de Dana Georgescu
S-a inventat un robot care face inima să pompeze sânge
Oamenii de ştiinţă de la Harvard John A. Paulson School of Engineering and Applied Sciences şi un grup de medici de la Spitalul de Copii din Boston, în colaborare cu The Wyss Institute of Biologically Inspired Engineering, de la Universitatea Harvard, au realizat un robot care înconjoară inima și o comprimă în ritmul normal. Astfel, pot fi ajutate persoane cu funcţii cardiace slăbite, cum sunt cele cu insuficienţă cardiacă (circa 41 de milioane de persoane în lumea întreagă).
Carnea roşie, pericol de diverticulită pentru bărbaţi
Bărbații care consumă frecvent carne roșie au un risc de 58% mai mare de a fi diagnosticați cu diverticulită, o boală intestinală comună care apare atunci când diverticulii (mici „buzunare” ce mărginesc peretele colonului) se inflamează, în comparație cu cei care mănâncă de obicei pui și pește, potrivit unui studiu recent realizat în Statele Unite pe 46.000 de persoane de sex masculin între 1986 și 2012. În timp ce majoritatea bolnavilor de diverticulită pot fi tratați prin schimbarea alimentației, cazurile severe, precum perforațiile peretelui intestinelor, necesită spitalizare și intervenție chirurgicală.
Şi sugarii hrăniţi exclusiv la sân au nevoie de suplimente cu vitamina D
Copiii hrăniți exclusiv la sân ar putea să nu primească suficientă vitamina D pentru că mamele lor preferă să nu le administreze suplimente crezând că laptele matern conține toate substanțele necesare, atrage atenția Academia Americană de Pediatrie. Medicii pediatri sfătuiesc mamele care au copii sugari să le administreze acestora suplimente zilnice de 400 UI (unități internaționale) de vitamina D. Ca alternativă, femeile care alăptează pot lua ele suplimente de vitamina D - în general, între 4.000 și 6.000 UI pe zi. Astfel, laptele matern va conține o cantitate suficientă din această vitamină și nu mai este nevoie de suplimente administrate sugarilor. Deficiența severă de vitamina D poate conduce la rahitism.
Exerciţiile fizice tip interval au beneficii uimitoare
O serie de exerciții simple, efectuate cu greutăți în cadrul unor sesiuni de sport tip interval (încălzirea urmată de șapte runde de un minut de efort intens alternate cu un minut de odihnă), poate contribui la îmbunătățirea sănătății vaselor de sânge, potrivit unui studiu realizat la Universitatea British Columbia din Canada. Rezultatele benefice au fost observate atât în cazul persoanelor care nu au fost diagnosticate cu diabet tip II, cât și a celor care suferă de această boală - se știe că aceștia au un risc de patru ori mai mare de a dezvolta boli cardiovasculare. Sănătatea funcției vaselor de sânge reprezintă un indicator al sănătății inimii și al riscului de atac de cord.