cazul femeilor însărcinate sau care alăptează şi 18 miligrame pentru adulţi, în general. Sursele naturale ale acestei vitamine sunt: peştele, carnea albă, ficatul, carnea de viţel, dar şi brânza din lapte prins, laptele de oaie şi de capră, în mod special. Dintre ouă, cele de rață sunt cel mai bogate. Pâinea de secară şi pâinea albă de grâu conţin mari cantităţi de vitamina B3. Dintre legume, alegeți păstârnacul, ţelina, gulia, napul, cartoful, hreanul şi ridichile. Mazărea, lintea, fasolea aurie şi varza de Bruxelles, spanacul, conopida, usturoiul, vinetele, fasolea verde păstăi şi roşiile sunt mari furnizoare de niacină. Dintre fructe, cel mai bogate sunt merele uscate, piersicile, caisele, corcoduşele şi căpşunile.
Produsele de panificaţie sunt foarte bogate în vitamina PP. Nu le evitați şi, în niciun caz, nu le eliminați din alimentaţie!